Minerálne látky
Draslík:
udržiava rovnováhu telesných tekutín a primeraný krvný tlak. Má vplyv na činnosť srdca. Pri jeho nedostatku sa prejavia srdcové ťažkosti, únava a ťažké dýchanie. Pri ochoreniach obličiek treba jeho príjem regulovať.
Zdroje: banány, citrusové plody, kôstkové ovocie, sušené ovocie, orechy, semiačka, zemiaky a strukoviny
Magnézium:
tvorí dôležitú zložku kostí a zubov. Zúčastňuje sa na energetickom metabolizme.
Zdroje: celozrnné obilniny, strukoviny, zelenina, orechy
Zinok:
podporuje imunitný systém, chráni pred infekciami, podporuje hojenie rán, je nevyhnutný pre činnosť mnohých enzýmov. Zaisťuje správny rast organizmu a je dôležitý pre jeho obranyschopnosť. Diabetik by mal vedieť, že zinok je potrebný na vstrebávanie inzulínu. Ak ho nemá v tele dostatok, inzulín sa bude uvoľňovať do jeho organizmu len v obmedzenej miere. Pri nedostatku zinku sa prejaví nechuť do jedla, oslabenie imunitného systému, zlý stav kože, nechtov a vlasov.
Zdroje: rastlinné a živočíšne bielkovinové potraviny
Chróm:
je dôležitý na reguláciu hladiny cukru, má nenahraditeľný vplyv aj na udržiavanie stálej hladiny cholesterolu v krvi. Jeho nedostatok môže spôsobiť zlé hospodárenie s glukózou, vyšší cholesterol v krvi a tŕpnutie končatín.
Zdroje: celozrnné obilniny, kukurica, červené mäso, vaječný žĺtok, dary mora a syry
Vápnik:
je nevyhnutný na stavbu kostí a zubov a činnosť svalov. Pri nedostatku má človek krehké kosti, hrozia mu časté zlomeniny a osteoporóza.
Zdroje: mlieko a mliečne výrobky, sardinky, semiačka, listová zelenina
Železo:
zúčastňuje sa na tvorbe hemoglobínu v červených krvinkách a na metabolických pochodoch. Jeho nedostatok sa prejaví únavou a anémiou.
Zdroje: červené mäso, listová zelenina, vaječný žĺtok, sardinky, sušené marhule
Kyselina listová:
je potrebná na tvorbu červených krviniek a na správnu funkciu nervového systému. Pri jej nedostatku sa objavuje anémia, hnačka, vypadávanie vlasov, únava a depresie, poruchy rastu kostí. Ak chýba počas tehotenstva, ohrozuje vývoj plodu.
Zdroje: špenát, droždie, pečeň, čierny chlieb, listová zelenina v surovom stave
Vitamíny
Vitamín A:
podporuje rast a vývoj buniek a kostry, posilňuje imunitný systém. Pomáha udržiavať zdravú kožu a sliznicu tráviacich a močových ciest. Pri jeho nedostatku treba počítať so zvýšeným rizikom infekcií, šeroslepotou, s anémiou a ťažkosťami s dýchaním.
Zdroje: pečeň, ryby, maslo, syry, vaječný žĺtok, mrkva a zelená listová zelenina, marhule, melón
Vitamín B1:
je potrebný na získanie energie zo sacharidov a tukov. Zabraňuje tvorbe toxických látok, ktoré môžu poškodiť srdce a nervový systém. Nedostatok sa prejaví stratou chuti do jedla a opuchmi končatín, svalovou slabosťou, neschopnosťou koncentrovať sa.
Zdroje: droždie, surové ovsené vločky, otruby a pečeň, zemiaky, fazuľa
Vitamín B2:
pomáha uvoľňovať energiu z potravy, je potrebný na metabolizmus tukov, cukrov a bielkovín. Jeho nedostatok sa prejavuje suchou kožou, zapálenými kútikmi úst, mastnými vlasmi a začervenanými páliacimi očami. Časté sú kŕče v lýtkach, trombóza a aterosklerotické zmeny.
Zdroje: droždie, sušené mlieko, vajcia, tvaroh, teľacie mäso
Vitamín B6:
neoceniteľný pre diabetikov. Je potrebný na získavanie energie z bielkovín a glykogénu, na syntézu a vstrebávanie niektorých aminokyselín a pri tvorbe červených krviniek a vitamínu PP – niacínu, bez ktorého nemôže pracovať mozog. Posilňuje imunitný systém. Pri jeho nedostatku sa môžu dostaviť stavy depresie a málokrvnosť, bolesti lýtok a ľahké tŕpnutie rúk, žalúdočné problémy a zápaly kože, nespavosť.
Zdroje: droždie, pečeň, pšeničné klíčky a otruby, čierne pečivo, pohánka, menšie množstvo v zemiakoch, banánoch, vo vajciach, v suchej fazuli, orechoch vlašských a lieskových, semenách slnečnice, kuracom mäse a rybách
Vitamín B12:
je dôležitý na tvorbu červených krviniek a správnu funkciu nervového systému. Posilňuje organizmus, pri jeho nedostatku sa dostaví anémia, únava, mravčenie v končatinách, poruchy čuchu a nervového systému. Zlepšuje chuť do jedla a duševnú výkonnosť.
Zdroje: mäso, ryby, mlieko, vajcia, obilniny, zemiaky, orechy, droždie, strukoviny, celozrnné výrobky, pečeň
Vitamín C:
pomáha pri absorpcii železa z potravy, je potrebný na zdravý stav zubov, kostí, ďasien a kože. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu, zlepšuje hojenie rán, má protialergické účinky. Pri nedostatku krvácajú ďasná a vypadávajú zuby, bolia a opúchajú kĺby a svaly, rany sa pomaly hoja, hrozí únava, málokrvnosť a srdcové zlyhanie. Denná potreba zdravého človeka je 80 mg, ako prevencia prechladnutia 200 mg, pri náznakoch choroby do 1 000 mg. Cukrovkári potrebujú o niečo vyššie dávky vitamínu C.
Zdroje: zelenina, najmä zelená paprika a zemiaky, šípky, petržlenová vňať, čierne ríbezle, chren
Vitamín D:
sa zúčastňuje na tvorbe kostí a zubov, je nenahraditeľný pri využiteľnosti vápnika a fosforu. Nedostatok sa prejaví svalovou slabosťou, rednutím kostí a častými zlomeninami. U detí má za následok zakrivenie chrbtice.
Zdroje: rybí tuk, ryby, hríby, vajcia, doplnené pobytom na čerstvom vzduchu a opaľovaním v zdravej miere