Tekvica: Nízkokalorická bomba plná vitamínov

, 24.09.2019 06:00
tekvica, jeseň
Už hrsť semienok denne stačí na zlepšenie nálady. Autor:

Ešte pred niekoľkými desaťročiami bola tekvica považovaná za jedlo chudobných alebo vhodná na kŕmenie dobytka. Dnes vstupuje do kuchyne špičkových kuchárov.

Čím si to zaslúžila? So svojimi 25 kilokalóriami na 100 gramov je superfoodom vo svete fitness a úžasným produktom na chudnutie. Zároveň tiež plná zdravých prísad. Existuje asi 850 odrôd, vrátane okrasných, ktoré sú vhodné len na dekoráciu, pretože obsahujú horkú látku kukurbitacín, ktorá môže viesť k prejavom otravy. Tekvica sa spája s jeseňou, od septembra do novembra ju dostať v každom supermarkete.

Vydrží aj do jari

Keďže sa tzv. zimné tekvice dajú skladovať na chladnom a suchom mieste, pokojne vydržia aj do jari. Zrelú tekvicu spoznáte podľa zaklopanie na jej škrupinu – znie duto. Medzi najpopulárnejšie sorty patrí asi všestranná oranžová tekvica hokkaido, jesť ju možno aj so šupou. Vďaka svojej dužine sa hodí na polievky, nákypy a koláče. Príprava je veľmi jednoduchá, možno ju variť, grilovať, piecť aj smažiť.

Čo sa v nej skrýva

Tekvica ponúka malý ohňostroj úžasných zložiek. Vďaka bohatému obsahu vitamínu C je zázračnou zbraňou proti chrípke a prechladnutiu. Jej oranžová farba naznačuje, že pod šupkou sa skrýva veľa betakaroténu. Ten sa v tele premieňa na vitamín A, chráni naše bunky, podporuje imunitný systém a je dobrý pre oči. Jedna porcia tekvice pokrýva asi tretinu dennej dávky vitamínu A. A to nie je všetko, dužina boduje aj obsahom cenných minerálnych látok. Draslík a horčík sú dobré pre srdce a posilnenie nervov. V chladničke vydrží aj tri mesiace.

Dobrá na chudnutie

V závislosti od odrody má 100 gramov dužiny cca. 23–27 kalórií – ako stvorená na ľahké jedlá. Zároveň táto zelenina poskytuje veľa vitamínov, vrátane spomínaného betakaroténu, vitamínu C a E. Je bohatá na balastné látky, ktoré dodatočne podporujú trávenie.

Antioxidanty

Oranžové hokkaido obsahuje dokonca viac betakaroténu ako mrkva. Antioxidanty pôsobia proti voľným radikálom a aktívne ochraňujú bunky.

Protizápalové vlastnosti

Nemala by sa podceňovať ani protizápalové vlastnosti tekvice. Betakarotén môže neutralizovať rakovinové bunky a pomôcť regenerovať poškodené kožné bunky. Obávať sa, že sa pri varení vyparia zdravé prísady, netreba, práve naopak – betakarotén sa zužitkuje v tráviacom trakte ľahšie, ak je v zahriatom stave.

Srdce a prostata

Z tekvicových semien sa získava cenný olej. Vitamín E a kyselina linolová znižujú hladinu cholesterolu a pomáhajú tým predchádzať kardiovaskulárnym chorobám. Štúdie z Taiwanu okrem iného zistili, že tekvicový olej pôsobí proti zväčšenej prostate.

Tekvicové semienka

Aminokyselina tryptofán obsiahnutá v tekvicových semenách sa podieľa na produkcii hormónu šťastia, sérotonínu. Už hrsť semienok denne stačí na zlepšenie nálady. Nachádzajú sa tu omega-3-mastné kyseliny, ktoré pozitívne vplývajú na krvný tlak, pôsobia protizápalovo a stimulujú srdce a krvný obeh.

Kedysi liečivá rastlina

Indiáni kedysi využívali tekvicu ako liek zvonka. Dužinu rozdrvili, zmiešali s vodou a natierali ako studenú kašu na popáleniny. Pomliaždeniny a výrony zas ošetrovali listami – zahriate prikladali na bolestivé miesta.

Skrášľovací elixír

Kombinácia vitamínu A, C a betakaroténu je úžasná ako maska na pleť. Stačí zmiešať dve čajové lyžičky varenej tekvice s lyžičkou medu a trochou mlieka. Naneste krúživými pohybmi na tvár a dekolt. Zmyte po 10–15 minútach vlažnou vodou.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#betakarotén #imunitný systém #sérotonín #tekvica #vitamín C
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku