Ako zvládnuť vianočnú hostinu

Mastné jedlá, múčniky a sladkosti. Vianočné sviatky sú už tradične časom, keď si ľudia doprajú viac jedla, ako je zdravé. Odborníci však upokojujú, že ak sa človek počas roka stravuje racionálne a len výnimočne to preženie, nič vážne sa nestane.

14.12.2019 06:00
Viaanoce, koláč, maškrtenie Foto:
Pred prejedaním by sa mali mať na pozore ľudia, ktorí nie sú celkom fit.
debata

Aj keď sa zo sviatočného prejedania – či už na Vianoce alebo na Veľkú noc – občas robí strašiak, zdravý organizmus si s tým poradí. Samozrejme, aj také menu sa dá pripraviť zdravšie, no inak si z toho netreba robiť ťažkú hlavu. Ak je presýtenie jedlom iba výnimočné, možno ho prežiť bez následkov.

"Rok má 365 dní a vianočné sviatky trvajú tri. Takže aj keď sa počas tých troch dní nebudeme stravovať ideálne, ale dodržíme staré tradície, stále máme 362 dní, keď môžeme uplatniť racionálnu výživu,“ hovorí k tomu uznávaná odborníčka na zdravé stravovanie Alžbeta Béderová. Skúsená lekárka pritom neodporúča krátkodobé diéty či detoxikáciu, ktoré niektorí ľudia podstupujú, aby schudli to, čo na Vianoce pribrali.

Také krátkodobé, časovo ohraničené diéty sú podľa nej totiž najhoršie a majú i najvýraznejší "jojo-efekt“. "Človek sa v podstate iba odvodní, zmalátnie alebo stratí náladu, lebo každý deň je to isté, a keď potom znova začne normálne jesť, opäť priberie,“ vysvetľuje Béderová.

Ako pripomína, keď má niekto problém s nadváhou, tak je to zrejme jeho celoživotný problém. A preto si musí nájsť taký model stravovania, ktorý je prijateľný na celý život. Teda nie stále striedať a skúšať nejakú extrémnu diétu, ale zvyknúť si na takú stravu, ktorá preňho bude prirodzená a pomôže mu udržať si primeranú hmotnosť.

Pokiaľ ide o tradičné sviatočné pokrmy, aj tie sa dajú pripraviť racionálnejšie. Napríklad kapustnica sa dá uvariť bez smotany, len s hubami, alebo tam namiesto klobásy možno dať kuracie či morčacie prsia, aby tam bolo mäso, ktoré má menej tuku. Podobne môže vyprážaného kapra nahradiť inak upravená ryba a do zemiakového šalátu možno zase dať namiesto majonézy nízkotučný jogurt, prípadne vlastný dresing. Namiesto ťažkých krémových zákuskov možno potom využiť ovocie, napríklad aj sušené.

Pred prejedaním by sa však mali mať na pozore ľudia, ktorí nie sú celkom fit. Týka sa to najmä tých, čo trpia chronickými zdravotnými problémami – tzv. žaludkárov, žlčnikárov, kardiakov či hypertonikov. Ich telá by sa po veľkých porciách jedla nemuseli zotaviť tak rýchlo, ako organizmus zdravých ľudí.

Ak to niekto s jedením preženie, typickým znakom je pokazený žalúdok. "Človek by mal vtedy aspoň dva dni držať diétu. Pomôže aj živočíšne uhlie alebo karlovarská soľ. U chronicky chorých to môže vyvolať i vážnejšie komplikácie, ktoré treba liečiť. Je preto lepšie jesť častejšie v malých dávkach a pomaly, aby nevznikol veľký tlak na žalúdok,“ radí Béderová.

Vianočné sviatky sa spájajú tiež so zvýšeným pitím alkoholu. Punč, medovina, varené víno, hriatô či likéry sú obľúbenými nápojmi už na vianočných trhoch. Na čo by ľudia nemali zabúdať pri ich konzumácii? Ak už piť alkohol, tak odborníčka odporúča skôr ten ľahší.

"Teda nie tvrdé, ale víno, hlavne červené – muži tak dva deci, ženy deci vína denne. Konzumácia tvrdého alkoholu je, naopak, jedným z rizikových faktorov, napríklad pri onkologických ochoreniach tráviaceho traktu. Myslím si však, že keď niekto navštívi vianočné trhy a dá si tam pohárik alkoholu, nič sa nestane,“ hodnotí Béderová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #prejedanie sa #chutne a zdravo #vianočná večera