Prevencia cukrovky aj obezity: Pálivé papričky sú top!

Domov majú pálivé papričky v juhovýchodnej Ázii, do Európy prišli v batožine tureckých dobyvateľov a najlepšie sa "uchytili" v Maďarsku.

13.05.2020 06:00
čili papričky, chilli papriky, feferónky,... Foto:
Papričky neobsahujú takmer žiadne sacharidy, zato však veľa nasýtenej vlákniny.
debata (9)

Roztočia metabolizmus

Štipľavé papričky obsahujú obzvlášť veľa kapsaicínu, čo urýchľuje celý metabolizmus a dočasne aj spaľovanie tukov v tele.

Pomáhajú pri spaľovaní tukov

Ako ukazujú výskumy, vitamín C môže spaľovať tuk v tele rýchlejšie a vitamínu C obsahujú feferonky požehnane. Už v dvoch veľkých papričkách (100 g) s približne 210 mg vitamínu C sa nachádza viac ako priemerná denná potreba 95 mg (ženy) alebo 110 mg (muži).

Stimulujú trávenie

Vláknina aj kapsaicín, ktorý je hojne obsiahnutý v palivých papričkách, stimulujú pomalé črevo.

Môžu zmierniť bolesti

Či už bolesť hlavy, svalov alebo nervov – pálivé papričky môžu pomôcť, ak si nimi budete potierať bolestivé oblasti. Ale pozor na otvorené rany či zranenia!

Prevencia cukrovky

Papričky obsahujú rôzne sekundárne rastlinné látky prospešné pre zdravie. Luteolín a apigenín sú obzvlášť zaujímavé – tieto látky môžu tlmiť tvorbu cukru a tuku v tele, a tak pomáhať predchádzať cukrovke.

Sú nízkokalorické

Kto je feferonky, robí dobre. Majú totiž extrémne nízky obsah kalórií a tukov. Dobrá správa tiež je, že neobsahujú takmer žiadne sacharidy, zato však veľa nasýtenej vlákniny.

Nie pre všetkých

Ľuďom s citlivým žalúdkom alebo črevom môžu pálivé papričky spôsobiť ťažkosti. Nebudú také ostré, ak odstránime biele vnútorné šupky a jadrá, pretože práve tam je najviac kapsaicínu.

Nepriaznivé pri dojčení

Pre dojčatá je veľa kapsaicínu dokonca už aj v miernych papričkách. Dojčiace matky by sa im mali vyhýbať.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #cukrovka #vitamín C #vláknina #kapsaicín #feferónka