Dôvody, prečo je cesnak taký zdravý a najzdravší surový

Cesnak čistí krv, posilňuje imunitný systém a zlepšuje trávenie. Má protizápalové účinky, zmierňuje bolesť kĺbov a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín. To však nie je ani zďaleka všetko.

11.12.2018 06:00
cesnak, antioxidant, antibiotikum Foto:
S cesnakom opatrne. Vo veľkých množstvách môže podráždiť tráviaci trakt a spôsobiť pálenie záhy.
debata (5)

Väčšina predností, ktorými sa cesnak pýši, sa spájajú so zlúčeninou alicín, so silnými antioxidačnými, antibakteriálnymi a antivírusovými vlastnosťami. Cesnak je bohatý na vitamíny a minerály (vitamín B1, B6, C, mangán, vápnik, meď a selén). Pomôže už malý strúčik denne – chrániť telo a posilňovať celkové zdravie. Cesnak tiež zlepšuje krvný obeh, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a zabraňuje srdcovým ochoreniam. Spomaľuje tiež vývoj artériosklerózy.

Proti artritíde

Antioxidačné a protizápalové vlastnosti v cesnaku pomáhajú zmierniť zápal spojený s rôznymi formami artritídy.

Posilňuje imunitný systém

Špeciálna kombinácia vitamínu C, B6, selénu a mangánu v cesnaku posilňuje imunitný systém. Antioxidačné vlastnosti tiež posilňujú obranný mechanizmus tela a bojujú proti infekciám.

Proti prechladnutiu a kašľu

Cesnak chráni proti nádche a kašľu. Znižuje infekcie horných dýchacích ciest, podporuje odkašliavanie a je veľmi prospešný pri liečbe rôznych respiračných ochorení ako je astma a bronchitída.

Pri alergiách

Antivirálne a protizápalové vlastnosti v cesnaku pomáhajú poraziť rôzne druhy alergií. Cesnak pomáha zmierniť zápal dýchacích ciest.

Zlepšuje trávenie

Cesnak stimuluje sliznicu žalúdka, čím podporuje produkciu tráviacich štiav. Tá reguluje funkciu žalúdka a podporuje trávenie.

Ďalšie výhody:

Pri svrbení po poštípaní hmyzom alebo inej alergii možno na postihnutú oblasť priložiť rozkrojený strúčik cesnaku.
Určité zlúčeniny v cesnaku môžu spomaliť ďalší rast rakovinových buniek a znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny.

V surovom stave

Väčšinu zdravotných benefitov ponúka cesnak v surovom stave. Ak chceme zvýšiť účinnosť prírodného antibiotika, mali by sme ho konzumovať nalačno. Nakrájajte jeden alebo dva strúčiky cesnaku a prehltnite na prázdny žalúdok, zapite s trochou citrónovej vody. Teplá citrónová voda znižuje silný zápach.

Pozor, pozor

Ak to s cesnakom preženieme, hrozí podráždenie tráviaceho traktu a pálenie záhy
Pri žalúdočných alebo tráviacich problémoch by sa mal používať veľmi opatrne
Riedi krv a môže ovplyvniť účinok liekov, ktoré sú na to určené
Môže blokovať účinok niektorých liekov proti HIV.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #nádcha #cesnak #pálenie záhy #antibiotikum