Potraviny, ktoré dodajú energiu na celý deň

Všetci sa niekedy cítime extrémne vyčerpaní. Táto únava sa však dá zahnať aj inak ako kofeínom alebo energetickými nápojmi. Toto sú potraviny, ktoré úžasne nakopnú.

23.04.2019 06:00
volské oko, vajíčka Foto:
Disponujú všetkými deviatimi aminokyselinami a vitamínom B, čo z nich robí ideálny zdroj energie na ráno.
debata

Quinoa

Posvätné zrno Inkov možno jesť surové aj varené, má ľahkú orieškovú príchuť. Mnohí ju miešajú do ovsených vločiek či do teplého alebo studeného šalátu. Je bohatá na horčík, balastné látky, proteín, železo, vápnik a kyselinu listovú, vďaka tomu všetkému pomáha zvýšiť hladinu energie.

Med

Nesiahnite hneď po sladkostiach a sladených nápojoch, vlčí hlad po sladkom môžete utíšiť aj lyžicou medu.

Špenát

Tento druh zeleniny možno označiť za superfood plný železa, ktoré je zodpovedné za produkciu energie v bunkách. Špenát je tiež bohatý na balastné látky, horčík a kyselinu listovú. Celkom jednoducho ho možno pripraviť doma, napríklad ako smoothie.

Čučoriedky

Tieto zdravé bobule sú snáď najlepším superfoodom. Sú nabité vlákninou, antioxidantami a mangánom, táto kombinácia poskytne telu skutočný energetický kopanec. Štúdie vo svojich výsledkoch poukázali aj na lepší výkon mozgu a sústredenie.

Mandle

Pár týchto orieškov by ste mali mať na svojom pracovne stole vždy po ruke. Vďaka zdravým nenasýteným mastným kyselinám a vitamínu B2 ľahko zajete popoludňajšiu ú­navu.

Avokádo

Avokádo je hotová hviezda medzi dodávateľmi zdravých tukov, proteínov a sacharidov. Prináša dlhotrvajúci energetický kopanec. Je bohaté na vitamíny skupiny B a horčík, ktoré zabezpečujú primeranú produkciu energie.

Fazuľa

Má menej tuku, je však bohatá na vlákninu, ktorá reguluje hladinu cukru v krvi. Tiež je úžasným dodávateľom proteínov.

Pomaranče

Sú bohaté na riboflavín, vitamín C, kyselinu listovú a draslík, vďaka čomu zabezpečujú energiu počas celého dňa.

Banány

Pomôžu nielen proti únave, ale aj pri silnom pocite hladu. Sú ideálne ako smoothie, na desiatu či olovrant. Komplexné sacharidy, vláknina, draslík a vitamín B6 sa postarajú o dostatok energie na celý deň.

Cvikla

Podobne ako špenát alebo zelený šalát pomáha v tele transportovať kyslík, čím poskytuje viac energie. Cvikla je vo všeobecnosti veľmi zdravá.

Vajíčka

Disponujú všetkými deviatimi aminokyselinami a vitamínom B, čo z nich robí ideálny zdroj energie na ráno. Takže to je hlavný dôvod, prečo sú vajíčka na raňajky také populárne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #raňajky #únava #sacharidy #vláknina #železo