Diabetici: Recepty na štedrú večeru

Okrem klasickej kapustnice či šošovicovej polievky to môže byť aj vianočný šalát s jablkami, zemiakový cibuľový šalát či kapor na šampiňónoch s orechmi.

24.12.2019 06:00
štedrá večera, kapor, zelenina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako vianočná polievka sa v našich domácnostiach najčastejšie varí kapustnica alebo hríbová polievka – ak ich nezahusťujete múkou, jedna porcia sa do SJ nepočíta. Ak do týchto polievok pridávate múku a zemiaky alebo ak robíte hustú šošovicovú, prípadne hrachovú polievku, jednu porciu počítajte ako 0,5 SJ.

Šošovicová vianočná polievka

Čo potrebujeme: 2 šálky šošovice, 3 strúčiky cesnaku, 2 zemiaky, 10 ks sušených sliviek, 1 smotana na varenie, bobkový list, nové korenie, soľ, trocha octu

Postup: Šošovicu premyjeme, dáme variť do hrnca, zalejeme vodou tak, aby nad šošovicou bola cca 2 cm. Pridáme cesnak, očistené a na malé kocky nakrájané zemiaky, soľ, bobkový list, nové korenie a 2 až 3 kvapky olivového oleja. Šošovicu necháme variť, občas premiešame. Keď je šošovica na polovicu uvarená, pridáme celú smotanu na varenie, premiešame a necháme zovrieť. Pridáme sušené slivky a na miernom ohni necháme dovariť šošovicu a zemiaky. Polievku dochutíme octom.

Jednu porciu polievky rátame ako 0,5 SJ.

Kapustnica s klobásou

Na 4 porcie potrebujeme: kyslú kapustu 500 g (0 SJ), vodu kapustovú (kapustnica) 500 ml (0 SJ), čerstvé mäsité bravčové kosti (z vykosteného karé alebo krkovičky) 500 g (0 SJ), 1 údenú paprikovú klobásu (cca 200 g) (0 SJ), 1 malú cibuľu (0 SJ), 2 malé zemiaky (2 SJ), strúčik cesnaku (0 SJ), celé čierne korenie (6 guliek) (0 SJ), trochu mletej rasce (0 SJ), vegetu (0 SJ) a soľ (0 SJ)

Postup: Do hrnca dáme kapustovú vodu, posekanú kyslú kapustu a prilejeme studenú vodou. Pridáme umyté bravčové kosti, cibuľu, cesnak, na malé kocky pokrájané umyté a očistené zemiaky, trochu soli a koreniny. Hrniec prikryjeme pokrievkou a privedieme do varu. Teplotu znížime, aby kapustnica počas varenia len mierne vrela. Po hodine pridáme umytú, na 4 kusy pokrájanú údenú klobásu a spolu varíme, dokiaľ mäso z bravčových kostí nebude odpadávať. Kosti vyberieme a uvarené mäso oddelené od kostí pokrájame na kúsky. Vložíme späť do kapustnice a dochutíme vegetou a ešte chvíľu povaríme. Kapustnica má byť číra, nezakalená rýchlym varom a primerane kyslá.

Porcia zodpovedá 0,5 SJ

Tradičné slovenské hlavné vianočné jedlo – vyprážaná ryba a zemiakový šalát je možné upraviť tak, aby obsahovalo menej sacharidov. Ak si neviete predstaviť kapra inak ako v trojobale, skúste ho namočiť do vajíčka a potom rovno do strúhanky. SJ znížite o jednu tretinu. Každé vyprážané jedlo pokvapkajte šťavou z citróna, má lepšiu chuť a cukor sa pomalšie dostáva do krvi.

Kapor na šampiňónoch s orechmi

Čo potrebujeme: očisteného kapra, olej, maslo, soľ, sladká paprika, múka, 1/2 dl smotany, 1 dl bieleho vína, 70 g vlašských orechov, 120 g šampiňónov, čierne korenie, citrón

Postup: Kapra nakrájame na podkovy, osolíme, okoreníme, opaprikujeme a zvoľna pečieme na oleji s orechmi. Pridáme nakrájané šampiňóny, 2 plátky citróna, biele víno a dusíme pod pokrievkou. Potom rybu vyberieme a šťavu zalejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali trošku múky. Necháme prevariť a touto šťavou polejeme kapra a ozdobíme citrónom.

Grilovaný diétny kapor

Čo potrebujeme: 3 porcie kapra (asi 1/2 kg), maslo, soľ, citrón

Postup: Porcie osolíme a nasucho grilujeme po oboch stranách. Mäkké porcie prelejeme rozpusteným maslom a ozdobíme plátkami citróna.

Klasický vianočný šalát s jablkami

Čo potrebujeme: zemiaky varené v šupe, majonézu, mrkvu, bielu cibuľu, zeler, jablká, zelený hrášok, soľ, kyslé uhorky, korenie, kyslú smotanu, šťavu z citróna

Postup: Zeler očistíme a dáme variť do vody. Zeler do šalátu nebudeme dávať, iba vývar z neho. Keď je uvarený, vyberieme ho a do vody dáme na minútu blanšírovať nakrájanú cibuľu a mrazený hrášok. Zlejeme cez sitko, tak, aby nám zelerový vývar zostal. Nakrájame si kyslé uhorky a uvarenú mrkvu. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky, pridáme cibuľu, mrkvu, uhorky a hrach. Dobre premiešame. Nakoniec pridáme zelerový vývar, majonézu, kyslú smotanu, soľ a korenie. Všetko dobre premiešame. Jablká ošúpeme, nakrájame na kocky a pridáme do šalátu – jabĺk sa nebojte, dodajú šalátu úžasnú sviežosť. Nakoniec polejeme citrónovou šťavou podľa chuti. Všetko dobre premiešame a necháme šalát aspoň 2 hodiny odpočívať. Pred podávaním ešte raz premiešame, a ak treba, dochutíme korením.

SJ na jednu porciu závisia od množstva a typu použitých surovín.

Vyprážaná ryba a zemiakový šalát

Zachováme obaľovanie v strúhanke, ale neobalíme kapra v hladkej múke.

Na 4 porcie potrebujeme: 4 porcie očisteného kapra (0 SJ), 8 polievkových lyžíc strúhanky (4 SJ), 1 vajce a 1 bielok (0 SJ), olej na smaženie (0 SJ), soľ, pár kvapiek citrónovej šťavy (0 SJ)

Postup: Očisteného kapra opláchneme v studenej vode a necháme stiecť z vody. Pokrájame na porcie, mierne osolíme a trochu pokvapkáme šťavou z citróna. Vajce vyšľaháme s troškou vody. Pripravené porcie kapra namočíme do vyšľahaného vajca, obalíme v strúhanke a ešte strúhanku potrieme bielkom, aby sa neolupovala počas smaženia. Porcie obaľujeme tesne pred vkladaním do oleja, aby strúhanka nezvlhla. Smažíme z oboch strán doružova.

Porcia vysmaženého kapra zodpovedá cca 1 SJ.

Zemiakový cibuľový šalát

Na 4 porcie potrebujeme: 12 malých zemiakov v šupke (veľkosť ako vajce) (12 SJ), 1 stredne veľkú cibuľu (0 SJ), mleté čierne korenie (0 SJ), náhradné neenergetické sladidlo (0 SJ), voda, soľ, ocot, 2 až 3 bobkové lístky (0 SJ), 2 sterilizované uhorky bez nálevu (0 SJ), 2 lyžice sterilizovanej kapie bez nálevu (0 SJ)

Postup: Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke v mierne slanej vode. Aby sa nám nerozvarili, môžeme pridať počas varenia do vody trochu octu. Cibuľu ošúpeme, pokrájame na kolieska a dáme variť do nálevu z vody, octu, soli, bobkového listu a sladidla. Cibuľu pridáme, až keď sladkokyslý nálev zovrie a krátko ju obvaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Zemiaky po uvarení scedíme, necháme vychladnúť a ošúpeme. Pokrájame na kolieska a zalejeme vychladnutým nálevom, z ktorého sme vybrali bobkový list. Pridáme na malé kocky nakrájanú alebo na hrubom strúhadle postrúhanú kyslú uhorku a nadrobno pokrájanú kapiu. Dochutíme mletým čiernym korením a podľa chuti soľou. Spolu zmiešame a necháme chvíľu postáť, aby sa chute spojili.

Šalát rozdelíme na 4 porcie a každá bude zodpovedať 3 SJ.

A videorecept pre nediabetikov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #Vianoce #štedrá večera #diabetici #vianočné recepty