Červená riasa pomáha kĺbom. Ako?

V posledných rokoch sa niektorí vedci a lekári zamerali na štúdium unikátneho multiminerálneho komplexu, ktorý pochádza z červenej morskej riasy s latinským názvom Lithothamnion calacareu. Ide o unikátny zdroj vápnika a ďalších 72 stopových prvkov.

10.05.2020 06:00
kĺby, joga, cvičenie, vzduch Foto:
Pozitívne účinky sa podarilo preukázať aj v štúdiách u pacientov s osteoporózou, keď dlhodobo podávaný komplex aquamin dokázal zastaviť prejavy ochorenia, alebo minimálne zmierniť jeho negatívny vývoj.
debata

Uhličitan vápenatý ako zdroj vápnika je tu obsiahnutý vo forme zabezpečujúcej vysokú biodostupnosť pre organizmus. Bolo to overené početnými štúdiami, ktoré najčastejšie merajú sérové (z krvi) hladiny hormónu parathormónu zodpovedného za vyplavovanie vápnika z kostí. Aquamin sérovú hladinu parathormónu preukázateľne znižuje. Je preto vhodným prípravkom v boji proti rôznym ochoreniam, ako je osteoporóza, osteoartritída a podobne.

Dôležitý je aj vhodný pomer vápnika a fosforu. Od neho závisí rovnováha vápnika v organizme. Menšie množstvo fosforu spôsobí nedostatok hmoty pre tvorbu kostí. Väčšie množstvo fosforu, ktoré nás väčšinou viac trápi, znižuje vstrebávanie vápnika z čreva. Fosforu väčšinou prijímame v strave dva- až trikrát viac, než by bolo potrebné. Preto je vhodné užívať taký zdroj vápnika, ktorý zároveň nie je zdrojom nadbytočného fosforu. Práve aquamin zo spomínanej červenej riasy obsahuje vysoké množstvo vápnika a zároveň veľmi nízke množstvo fosforu. Aj to je jeden z dôvodov dobrého využitia obsiahnutého vápnika ľudským organizmom.

Pozitívne účinky sa podarilo preukázať aj v štúdiách u pacientov s osteoporózou, keď dlhodobo podávaný komplex aquamin dokázal zastaviť prejavy ochorenia, alebo minimálne zmierniť jeho negatívny vývoj. Významné sú takisto štúdie, ktoré porovnávajú účinok aquaminu a glukozamínsulfátu. Ten obsahuje väčšina prípravkov na podporu pohybového aparátu. Jedna zo štúdií, na ktorej sa zúčastnilo 70 ľudí vo veku 25–70 rokov trpiacimi výraznejšou bolestivosťou kĺbov rôzneho pôvodu (napríklad aj z dôvodu zápalu), preukázala, že u skupiny, ktorá v rámci dvanásť týždňov trvajúcej kúry užívala aquamin, sa výrazne znížila bolestivosť kĺbov a dokázali bez bolestivých prejavov prejsť omnoho väčšie vzdialenosti.

Výhody užívania aquaminu:

  • maximálna biologická dostupnosť
  • zmiernenie príznakov rednutia kostí
  • lepšie hojenie zlomenín
  • menšia bolestivosť kĺbov
  • zlepšenie celistvosti, neporušenosti kostí

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kĺby #vápnik #aquamín #červená riasa