Sója: Tofu nie je ufo. Možno ho jesť každý deň?

Viete, že Slováci zjedia asi najviac tofu v rámci Európskej únie? Je to asi jedna "tofu kocka" na osobu a rok. Japonci, tí ho zjedia ročne niekoľko kilogramov! Sójové tofu už dávno pre nás nie je niečo záhadné ako ufo. Je to ideálna bielkovina - málo tuku, veľa vzácnej vlákniny.

28.08.2019 06:00
sója, tofu, bielkoviny Foto:
Sója so svojimi nutričnými hodnotami strukovinám kraľuje.
debata

Čo je tofu?

Tofu je syr vyrábaný vyzrážaním zo sójového mlieka, ktorý sa používa ako prísada do pokrmov najmä v krajinách Východnej a Juhovýchodnej Ázie. Tofu pochádza z Číny, kde sa začalo vyrábať už pred dvetisíc rokmi. V 7. storočí sa rozšírilo do Japonska. V oboch krajinách, rovnako aj vo Vietname, v Kórei a Thajsku, patrí dodnes k tradičným jedlám. V Európe bolo tofu prakticky neznáme až do polovice 20. storočia, ale s rastúcim záujmom o vegetariánstvo a zdravú stravu sa aj tu stalo veľmi populárnym. Technologický postup výroby tofu, ktorý využíva vápenaté soli, je zvlášť výhodný pre naše kosti – nielen pre obsah vápnika. Dôvodom je obsiahnutý vitamín K a fytoestrogény, ktoré zabezpečia, že vápnik si nájde cestu do kostí a zubov.

Možno jesť tofu denne?

Podľa odborníka na výživu doc. MUDr. Petra Minárika, jesť tofu každý deň je úplne v poriadku. "V našich podmienkach, kde tofu nepatrí medzi historicky tradičné potraviny, môžem pre ľudí so zmiešaným stravovaním, teda konzumáciou živočíšnej i rastlinnej potravy, odporúčať denne jednu porciu tofu (cca 100 g ), prípadne inej sójovej potraviny. U vegetariánov a vegánov by mala byť konzumácia niekoľkých porcií sóje a ostatných strukovín každodennou záležitosťou. Strukoviny vrátane sóje sa pokladajú za nutrične hodnotnejšie potraviny, ako je mäso, mlieko a živočíšne potraviny. Sója so svojimi nutričnými hodnotami strukovinám kraľuje.

Môžu tofu konzumovať aj ľudia s diétnymi obmedzeniami?

Aj všeobecná lekárka MUDr. Diana Ganajová potvrdzuje, že tofu je vhodné pri alergii na mlieko, pre celiatikov, pri rôznych diétach aj pri chorobách tráviaceho traktu a pečene či pri anémii. Toto odporúčanie špeciálne platí pre stravovanie ľudí s nízkou hladinou železa.

Aký je vzťah sóje a rakoviny prsníka?

Konzumácia sóje chráni pred rakovinou prsníka. Potvrdilo sa, že najvýraznejší ochranný účinok sóje, čo sa týka potenciálneho vzniku karcinómu prsníka, sa dosiahne, ak sa konzumuje od detstva. „Otázniky okolo súvislosti konzumácie sóje a rakoviny sa v odbornom svete riešia od deväťdesiatych rokov. Výsledok je ohromujúci: Fytoestrogény obsiahnuté v sóji nielen chránia pred rakovinou prsníka, ale dokonca zlepšujú prognózu tohto ochorenia. Predlžujú život pacientkam bez ohľadu na to, či sú pred, alebo po menopauze. Rakovina prostaty, podobne ako rakovina prsníka, patrí medzi tie druhy rakoviny, ktorých výskyt je výrazne nižší v krajinách s bohatou konzumáciou sóje," tvrdí odborníčka na výživu MUDr. Alexandra Frolkovičová.

Pridať deťom do jedálneho lístka kvalitné tofu či nátierky zo sóje?

Čím skôr, tým lepšie. V Japonsku patrí sója a miso polievka medzi potraviny bežne podávané v útlom detskom veku. Zaraďujú ich do stravy často od 6. až 12. mesiaca veku dieťaťa. Podľa MUDr. Frolkovičovej sója aj tofu sú potraviny vhodné na každodennú konzumáciu a v čím útlejšom veku sa s ich konzumáciou začne, tým je preventívny účinok voči viacerým ochoreniam výraznejší. MUDr. Diana Ganajová: „Veľmi pozitívne vnímam fakt, že niektoré jedlá z tofu, napríklad nátierky, sa pripravujú deťom v materských školách, čoraz viac mladých ľudí kladie dôraz na pestrú a vyváženú stravu pre seba aj svoje deti. Aj tu platí: Čo sa za mladi naučíš, na starosť akoby si našiel.“

Výživové vlastnosti strukovín (v surovom stave, 100 g)
  Energia (kJ) bielkoviny (g) tuky (g) sacharidy (g) cholesterol (mg) vláknina (g)
Šošovica 1 140 26,9 1,2 59,2 0 10,6
Fazuľa 1 400 23,5 1,6 59,8 0 17
Hrach 1 420 23,7 1,4 61,5 0 16,6
Sója 1 860 43,8 23 16,3 0 21
Video
Slovenská sochárka Jana Brisudová pripraví zdravú panvičku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prsníka #bielkoviny #MUDr. Peter Minárik #sójové mlieko #sója #tofu