Pomarančová pena
Čo treba:
- 6 plátkov želatíny,
- 50 ml vriacej vody,
- 3 vajcia,
- 6 PL práškového sukrinu,
- 300 ml smotany na šľahanie,
- 1 pomaranč (šťava a strúhaná pomarančová kôra) – môže byť aj iné ovocie
Postup: Plátky želatíny namočíme do studenej vody asi na 5 minút. Rozšľaháme vajcia so sukrinom, smotanu vyšľaháme na krém a jemne spolu zmiešame dokopy. Nastrúhame kôru z dobre umytého pomaranča a vytlačíme z neho šťavu. Vyžmýkame vodu zo želatíny, nalejeme na ňu 50 ml vriacej vody a rozpustíme. Vmiešame rozpustenú želatínu, pomarančovú šťavu a nastrúhanú pomarančovou kôru do smotanovej zmesi a celú zmes nalejeme do servírovacie misy. Necháme chladnúť niekoľko hodín, ozdobíme plátkami pomaranča alebo nastrúhanou pomarančovou kôrou.
Výdatná varená čokoláda
Čo treba:
- 200 ml mlieka – 1 SJ,
- 350 g horkej čokolády – 11 SJ,
- šľahačku
Postup: Čokoládu nastrúhame a necháme v hrnčeku zmäknúť. Potom k nej prilejeme teplé mlieko, postavíme na oheň a za stáleho miešania varíme asi minútu. Hotový čokoládový nápoj prelejeme cez sitko. Dochutíme podľa potreby (stévia, sukrin) a ozdobíme šľahačkou.
Cesnaková nátierka
Čo treba:
- 250 g tvrdého syra (30 %),
- 1 ks nízkotučnej majonézy – 1 SJ,
- 4 strúčiky cesnaku,
- soľ
Postup: Syr nastrúhame najemno, premiešame s majonézou, roztlačíme cesnak, pridáme soľ. Všetko dobre premiešame a dáme schladiť. Podávame s hriankovým pečivom alebo s chlebom.
Celá nátierka má 1 SJ, jednu porciu do SJ nepočítame.
Cícerová nátierka
Čo treba:
- 1 šálka cíceru – 2 SJ,
- 1 strúčik cesnaku,
- 1 stredne veľká cibuľa,
- bobkový list,
- 1 PL horčice,
- mleté korenie,
- soľ
Postup: Umytý cícer namočíme do dostatočného množstva vody aspoň na 12 hodín. Potom ho dáme variť do kuchty s malým množstvom vody, pridáme cibuľu, soľ, bobkový list a mleté korenie. Varíme pod tlakom cca 30 minút. Uvarený cícer zlejeme z vody, vyberieme bobkový list. Necháme vychladnúť. Pridáme roztlačený cesnak, na jemno nakrájanú cibuľu, horčicu a rozmixujeme. Dochutíme soľou. Podávame s chlebom a so zeleninou.
Celá nátierka má 2 SJ, jednu porciu do SJ nepočítame.
Rybacia nátierka
Čo treba:
- 2 ks rybacej konzervy vo vlastnej šťave,
- 3 ks syrokrému,
- 1 stredne veľká cibuľa,
- 1PL horčice,
- šťava z citróna,
- soľ
Postup: Z konzervy zlejeme šťavu, rybu roztlačíme vidličkou, pridáme syrokrém, horčicu, nadrobno nakrájanú cibuľu a dochutíme soľou a čiernym korením. Rozmixujeme ponorným mixérom. Nakoniec pridáme šťavu z citróna a znovu dobre premiešame. Necháme aspoň 30 minút odpočívať v chladničke. Podávame s chlebom a so zeleninou. Nátierka neobsahuje sacharidy.
Bryndzová nátierka
Čo treba:
- 250 g bryndze – 1 SJ,
- 3 trojuholníky syra,
- 1 stredne veľká cibuľa,
- mleté korenie,
- mletá červená paprika,
- soľ
Postup: Bryndzu rozmiešame so syrokrémom. Cibuľu nakrájame nadrobno, primiešame do masy. Pridáme mleté čierne korenie, červenú papriku a soľ. Masu premixujeme ponorným mixérom. Podávame s chlebom a so zeleninou.
Celá nátierka má 1 SJ, jednu porciu do SJ nepočítame.
Ochutené jednohubky
Postup: Staršie pečivo nakrájame na 0,5 cm kolieska, do misky si roztlačíme cesnak, pridáme soľ a olivový olej. Dobre premiešame. Jednu stranu pečiva namočíme do olivovej masy a dáme piecť do rúry (gril 250 oC). Pečivo sa pekne opečie a má výbornú chuť. Pri takejto úprave sa sacharidy dostávajú do krvi pomalšie.
Pizza žemličky
Čo treba:
- celozrnné žemličky,
- kečup,
- šunka,
- uvarenú zeleninu podľa chuti,
- nastrúhaný tvrdý syr
Postup: Žemličky rozkrojíme, každú polovicu natrieme kečupom a obložíme šunkou a zeleninou. Posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť – stačí na chvíľku, kým sa syr roztopí.
Do SJ počítame žemličky a kukuricu podľa použitého množstva.
Farebné kolieska
Čo treba:
- grahamové alebo celozrnné rožky,
- maslo,
- horčica,
- šunka,
- tvrdý syr,
- uvarené vajcia,
- kyslé uhorky,
- paradajky
Postup: Z rožkov odkrojíme konce, lyžičkou vyberieme stred a dáme ho do misky. Pridáme trochu masla, horčice, nadrobno nakrájanú šunku, tvrdý syr, vajíčka, uhorky a paradajky. Masu premiešame, podľa chuti dosolíme. Rožky z vnútornej strany jemne vytrieme maslom a naplníme zmesou. Necháme odležať v chladničke aspoň 1 až 2 hodiny. Potom opatrne pokrájame na kolieska a podávame.
SJ vypočítame podľa množstva a typu použitých surovín.
Plnené papriky
Čo treba:
- 8 ks zelených paprík,
- 150 g šunky,
- 200 g eidamu,
- 2 vajcia,
- 100 g tvarohu,
- 2 PL majonézy,
- soľ
Postup: Z paprík odstránime jadierka. Vajcia uvaríme a nastrúhame spolu s eidamom. Primiešame najemno pokrájanú šunku, tvaroh a majonézu. Ak máte radi pikantnejšiu chuť, pridajte ešte 1 ČL nastrúhaného chrenu. Premiešame a zmesou naplňte papriky. Pred podávaním nakrájajte na kolieska.