Päť faktov o zemiakoch. Pre toto sú zdravé!

V USA sa zemiaky považujú za potravinu, z ktorej sa priberá. A pritom patrí do skupiny základných potravín a je veľmi, veľmi zdravá.

20.11.2018 06:00
zemiaky Foto:
Zemiaky sú v zozname "správne sacharidy".
debata

Zemiaky zasýtia

Snáď žiadna potravina nezasýti tak, ako práve zemiaky. Minimálne je to podložené austrálskou štúdiou z univerzity v Sydney – pýtali sa dobrovoľníkov na potraviny, ktoré ich najzodpovednejšie zasýtia. Zemiaky v tomto skúmaní obstáli najlepšie.

Prijateľný obsah kalórií

V USA je zemiak považovaný za tabu potravinu pri chudnutí, pretože sa z nej priberá. K tomuto výsledku sa dopracovali len prednedávnom, štúdia bola zverejnená v New England Journal of Medicine. Ako hranolčeky alebo čipsy, pripravené s poriadnou porciou tuku je toto vyjadrenie správne. Avšak v čistých zemiakoch je obsah kalórií „mierny“ a preto sú zdravé. 100 gramov varených zemiakov obsahuje 69 kalórií. „Prílohoví konkurenti“ ryža (100 gramov, 93 kalórií) alebo cestoviny (100 gramov, 150 kalórií), obsahujú viac.

Vysokokvalitné bielkoviny

Zemiaky síce obsahujú len dve percentá bielkovín, zato sú však vysokokvalitné. Okrem toho obsahujú tiež množstvo vitamínu B a C a pätnásť rôznych minerálnych látok a stopových prvkov, pričom za zmienku stojí predovšetkým vysoký podiel draslíka. To všetko sú dobré argumenty, prečo jesť zemiaky.

Modré znižujú krvný tlak

Vo vzácnej odrode zemiakov, modrých zemiakoch, americkí vedci objavili zaujímavý efekt. Pravidelná konzumácia týchto zemiakov „elegantne“ znižuje krvný tlak. Testovali to mesiac na osemnástich obéznych osobách. Na konci bol systolický tlak pacientov o 3,5 percenta nižší a diastolický padol o 4,3 percenta nadol. Možné vysvetlenie? Hľuza obsahuje obzvlášť veľa sekundárnych rastlinných látok. Štúdia však mala jeden háčik, a síce, počet účastníkov, osemnásť, bol skutočne smiešny.

Aj duša sa poteší

Kto hľadá v trápení útechu v jedle, možno by ju mohol nájsť v zemiakovej kaši. Je rovnako lahodná ako puding, má však podstatne menej kalórií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kalórie #vitamín B #zemiaky #krvný tlak #draslík