Kontroverzná potravina mlieko: Ktoré je zdravé?

Aké mlieko máte v chladničke? Jedna štúdia totiž odhalila, že obsah tuku určuje, aké je zdravé.

12.03.2020 06:00
mlieko Foto:
O mlieku je veľa mýtov a v ostatných rokoch sa stalo často diskutovanou potravinou.
debata (4)

Nízkotučné mlieko je súčasťou zdravej a vyváženej stravy pre mnohých, ktorí dbajú o svoju postavu. Otázka však znie: Je nízkotučné mlieko skutočne také zdravé, ako sa pôvodne predpokladalo? A ak nie, ktoré mlieko sa považuje za zdravé?

Mlieko – kontroverzná potravina

Mliečny cukor je ťažko stráviteľný, plnotučné mlieko je kalorické a obsahuje príliš veľa tuku, z mlieka sa priberá a niektorí trpia intoleranciou laktózy. O mlieku je veľa mýtov a v ostatných rokoch sa stalo často diskutovanou potravinou.

Štúdia: Aké zdravé je mlieko?

V jednej medzinárodnej štúdii sledovali 136-tisíc účastníkov z 21 krajín v priemere deväť rokov. Výsledky ukázali, že mliečne produkty s obsahom tuku 3,5 percent sú zdravé pre srdce a lepšie chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami ako nízkotučné mliečne produkty. Obzvlášť pri kardiovaskulárnych chorobách môže mať mlieko preventívny účinok, ak sa denne konzumujú tri porcie mliečnych výrobkov (čiže cca. 750 gramov). Štúdia ukázala, že v prípade účastníkov, ktorí si dopriali mlieko vo veľkom množstve, zomrelo iba 3,4 percent ľudí na srdcové problémy, tí, čo pili plnotučné mlieko, zomierali dokonca ešte menej na srdcové problémy. U účastníkov, ktorí vôbec nekonzumovali mliečne výrobky, zomrelo 5,6 percent na srdcovo-cievne ochorenia.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #srdce #mlieko #Intolerancia laktózy #obsah tuku