Liečivé huby: Najvýznamnejšia je reiši

Pri hľadaní liekov proti metlám moderného sveta siaha veda aj do hubárskych košíkov. Súčasní výskumníci čerpajú inšpiráciu zo stáročí tradovaných receptúr orientálnej medicíny.

15.12.2018 06:00
reiši, huby. huba Foto:
Vďaka možnostiam umelého pestovania húb dnes už nie je problémom vyskúšať účinky rôznych liečivých húb v podobe celých sušených rozomletých plodníc v rôznych doplnkoch stravy.
debata (2)

Známy český vedec Ivan Jablonský, ktorý sa špecializuje na pestovanie liečivých húb, odpovedal v časopise Houby a houbaři na otázku, ktorú z liečivých húb by označil za najvýznamnejšiu. „Ak hodnotíme huby podľa počtu liečivých látok, potom je to lesklokôrka lesklá,“ odpovedal.

„Obsahuje desiatky liečivých triterpenoidov, glukány a organické germánium.“ Tento mykológ spolupracuje s rôznymi organizáciami zameranými na štúdium účinných látok z húb a od roku 2006 sa podieľal na šiestich výskumných projektoch s tematikou liečivých húb. „Huby najskôr v našom jedálničku slúžili ako náhrada mäsa a zeleniny. Neskôr však ľudia empiricky vypozorovali ich zdravotné účinky. V západnej Európe je prvým dôkazom o využití liečivých húb nález plodníc brezovníka obyčajného pri múmii Otziho z tirolských Álp. V Číne je podľa Materia medica zdokumentované použitie lesklokôrky lesklej v roku 500 pred naším letopočtom.“

Najväčším producentom pestovaných húb je Čína. V Číne je ročná spotreba na obyvateľa 22 kg húb! Vďaka možnostiam umelého pestovania húb dnes už nie je problémom vyskúšať účinky rôznych liečivých húb v podobe celých sušených rozomletých plodníc v rôznych doplnkoch stravy. V Číne je napríklad lesklokôrka lesklá známa ako reiši oficiálne schválená ako podporný liek pri liečbe rakoviny. Považujú ju tam dokonca za cennejšiu ako ženšen, najmä preto, že má štyrikrát silnejší antioxidačný účinok ako tento vzácny koreň.

Medzi dôležité biologické látky v reiši patria aj tzv. triterpény, známe takisto ako ganoderické kyseliny, ktoré hube dodávajú jej typickú horkú chuť. Pôsobia protinádorovo, protizápalovo, antialergicky, znižujú krvný tlak, zlepšujú funkcie pečene a pôsobia cytotoxicky na mnohé typy nádorových buniek. Užívanie huby spomaľuje tvorenie metastáz a takisto dokáže zmierniť nežiaduce účinky chemoterapie. Ďalšou významnou látkou je adenozín. Má priaznivý vplyv na zdravie ciev a všeobecne na vegetatívny nervový systém, ktorý je spoluzodpovedný za preventívny a liečivý účinok pri migréne. Nemenej zaujímavé je organické germánium, ktoré na seba dokáže viazať ťažké kovy a podporuje prenos kyslíka v krvnom obehu. Oproti zmieňovanému ženšenu obsahuje reiši až 6-krát viac germánia.

Nemožno zabudnúť ani na širokú škálu minerálov a stopových prvkov. V hube dosahuje obsah minerálnych látok približne 10 percent. Medzi hlavné zložky patrí draslík, vápnik a horčík. Mimochodom, v minulosti mohli v Číne reiši užívať len vysokopostavení občania. Ostatní ju museli po náleze odovzdať, inak im hrozil veľmi prísny trest. Ešte šťastie, že dnes je aj vďaka pestovaniu na farmách dostupná vo forme doplnkov stravy prakticky každému.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #reiši #medicinálne huby