Flavonoidy: Jedna prísada, ktorá skutočne predlžuje život

Čo by ste robili, keby vám niekto povedal, že si môžete predĺžiť svoj život, keď budete venovať pozornosť len dvom veciam?

21.08.2019 06:00
čučoriedky Foto:
Odporúča sa 500 miligramov flavonoidov, zodpovedá to napríklad 100 gramom čučoriedok.
debata

Po prvé, jesť viac jabĺk a dopriať si šálku čaju a na druhej strane vzdať sa nadmernej konzumácii alkoholu a bokom dať aj cigarety. Hoci alkohol s cigaretami neprekvapujú, je priam šokujúce, čo s naším telom dokážu jablká a čaj. Tieto potraviny totiž obsahujú takzvané flavonoidy. Ako aktuálne objavili dánski a austrálski vedci, chránia pred rakovinou a srdcovými chorobami.

Flavonoidy – čo robia pre naše zdravie?

Flavonoidy sú sekundárne rastlinné látky, ktoré chránia rastliny pred žiarením a patogénmi. To, čo je dobré pre rastliny, vzťahuje sa aj na nás, na ľudí. „V súčasnosti existuje veľa dôkazov, že poskytujú ochranu pred kardiovaskulárnymi chorobami,“ vysvetlila odborníčka na výživu Nicola Bondonne z austrálskej univerzity Edith Cowan. Flavonoidy sú napríklad v horkej čokoláde, červenom víne, čučoriedkach, brokolici, orieškoch, jablkách, ale obsahujú ich aj zelený a čierny čaj. Keďže niektoré zo zoznamu máme tendenciu konzumovať vo veľkých množstvách, dostávajú sa stále viac do popredia.

Dlhodobá štúdia potvrdzuje účinky flavonoidov

Výskumný tím preskúmal viac ako 56 tisíc Dánov počas 23 rokov. Výsledok štúdie: Strava bohatá na flavonoidy chráni pred srdcovými a onkologickými ochoreniami. „Flavonoidy znižujú krvný tlak a chránia bunky srdca pôsobením proti zápalu a oxidačnému stresu, čím zlepšujú životaschopnosť krvných ciev,“ uvádza sa ďalej v štúdii.

Koľko flavonoidov by sme mali prijať?

Odporúča sa množstvo 500 miligramov. Zodpovedá to šálke čaju, jednému jablku, pomaranču, 100 gramom čučoriedok a 100 gramov brokolice, uviedla Bondonno. Metodicky má však štúdia aj slabé stránky. Účastníci boli požiadaní o pozorovanie stravy len na začiatku štúdie. Ak sa pri hodnotení štúdie zohľadňovalo mäso, ryby, vláknina, nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny, ochranný účinok flavonoidov bol výrazne nižší. Napriek tomu to nič nemení na tom, že významne prispievajú k zdraviu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #čokoláda #rakovina #krvný tlak #zelený čaj #flavonoidy