Prečo netreba na jeseň zabúdať na med?

Jeseň je ideálnym obdobím na konzumáciu medu. Považuje sa za elixír života, ktorý bojuje proti chorobám na všetkých frontoch.

27.10.2019 06:00
med Foto:
Med pomáha pri nádche aj zaspávaní.
debata

Výnimkou nie je ani sychravé obdobie, kedy sa do popredia dostávajú prechladnutie a chrípka. Tie môžu vážne ohroziť rizikové skupiny ľudí, seniorov a deti. Čím dokáže med pohladiť ľudské telo?

Vitamín C posilní imunitu

Lahodný produkt včiel ponúka širokú škálu výživných látok. Pýši sa obsahom jednoduchých cukrov, akými sú najmä fruktóza, glukóza a sacharóza. Med sa môže pochváliť aj obsahom dôležitých hormónov ako sú acetylcholín, noradrenalín a adrenalín. Zabúdať však netreba ani na organické kyseliny, ktoré sú v mede zastúpené v bohatom množstve, a to kyselina vínna, jablčná a citrónová. Med je výborným zdrojom vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Popredné miesto spomedzi vitamínov zaujíma vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a podporuje budovať odolnosť organizmu voči vírusom a infekciám.

Dve lyžice denne pomôžu

Netreba však zabúdať aj na celú škálu vitamínov B, ktoré chránia nervový systém, podieľajú sa na metabolizovaní cukrov a tukov. Vitamíny radu B bojujú aj proti zapáleným kútikom úst a oparom, ktoré sú sprievodným javov vírusových ochorení. Z minerálnych látok a stopových prvkov dominujú v mede draslík, vápnik, sodík, horčík, železo, meď, kobalt a zinok.

Lyžica medu obsahuje približne 30 kcal, to je 8 g cukrov a menej než 1 bielkovín. Zvyšok tvorí voda. Tuk ani vláknina sa v mede nenachádzajú. Oproti klasickému repnému cukru má omnoho menšiu kalorickú hodnotu. Pod typickú vôňu sladkej pochúťky sa podpisuje aminokyselina fenylalanín. Odporúčaná denná dávka zlatistej hmoty je na úrovni dvoch polievkových lyžíc, pričom pri tomto množstve sa netreba obávať o štíhlu líniu.

Tekutý či kryštalizovaný?

Včelí med je zároveň skvelým zdrojom antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálov. Med produkuje včela medonosná, ktorá zbiera nektár alebo medovinu. Zanesie ho do úľa, kde ho robotnice ukladajú do plastov. Med sa získava z medových plastov vytláčaním. Neskôr sa uskladňuje v suchých a čistých sklenených nádobách, pričom kryštalizácia medu nemá nič spoločné s jeho kvalitou. Číry či tekutý, obidva sú na tom z výživového hľadiska na rovnakej úrovni. K najčastejším druhom patrí agátový, nektárový, lipový, repkový a slnečnicový med. Takzvané medovicové medy majú tmavšiu farbu a vyrábajú sa z jedľovej alebo smrekovej medovice.

Video
Nekrúťte nosom nad baraním a jahňacím mäsom. Patrí medzi najzdravšie.
debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #prechladnutie #med #jeseň