Sú egreše zdravé?
To, že sú egreše zdravé, naznačuje ich obsah živín. Obsahujú veľa vitamínu C, ale aj rôzne vitamíny skupiny B, betakarotén a vitamín E. Okrem toho tiež veľa minerálnych látok ako draslík, železo, horčík a fosfor, ktoré posilňujú vlasy, nechty a zuby.
Vyplavujú toxíny
Zdravý účinok bobuľového ovocia je známy už od stredoveku. Vysoký obsah draslíka pôsobí odvodňujúco, vďaka tomu vyplavuje z tela toxíny. Zelený egrešový krík by mal okrem iného pomôcť pri aftoch a zápaloch v ústnej dutine. O dužine sa zas chyruje, že pomáha regulovať tuk.
Koľko kalórií obsahujú?
Kto sleduje prísun kalórií, pri konzumácii egrešov vôbec nemusí mať výčitky svedomia. Obsahujú totiž len štyridsať kalórií a ich obsah tuku je takmer nulový. Balastné látky podporujú črevnú aktivitu, egreše zasýtia a znižujú hladinu cholesterolu v krvi.
Sezóna egrešov
Prvé egreše možno zberať už v máji. V tomto čase však ešte nie sú bobule celkom zrelé, majú kyslú chuť a nemali by sa jesť surové, pretože vysoká kyslosť môže spôsobiť bolesti brucha. Tá pravá egrešová sezóna sa začína v júni a trvá až do konca augusta. V zásade platí: Čím zrelšie bobule, tým sladšie a lepšie stráviteľné.