Šesť dobrých dôvodov, prečo jesť čučoriedky

Čučoriedky sú plné vitamínov a navyše sú chutné. Neváhajte toto sladučké ovocie zaradiť do svojho jedálnička.

29.06.2020 06:00
čučoriedky Foto:
Čučoriedky obsahujú veľa prírodných farbív, obzvlášť zaujímavý je myrtilín.
debata

Udržujú mladosť a kondíciu

Čučoriedky obsahujú veľa prírodných farbív, obzvlášť zaujímavý je myrtilín. Neutralizuje najmä voľné radikály, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri vývoji procesov starnutia. Značný podiel vitamínov A, C a E v čučoriedkach tiež podporuje účinok ochrany buniek.

Chránia srdce

Myrtilín, takzvaný antokyanín, zlepšuje aj elasticitu krvných ciev, spôsobuje riedenie krvi a preventívne pôsobí na kardiovaskulárne ochorenia.

Pomáhajú pri detoxikácii

Predovšetkým v divokých čučoriedkach sa vyskytuje veľké množstvo trieslovín, ktoré pomáhajú pečeni pri rozklade škodlivých látok a tým podporujú detoxikáciu.

Bojujú proti patogénom

Sekundárne rastlinné látky prítomné v čučoriedkach tlmia rast baktérií a vírusov. Napríklad v prípade hnačky môžu chrániť postihnutú sliznicu v čreve a posilňovať imunitný systém.

Znižujú krvný tuk

Čučoriedky obsahujú značné množstvo rozpustnej balastnej látky pektín. Tá stimuluje nielen trávenie, ale okrem iného viaže v čreve tuk a týmto spôsobom pomáha znižovať zvýšené hladiny cholesterolu.

Podporujú tvorbu krvi

S takmer 1 miligramom železa síce čučoriedky nepatria k top dodávateľom tohto minerálu. Ale vďaka kombinácii s približne 22 miligramami vitamínu C na 100 gramov účinne podporujú tvorbu krvi a transport kyslíka v krvi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čučoriedky #imunitný systém #detoxikácia #pektín #krvný tuk