Minerály a vitamíny sú pre diabetika nevyhnutné

Aká je úloha najdôležitejších minerálnych látok a vitamínov a ako sa môže prejaviť ich nedostatok? Aké sú ich hlavné zdroje?

03.12.2018 14:00
ovocie, vitamíny, výživa Foto:
Ilustračné foto.
debata

Minerálne látky

Draslík:

udržiava rovnováhu telesných tekutín a primeraný krvný tlak. Má vplyv na činnosť srdca. Pri jeho nedostatku sa prejavia srdcové ťažkosti, únava a ťažké dýchanie. Pri ochoreniach obličiek treba jeho príjem regulovať.

Zdroje: banány, citrusové plody, kôstkové ovocie, sušené ovocie, orechy, semiačka, zemiaky a strukoviny

Magnézium:

tvorí dôležitú zložku kostí a zubov. Zúčastňuje sa na energetickom metabolizme.

Zdroje: celozrnné obilniny, strukoviny, zelenina, orechy

Zinok:

podporuje imunitný systém, chráni pred infekciami, podporuje hojenie rán, je nevyhnutný pre činnosť mnohých enzýmov. Zaisťuje správny rast organizmu a je dôležitý pre jeho obranyschopnosť. Diabetik by mal vedieť, že zinok je potrebný na vstrebávanie inzulínu. Ak ho nemá v tele dostatok, inzulín sa bude uvoľňovať do jeho organizmu len v obmedzenej miere. Pri nedostatku zinku sa prejaví nechuť do jedla, oslabenie imunitného systému, zlý stav kože, nechtov a vlasov.

Zdroje: rastlinné a živočíšne bielkovinové potraviny

Chróm:

je dôležitý na reguláciu hladiny cukru, má nenahraditeľný vplyv aj na udržiavanie stálej hladiny cholesterolu v krvi. Jeho nedostatok môže spôsobiť zlé hospodárenie s glukózou, vyšší cholesterol v krvi a tŕpnutie končatín.

Zdroje: celozrnné obilniny, kukurica, červené mäso, vaječný žĺtok, dary mora a syry

Vápnik:

je nevyhnutný na stavbu kostí a zubov a činnosť svalov. Pri nedostatku má človek krehké kosti, hrozia mu časté zlomeniny a osteoporóza.

Zdroje: mlieko a mliečne výrobky, sardinky, semiačka, listová zelenina

Železo:

zúčastňuje sa na tvorbe hemoglobínu v červených krvinkách a na metabolických pochodoch. Jeho nedostatok sa prejaví únavou a anémiou.

Zdroje: červené mäso, listová zelenina, vaječný žĺtok, sardinky, sušené marhule

Kyselina listová:

je potrebná na tvorbu červených krviniek a na správnu funkciu nervového systému. Pri jej nedostatku sa objavuje anémia, hnačka, vypadávanie vlasov, únava a depresie, poruchy rastu kostí. Ak chýba počas tehotenstva, ohrozuje vývoj plodu.

Zdroje: špenát, droždie, pečeň, čierny chlieb, listová zelenina v surovom stave

Vitamíny

Vitamín A:

podporuje rast a vývoj buniek a kostry, posilňuje imunitný systém. Pomáha udržiavať zdravú kožu a sliznicu tráviacich a močových ciest. Pri jeho nedostatku treba počítať so zvýšeným rizikom infekcií, šeroslepotou, s anémiou a ťažkosťami s dýchaním.

Zdroje: pečeň, ryby, maslo, syry, vaječný žĺtok, mrkva a zelená listová zelenina, marhule, melón

Vitamín B1:

je potrebný na získanie energie zo sacharidov a tukov. Zabraňuje tvorbe toxických látok, ktoré môžu poškodiť srdce a nervový systém. Nedostatok sa prejaví stratou chuti do jedla a opuchmi končatín, svalovou slabosťou, neschopnosťou koncentrovať sa.

Zdroje: droždie, surové ovsené vločky, otruby a pečeň, zemiaky, fazuľa

Vitamín B2:

pomáha uvoľňovať energiu z potravy, je potrebný na metabolizmus tukov, cukrov a bielkovín. Jeho nedostatok sa prejavuje suchou kožou, zapálenými kútikmi úst, mastnými vlasmi a začervenanými páliacimi očami. Časté sú kŕče v lýtkach, trombóza a aterosklerotic­ké zmeny.

Zdroje: droždie, sušené mlieko, vajcia, tvaroh, teľacie mäso

Vitamín B6:

neoceniteľný pre diabetikov. Je potrebný na získavanie energie z bielkovín a glykogénu, na syntézu a vstrebávanie niektorých aminokyselín a pri tvorbe červených krviniek a vitamínu PP – niacínu, bez ktorého nemôže pracovať mozog. Posilňuje imunitný systém. Pri jeho nedostatku sa môžu dostaviť stavy depresie a málokrvnosť, bolesti lýtok a ľahké tŕpnutie rúk, žalúdočné problémy a zápaly kože, nespavosť.

Zdroje: droždie, pečeň, pšeničné klíčky a otruby, čierne pečivo, pohánka, menšie množstvo v zemiakoch, banánoch, vo vajciach, v suchej fazuli, orechoch vlašských a lieskových, semenách slnečnice, kuracom mäse a rybách

Vitamín B12:

je dôležitý na tvorbu červených krviniek a správnu funkciu nervového systému. Posilňuje organizmus, pri jeho nedostatku sa dostaví anémia, únava, mravčenie v končatinách, poruchy čuchu a nervového systému. Zlepšuje chuť do jedla a duševnú výkonnosť.

Zdroje: mäso, ryby, mlieko, vajcia, obilniny, zemiaky, orechy, droždie, strukoviny, celozrnné výrobky, pečeň

Vitamín C:

pomáha pri absorpcii železa z potravy, je potrebný na zdravý stav zubov, kostí, ďasien a kože. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu, zlepšuje hojenie rán, má protialergické účinky. Pri nedostatku krvácajú ďasná a vypadávajú zuby, bolia a opúchajú kĺby a svaly, rany sa pomaly hoja, hrozí únava, málokrvnosť a srdcové zlyhanie. Denná potreba zdravého človeka je 80 mg, ako prevencia prechladnutia 200 mg, pri náznakoch choroby do 1 000 mg. Cukrovkári potrebujú o niečo vyššie dávky vitamínu C.

Zdroje: zelenina, najmä zelená paprika a zemiaky, šípky, petržlenová vňať, čierne ríbezle, chren

Vitamín D:

sa zúčastňuje na tvorbe kostí a zubov, je nenahraditeľný pri využiteľnosti vápnika a fosforu. Nedostatok sa prejaví svalovou slabosťou, rednutím kostí a častými zlomeninami. U detí má za následok zakrivenie chrbtice.

Zdroje: rybí tuk, ryby, hríby, vajcia, doplnené pobytom na čerstvom vzduchu a opaľovaním v zdravej miere

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #zdravá strava #diabetes #minerály