Šošovicová vianočná polievka
Čo treba:
- 2 šálky šošovice,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 2 zemiaky,
- 10 ks sušených sliviek,
- 1 smotana na varenie,
- bobkový list,
- nové korenie,
- soľ,
- trocha octu
Postup: Šošovicu premyjeme, dáme variť do hrnca, zalejeme vodou tak, aby nad šošovicou bola cca 2 cm. Pridáme cesnak, očistené a na malé kocky nakrájané zemiaky, soľ, bobkový list, nové korenie a 2 až 3 kvapky olivového oleja. Šošovicu necháme variť, občas premiešame. Keď je šošovica na polovicu uvarená, pridáme celú smotanu na varenie, premiešame a necháme zovrieť. Pridáme sušené slivky a na miernom ohni necháme dovariť šošovicu a zemiaky. Polievku dochutíme octom.
Tradičné slovenské hlavné vianočné jedlo – vyprážaná ryba a zemiakový šalát je možné upraviť tak, aby obsahovalo menej sacharidov. Ak si neviete predstaviť kapra inak ako v trojobale, skúste ho namočiť do vajíčka a potom rovno do strúhanky. SJ znížite o jednu tretinu. Každé vyprážané jedlo pokvapkajte šťavou z citróna, má lepšiu chuť a cukor sa pomalšie dostáva do krvi.
Kapor na šampiňónoch s orechmi
Čo treba:
- očisteného kapra,
- olej,
- maslo,
- soľ,
- sladkú papriku,
- múku,
- 1/2 dl smotany,
- 1 dcl bieleho vína,
- 70 g vlašských orechov,
- 120 g šampiňónov,
- čierne korenie,
- citrón
Postup: Kapra nakrájame na podkovy, osolíme, okoreníme, opaprikujeme, a zvoľna pečieme na oleji s orechmi. Pridáme nakrájané šampiňóny, 2 plátky citróna, biele víno a dusíme pod pokrievkou. Potom rybu vyberieme a šťavu zalejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali trošku múky. Necháme prevariť a touto šťavou polejeme kapra a ozdobíme citrónom.
Kapor na smotane
Čo treba:
- polovicu kapra,
- maslo,
- bobkový list,
- citrón,
- biele víno,
- smotanu,
- zemiakovú múku
Postup: Polovicu ryby položíme na pekáč, pridáme dve lyžice masla, bobkový list a dve kolieska citróna. Mäso opečieme, prilejeme 1/8 l bieleho vína a 1/3 l smotany s rozmiešanou zemiakovou alebo kukuričnou múkou. Povaríme, mäso opatrne vyberieme na misu, polejeme precedenou omáčkou a ozdobíme kolieskami citróna.
Kapor na póre
Čo treba:
- 1 kg kapra,
- 1/2 kg póru,
- maslo,
- cibuľa,
- 1 dl bieleho vína,
- mletý zázvor,
- soľ
Postup: Polovičky kapra osolíme, do zárezov v koži nasypeme štipku mletého zázvoru. Pór nakrájame na kolieska a s drobno nakrájanou cibuľou podusíme na masle. Pridáme kapra a niekoľko minút dusíme. Nakoniec podlejeme vínom a 20 minút pečieme v mierne vyhriatej rúre.
Grilovaný diétny kapor
Čo treba:
- 3 porcie kapra (asi 1/2 kg),
- maslo,
- soľ,
- citrón
Postup: Porcie osolíme a nasucho grilujeme po oboch stranách. Mäkké porcie prelejeme rozpusteným maslom a ozdobíme plátkami citróna.
Kapor v alobale
Čo treba:
- 4 porcie kapra,
- citrón,
- maslo,
- soľ,
- zelený petržlen
Postup: Kapra mierne osolíme, položíme naň plátky masla a zabalíme do alobalu. Pečieme na plechu v mierne horúcej rúre asi 30 minút. Upečené porcie vybalíme z alobalu, pokvapkáme citrónom a posypeme nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Kapor dusený po taliansky
Čo treba:
- 600 g kapra,
- 300 g paradajok,
- 50 g eidamu,
- 40 g olivového oleja,
- soľ,
- cibuľu,
- rascu
Postup: Cibuľu nakrájame nadrobno, pomiešame s rascou, dáme na rozpálený olivový olej. Pridáme osoleného kapra a dusíme. K podusenej rybe pridáme nakrájané paradajky (bez šupy) a všetko dusíme domäkka. Jednotlivé porcie posypeme nastrúhaným syrom a podávame s varenými zemiakmi.
Recepty na vianočný šalát
Klasický vianočný šalát s jablkami
Čo treba:
- zemiaky varené v šupe,
- majonézu, mrkvu,
- bielu cibuľu,
- zeler,
- jablká,
- zelený hrášok,
- soľ,
- kyslé uhorky,
- korenie,
- kyslú smotanu,
- šťavu z citróna
Postup: Zeler očistíme a dáme variť do vody. Zeler do šalátu nebudeme dávať, iba vývar z neho. Keď je uvarený, vyberieme ho a do vody dáme na minútu blanšírovať nakrájanú cibuľu a mrazený hrášok. Zlejeme cez sitko, tak, aby nám zelerový vývar zostal. Nakrájame si kyslé uhorky a uvarenú mrkvu. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky, pridáme cibuľu, mrkvu, uhorky a hrach. Dobre premiešame. Nakoniec pridáme zelerový vývar, majonézu, kyslú smotanu, soľ a korenie. Všetko dobre premiešame. Jablká ošúpeme, nakrájame na kocky a pridáme do šalátu – jabĺk sa nebojte, dodajú šalátu úžasnú sviežosť. Nakoniec polejeme citrónovou šťavou podľa chuti. Všetko dobre premiešame a necháme šalát aspoň 2 hodiny odpočívať. Pred podávaním ešte raz premiešame a ak treba dochutíme korením.
Vianočný šalát z krúp
Čo treba:
- 500 g jačmenných krúp,
- 1 stredne veľkú cibuľu,
- 2 veľké mrkvy,
- 1 šálku zeleného hrášku,
- 1 šálku kukurice (nemusí byť),
- štipku soli,
- šálku kyslých uhoriek bez cukru,
- 300 g tofu majonézy (môže byť aj klasická),
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
Postup: Krúpy uvaríme, môžu sa aj rozvariť, a premiešame s ostatnými surovinami. SJ vypočítame podľa množstva a typu použitých surovín.