Päť dobrých dôvodov, prečo piť viac vody

Či sa už chystáte viac športovať, alebo sa len "vybrať" na celý deň do práce či vo všeobecnosti zdravšie žiť - piť viac vody sa vo všetkých prípadoch oplatí.

22.01.2019 06:00
voda, tekutiny, pitie Foto:
Ak dbáte na dostatočný prísun minerálnej vody, nemusíte kupovať drahé omladzovacie krémy.
debata (1)

Dospelí by mali vypiť aspoň 1,5 litra nesladených nápojov. Patrí sem voda z vodovodu, minerálna voda, nesladené čaje, polievky a ovocné šťavy. Pravidlo, podľa ktorého sa možno pri pitnom režime orientovať, je 30–40 ml vody na kilo telesnej váhy.

Päť dôvodov, prečo piť viac vody:

Posilniť imunitný systém
Ak sa chceme s elánom vrhnúť do pracovných povinností, musíme posilniť imunitný systém, aby nás len tak ľahko neskolila chrípka či nádcha. Jednoduchá cesta, ako posilniť imunitný systém a predchádzať infekciám, je piť denne dostatočne veľa vody. Tí, čo si na pitný režim každý deň posvietia, znižujú tiež riziko srdcových problémov, hypertenzie či osteoporózy.

Zvýšiť výkon
Kto dbá na dostatočný prísun nesladených tekutín počas dňa, zlepšuje schopnosť koncentrácie a výkonnosť – len tak dokáže podať špičkový výkon, či už v kancelárii, na skúške alebo v škole. Odporúča sa začať deň s plným džbánom vody a do večera ho ešte aspoň dvakrát naplniť.

Pomôže to pri chudnutí
Voda hrá v tomto prípade dôležitú úlohu, najmä, ak chceme dosiahnuť výsledok na dlho. Vymeňte smoothies a sladené malinovky za vodu z vodovodu – ušetríte veľa kalórií, navyše, ak vypijete veľký pohár vody pred hlavným jedlom, skôr sa zasýtite. Väčšiu pozornosť pitnému režimu by mal venovať aj každý, kto športuje. Telo totiž stráca za hodinu 0,5–2 litre potu. Dôležité nie je len dostatočne veľa piť, ale aj správne piť.

Voda ako skrášľovač
Voda je aj skrášľovací elixír. Oslobodzuje od metabolických zvyškov a odpadových látok – len keď dostatočne veľa pijeme, môže sa naše telo čistiť. Pri nečistotách pleti skúša vylúčiť toxíny cez kožu. Deje sa to predovšetkým keď príliš málo pijeme. Pitie vody zaisťuje žiarivo čistú pokožku.

Voda ako omladzovač
Ak dbáte na dostatočný prísun minerálnej vody, nemusíte kupovať drahé omladzovacie krémy. Ak pijeme dostatočne veľa, pokožka nestráca svoju elasticitu. Príliš málo vody vedie naopak k dehydratácii kožných buniek. Výsledkom je popraskaná, šupinatá pokožka a malé vrásky. Pomáha najmä minerálna voda. Hydratuje telo a zásobuje ho živinami a stopovými prvkami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #chudnutie #imunitný systém #akné #vrásky #toxíny