Zdravý mak! Chráni srdce, svaly a mozog

Kto by nepoznal úžasné sladké dobroty z pekární. Makové slimáky, makové rožky, makovník, bratislavské rožky, pirôžky, višňovo-maková štrúdľa, dokonca aj žemle posypané makom alebo tradičný vianočný koláč "štedrák"...

18.12.2019 06:00
mak, makovica Foto:
Fámou je, že mak obmedzuje náš duševný výkon.
debata

Na celom svete je známych 50–120 druhov maku. Najdôležitejšou sortou je mak siaty alebo záhradný. Slúžia ako potravina alebo na získavanie oleja. Mak siaty sa dokonca používa v medicíne. Makové semená, ktoré poznáme z obchodu, patria k potravinám s najvyšším obsahom vápnika. Mak je jednou z najstaršie pestovaných rastlín na svete – hlavnými pestovateľskými oblasťami sú Ázia, Turecko, Česká republika, Rakúsko, India a Austrália.

Je skutočne zdravý?

Mak je dokonca veľmi zdravý. Má veľa zdravých zložiek, ktoré vie telo dobre zužitkovať. Môže sa pýšiť vysokým obsahom železa, vápnika, horčíka, obsahuje veľa aminokyselín a tiež dôležité minerály. Všetky tieto látky sú pre telo dôležité a dokonca chránia srdce, svaly a mozog. Vápnik posilňuje kosti a horčík pozitívne vplýva na nervový systém. Mak obsahuje aj veľa bielkovín, a síce až 20 percent. V malých čiernych bodkách sa skrýva aj veľa sily. Takže ak budete jesť mak, ostanete navyše vo forme.

Existuje však skupina ľudí, ktorým sa jesť mak neodporúča. Sú to tehotné a dojčiace ženy. Možno poznáte povesť o tom, že z maku sa dá opiť. V prípade tohto maku síce nie, ale predsa obsahuje malé množstvo morfia, ktoré by mohlo negatívne vplývať na dieťa. V prípade dojčenia ho môžete dieťaťu preniesť prostredníctvom materského mlieka. Toto malé množstvo morfia sa pri pečení alebo varení dokonca neutralizuje.

Mýtus o maku

Fámou je, že mak obmedzuje náš duševný výkon, pretože obsahuje morfium. Myslite na to, že nie každý druh. Ak áno, množstvo je také zanedbateľné, že na naše telo nemá takmer žiaden vplyv. Ak navyše zrniečka zahrejete, látky sa neutralizujú.

Ako ho skladovať?

Makové semená sú k dispozícii buď celé alebo mleté. Mletý mak by ste však mali kupovať len v malých množstvách a čo najrýchlejšie spotrebovať, pretože sa rýchlo kazí. Ak si však kúpite mak celý, môžete ho bezpečne skladovať v uzavretom obale na suchom a chladnom mieste aj niekoľko mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dojčenie #vápnik #mak #bielkoviny #horčík #morfium