Málo kalórií, pektín, draslík a vápnik: Hľadajte v rebarbore!

Rebarboru poznáme ako ovocie v sladkých jedlách, kde hrá hlavnú alebo vedľajšiu rolu. A pritom je to vlastne zelenina!

19.03.2020 06:00
Rebarbora je bohatá na vitamíny K, B či A. Foto:
Mladú rebarboru stačí umyť, odrezať konce listov a stoniek, tyčinky nakrájať na kúsky.
debata

Rebarbora je:

Dobrá pri diéte
Pretože obsahuje veľmi málo kalórií a takmer žiaden tuk či cukor. So svojimi 13 kalóriami na 100 gramov patrí k najmenej kalorickým druhom zeleniny vôbec.

Pomáha pri detoxikácii
Vďaka zmesi trieslovín, predovšetkým tanínom, draslíku a vápniku môže rebarbora pomôcť telu rýchlejšie vylučovať toxíny.

Je prospešná pre trávenie
Predovšetkým kyselina jablčná a šťaveľová stimulujú trávenie. V aziatskom prírodnom liečiteľstve sa rebarbora už dlhú dobu používa ako prirodzené, jemné preháňadlo, aj na čistenie krvi.

Hodí sa na zaváranie
To, že sa rebarborové džemy a želé kombinujú s bobuľovým ovocím, má kulinársky dôvod – rebarbora obsahuje rozpustnú balastnú látku pektín, ktorá prirodzene spôsobuje gélovú tekutinu.

Nechutí len na sladko
Koláče, kompóty a rebarborové šťavy sú klasikou. V skutočnosti je však rebarbora zelenina, a tak ju treba aj používať. Dusené chutia tyčinky rebarbory napríklad aj ako príloha k hydine.

Nie je pre všetkých

Kto má problémy s obličkovými alebo žlčníkovými kameňmi, trápi ho reuma či dna, mal by sa vysokému obsahu kyseliny šťaveľovej v rebarbore vyhýbať. Ani diabetici by ju radšej nemali konzumovať, len ak im to dovolí lekár… Môže tiež spôsobiť nedostatok vápnika. Jej fanúšikovia by ju počas sezóny najradšej jedli každý deň. Bez zaváhania, treba ju však kombinovať s mliečnymi produktami (jogurt, tvaroh, smotana, zmrzlina). Premena kyseliny šťaveľovej v tele môže totiž viesť k nedostatku vápnika.

Pôvod

Pôvodný domov rebarbory je v Tibete a Mongolsku.

Sezóna

Prvé mladé rebarborky sa začínajú objavovať už koncom marca, alebo podľa počasia začiatkom apríla, potom trvá jej sezóna asi tri mesiace, uzatvára sa najneskôr 24. júna. Potom potrebujú rastlinky fázu odpočinku, aby sa zotavili pre budúci rok.

Chuť

Jednotlivé druhy nehrajú v prípade rebarbory takmer žiadnu rolu, rozlišuje sa najmä medzi zelenou a červenou rebarborou. Spravidla platí, že čím intenzívnejšia je červená farba tyčiniek, tým sú menej kyslé…

Skladovanie

Rebarbora sa skladuje podobne ako špargľa. Zaviňte ju do navlhčenej utierky a uložte do chladničky. Ostane svieža a chrumkavá niekoľko dní.

Príprava

Je pomerne jednoduchá. Mladú rebarboru stačí umyť, odrezať konce listov a stoniek, tyčinky nakrájať na menšie kúsky. Chutí ako kompót, džem alebo v koláči. Jemná kyslosť rebarbory vytvára zaujímavý kontrast, najmä sladkým jedlám dodáva jemne kyslý podtón. Oplatí sa vyskúšať ju aj ako zeleninu. V kombinácii so zázvorom, škoricou či nejakým exotickým korením zaujímavo ochutí mäso, ryby aj hydinu. Vo všeobecnosti však platí, krátko ju opiecť. Surová rebarbora je totiž mimoriadne kyslá a tiež ťažko stráviteľná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #trávenie #preháňadlo #rebarbora #pektín #taníny