Výborne chutí grilovaná, ale aj pečená, vyprážaná alebo varená. Čítajte viac o tom, prečo sa ju oplatí konzumovať (nielen v lete).
Zásobí vitamínmi
Existujú síce aj druhy zeleniny, ktoré obsahujú viac vitamínu C, avšak so svojimi 16 miligramami na 100 gramov sa cuketa tlačí na popredné priečky v tomto zozname. Ak zjete 200 gramov cukety, pokryjete si tretinu dennej potreby vitamínu C.
Celkom jemne odvodní
Vďaka obsahu draslíka (180 miligramov na 100 gramov) je cuketa ideálna na jemné „vyplachovanie“ prebytočnej tekutiny, ktorá sa nahromadí v tele.
Pomôže pri chudnutí
S len 19 kilokalóriami na 100 gramov sa cuketa právom dostáva do zoznamu druhov zeleniny, ktoré pomáhajú schudnúť. Obsahuje málo tuku a len nízky podiel sacharidov, vďaka čomu sa postará o perfektnú, štíhlu figúru.
Chráni srdce
Minerálna látka draslík, obsiahnutá v cukete, môže okrem iného pomôcť predísť nepravidelnému srdcovému rytmu alebo jeho poruchám.
Nahradí cestoviny
Ak chcete ušetriť nejaké sacharidy, vymeňte cestoviny za cuketu. Ak ju nastrúhate na tenké rezance, máte hotovú zdravú alternatívu.
Môže obsahovať jed
Cuketu s horkou príchuťou určite nekonzumujte, obsahuje príliš veľké množstvo kukurbitacínu. Tieto veľmi jedovaté horké látky v najhoršom prípade dokonca ohrozujú život.