Dokonca aj malé deti milujú kaleráb. A aj ľudia, ktorí hlúboviny „veľmi nemusia“, dávajú kalerábu zelenú. Každopádne, treba zdôrazniť, že ide o mimoriadne zdravý druh zeleniny.
Pretože kaleráb:
Je ľahko stráviteľný
Chutí obzvlášť jemne a vďaka svojej ľahko stráviteľnej štruktúre je vhodný aj pre ľudí s veľmi citlivým žalúdkom.
Má zdravé listy
Kalerábové listy nevyhadzujte, obsahujú trikrát toľko živín ako samotná hľuza. Čerstvé listy umyte, osušte, nasekajte a pridajte napríklad do šalátu či polievky.
Posilňuje imunitný systém
Horčičné oleje, ktoré sa nachádzajú v kalerábe, podporujú imunitné bunky v čreve a posilňujú imunitný systém.
Udržuje nás fit
S priemerným obsahom 67 mg vitamínu C pokrýva 100 gramov kalerábu takmer tri štvrtiny našej dennej potreby.
Chráni pred spálením
Sulforafán v kalerábe však dokáže ešte viac. Stimuluje kožné bunky, aby produkovali určité bielkoviny, čo môže v priemere o 38 percent znížiť riziko spálenia pokožky.
Môže pomôcť pri chudnutí
Takmer bez kalórií a bez tuku: Kaleráb je ideálna zelenina najmä pre tých, ktorí chcú schudnúť.
Môže zabrániť rakovine Kaleráb obsahuje sulforafány, fytochemikálie, ktoré môžu chrániť telo a bunky pred onkologickými ochoreniami.
Má protizápalové účinky
Tí, čo jedia veľa kalerábu, môžu rátať s prirodzenou ochranou pred škodlivými voľnými radikálmi. Podľa výskumu horčičné oleje v kalerábe môžu zastaviť zápalové procesy a napríklad spomaliť artritídu alebo choroby dýchacích ciest.
Čo by ste o ňom mali vedieť
Presný pôvod kalerábu je otázny. Isté je len to, že sa za jeho domov považuje Európa. Starí Rimania mu hovorili „caulo rapa“ a bol veľmi obľúbený.
Sezóna
V obchodoch ho síce dostať po celý rok, no najviac chutí mladý a čerstvý priamo zo záhrady v čase sezóny, teda od konca apríla až do neskorého leta.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Dve polievky v jednom hrnci na Varecha.sk