Pozrime sa spoločne na to, ako je to s jeho kalóriami a aké obsahuje vitamíny…
Zdravé pre fytochemikálie
Hrozno je zdravé vďaka rôznym svojim zložkám. Patria k nim fytochemikálie resveratrol, ako aj oligomérne prokyanidíny. Obe zložky môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Oligomérne prokyanidíny sú dôležité pre ochranu buniek, okrem toho podporujú vstrebávanie vitamínov E a C. Resveratrol je navyše dôležitý pre srdcovo-cievny systém – vďaka rastlinnej zložke by sme mali byť schopní predchádzať rôznym chorobám v tejto oblasti. Podporuje tiež krvný obeh tela.
Nejaké kalórie, veľa vitamínov
Hrozno obsahuje dosť veľa fruktózy. Práve vďaka nej je také lahodne sladké – ale tiež má vďaka nej veľa kalórií. Na porovnanie: Červené hrozno má na 100 gramov asi 70 kalórií, biele okolo 67. Rovnaké množstvo jabĺk obsahuje asi 52 kalórií, v prípade pomarančov je to len okolo 47 kalórií.
Draslík, vápnik, fosfát…
Napriek tomu je však bobuľové ovocie zdravé, výživné hodnoty stoja za zmienku. Ovocie obsahuje veľa draslíka, ktorý je dôležitý pre bunky tela a obzvlášť pre svaly a nervy. Nachádza sa tu aj vápnik, ktorý posilňuje zuby a kosti. Fosfát je zas dôležitý nielen pre zdravé kosti, ale aj energetický metabolizmus. A netreba zabúdať ani na cennú kyselinu listovú, ktorá podporuje metabolizmus.
Vitamín C, E a B6
V hrozne sa nachádzajú aj vitamíny – okrem C a E (oba sú dôležité pre imunitný systém a ochranu buniek), tiež vitamín B6, ktorý podporuje metabolizmus.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Hroznový koláč na Varecha.sk