Roztočia metabolizmus
Štipľavé papričky obsahujú obzvlášť veľa kapsaicínu, čo urýchľuje celý metabolizmus a dočasne aj spaľovanie tukov v tele.
Pomáhajú pri spaľovaní tukov
Ako ukazujú výskumy, vitamín C môže spaľovať tuk v tele rýchlejšie a vitamínu C obsahujú feferonky požehnane. Už v dvoch veľkých papričkách (100 g) s približne 210 mg vitamínu C sa nachádza viac ako priemerná denná potreba 95 mg (ženy) alebo 110 mg (muži).
Stimulujú trávenie
Vláknina aj kapsaicín, ktorý je hojne obsiahnutý v palivých papričkách, stimulujú pomalé črevo.
Môžu zmierniť bolesti
Či už bolesť hlavy, svalov alebo nervov – pálivé papričky môžu pomôcť, ak si nimi budete potierať bolestivé oblasti. Ale pozor na otvorené rany či zranenia!
Prevencia cukrovky
Papričky obsahujú rôzne sekundárne rastlinné látky prospešné pre zdravie. Luteolín a apigenín sú obzvlášť zaujímavé – tieto látky môžu tlmiť tvorbu cukru a tuku v tele, a tak pomáhať predchádzať cukrovke.
Sú nízkokalorické
Kto je feferonky, robí dobre. Majú totiž extrémne nízky obsah kalórií a tukov. Dobrá správa tiež je, že neobsahujú takmer žiadne sacharidy, zato však veľa nasýtenej vlákniny.
Nie pre všetkých
Ľuďom s citlivým žalúdkom alebo črevom môžu pálivé papričky spôsobiť ťažkosti. Nebudú také ostré, ak odstránime biele vnútorné šupky a jadrá, pretože práve tam je najviac kapsaicínu.
Nepriaznivé pri dojčení
Pre dojčatá je veľa kapsaicínu dokonca už aj v miernych papričkách. Dojčiace matky by sa im mali vyhýbať.