Päť dobrých dôvodov, prečo jesť topinambur

Koreňová zelenina podobná zemiakom sa v modernej kuchyni stáva čoraz obľúbenejšou.

29.01.2020 06:00
Topinambur Foto:
Hoci pôsobí trochu exoticky, dokáže udržať krok so zemiakmi.
debata (1)

Možno poznáte topinambur pod iným názvom, napríklad židovský či cukrový zemiak alebo jeruzalemský artičok… Jedlám dodáva rozmanitosť a šmrnc, predovšetkým je však veľmi zdravý. Podľa druhu môže byť hľuza svetlá alebo fialová. Chuť pripomína zemiaky s jemnou orechovou arómou. Dnes už možno túto zeleninu zohnať aj v supermarketoch, špeciálnych obchodoch so zdravou výživou alebo aj na trhoch.

Prečo je topinambur zdravý?

Obsahuje dôležité živiny
Je nízkokalorický, nízkotučný a poskytuje telu hodnotnú vlákninu, ktorá prospieva nášmu zdraviu. Ďalej dodáva celý rad rôznych živín, najmä vitamínov ako C, B, provitamín A a minerály (draslík, vápnik a železo).

Hladinu cukru v krvi takmer neovplyvňuje
Na rozdiel od zemiakov neobsahuje topinambur škrob, ale polysacharid inulín. Keďže nemá takmer žiaden vplyv na hladinu cukru v krvi, je dokonalou potravinou pre diabetikov (odtiaľ pochádza aj jeho prezývka „diabetický zemiak“). Zvýšený príjem vlákniny znižuje aj riziko cukrovky druhého typu a iných porúch.

Prispieva k príjmu vlákniny
Nášmu telu dodáva dôležité mikroživiny, je tiež skutočnou vlákninovou bombou. Už jedna porcia (200 gramov) dokáže pokryť dennú odporúčanú dávku vlákniny (30 gramov). Pretože balastné látky z výživy napučiavajú, na dlho zasýtia a stimulujú črevnú aktivitu. Známe sú tiež účinky na hladinu cholesterolu a kardiovaskulárny systém. Vyvážená strava s rastlinnými potravinami ako ovocie, zelenina, obilniny a strukoviny poskytujú širokú škálu vlákniny a mikroživín, ktoré môžu podporiť naše zdravie.

Podporuje zdravé črevo
Balastná látka inulín má aj probiotickú účinok. Môže podporovať rast a aktivitu rôznych črevných baktérií, čím pozitívne ovplyvňuje naše trávenie a zdravie. Netreba to však preháňať, črevo si niekedy musí zvyknúť na stravu s vysokým obsahom vlákniny, inak môže spôsobiť nadúvanie, zápchu alebo hnačku.

Dobrý spoločník pri diéte
Pre svoj vysoký obsah vody (až 80 percent), neobsahuje topinambur takmer žiadne kalórie. Vysoký obsah vlákniny však zaisťuje sýtosť. Hľuza sa môže spracovať rôzne. Chutí surová, varená, oúpaná, dusená alebo pečená. Vďaka orieškovej aróme sa dá ľahko kombinovať napríklad so šalátom alebo jednoducho poslúži aj ako príloha. Hoci tento druh koreňovej zeleniny pôsobí na prvý pohľad trochu exoticky, dokáže udržať krok so zemiakmi a určite by sa mal na našom tanieri nachádzať častejšie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #cukrovka #cholesterol #vláknina #inulín #topinambur