Zdravý olovrant? Hrozienka sú plné železa, vlákniny, ale aj cukru!

Nachádzajú sa v rôznych čokoládach, v müsli, v koláčoch... Pozrime sa na to, čo cenné obsahujú a či sú naozaj vhodnou alternatívou sladkostí...

29.10.2019 06:00
hrozienka, sušané plody, pečenie, dezert Foto:
Cukor z hrozienok sa nedostane do krvi tak rýchlo, pretože hrozienka obsahujú veľa vlákniny.
debata

Nie sú ničím iným ako sušeným hroznom. Oberalo sa čerstvé a sušilo, kým neobsahovalo žiadnu vodu. Sušené ovocie, kam patria aj hrozienka, sa často odporúča ako zdravá alternatíva sladkostiam. Ale pozor! Rovnako ako sušené ovocie, aj hrozienka obsahujú predovšetkým cukor, a to až 60 percent. Preto je už jasné, že hrozienka sú zdravé len v prípade, že ich konzumujeme vo veľmi obmedzenom množstve. Výhodou oproti iným sladkostiam je, že cukor z hrozienok sa nedostane do krvi tak rýchlo, pretože hrozienka obsahujú veľa vlákniny (4–5 percent).

Na hrozienkach je predovšetkým zdravé to, že obsahujú cenné minerálne látky a vitamíny. Obzvlášť vysoký je podiel týchto živín:

B-vitamíny

Vitamíny skupiny B (od B1 do B12) sú v našom tele nenahraditeľné, najmä pre početné metabolické procesy. Hrozienka obsahujú niekoľko vitamínov zo skupiny B, najmä B1, B3, B5 a B6.

Draslík

Táto minerálna látka je dôležitá predovšetkým pre svaly. Hrozienka obsahujú 780 miligramov draslíka na 100 gramov, to je asi 20 percent odporúčanej dennej dávky.

Železo

V tele plní dôležité úlohy, zabezpečuje najmä, aby boli bunky dostatočne zásobené kyslíkom. Denne musíme užiť 10–15 miligramov železa – 100 gramov hrozienok obsahuje z tohto množstva asi 20 percent. Dôležité je, že toto veľké množstvo železa môže telo prijať len spolu s vitamínom C. Keďže hrozienka ho neobsahujú, treba ho prijať inak. Napríklad s paprikovým alebo citrónovým dressingom alebo s pomarančom? Mimochodom, z notoricky známeho resveratrolu, ktorý sa nachádza v hrozne, hrozienka na rozdiel od čerstvého hrozna či vína neobsahujú takmer nič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vláknina #resveratrol #hrozienka #sušené ovocie #železo