Nepravidelnosť
Deti ráno vstávajú v poslednej chvíli, a tak nemajú čas raňajkovať. Obedy v škole mnoho detí odmieta – chodiť do školskej jedálne nie je in. Alebo jednoducho „nemajú na obed čas“. Zato popoludní si to vynahradia v stánku rýchleho občerstvenia alebo večer doma pri počítači alebo televízii.
Málo pestrý jedálny lístok
Malé deti, ktoré sa s jedlom len zoznamujú, často odmietajú úplne všetko vrátane toho, čo ešte nedávno mali rady. Ide o normálny psychomotorický vývoj a rodičia by to nemali príliš riešiť a nemali by jedlo, ktoré momentálne dieťa odmieta, vyradiť z jedálneho lístka. Ak tak urobia, dieťa zvyčajne pozná a konzumuje veľmi obmedzené množstvo potravín, čo nie je dobre.
Nadmiera sladkostí
Čo sú deti takmer bez výnimky „ochotné“ konzumovať? Sladkosti. Sladká chuť je prvá, s ktorou sa v podobe materského mlieka stretávame, a vedie do istej miery k navodeniu pocitu bezpečia. V prírode sú sladké plody nositeľmi vyššieho množstva využiteľnej energie, a sú teda výhodné. Niečo iné je však situácia u mnohých detí, ktoré v podstate inú ako sladkú chuť odmietajú. A opäť k tomu nezriedka prispievajú samotní rodičia, ktorí dieťaťu ponúkajú sladkosť ako odmenu.
Nedostatok ovocia a zeleniny
Zelenina a ovocie sú u mnohých detí nepopulárne, pričom zelenina je na tom ešte o niečo horšie ako ovocie. Deti ovocie a zeleninu, prípadne jedlá z nich, často nepoznajú a odmietajú ich ochutnať. Je potom ťažké chcieť, aby sa stravovali v školskej jedálni, ktorá sa snaží vyhovieť v odporúčaniach množstva zeleniny a ovocia, ktoré majú deti dostať.
Desatoro výživy detí
- Doprajte deťom pestrú a rozmanitú stravu, bohatú na ovocie a zeleninu, celozrnné potraviny, mliečne výrobky, ryby a hydinu.
- Deti by sa nemali prejedať, ale ani hladovať – jesť by mali pravidelne 5– až 6-krát denne; veľkosť porcie prispôsobte ich rastu, hmotnosti a podľa množstva pohybu.
- Jedlo pripravujte z kvalitných zdrojov bielkovín (hydinové a rybie mäso, strukoviny, cereálie).
- Niekoľkokrát denne im podávajte mliečne výrobky.
- Uprednostňujte kvalitné rastlinné tuky a oleje pred živočíšnymi.
- Učte ich striedmosti v konzumácii cukru, sladkostí a sladených nápojov. Sacharidy by mali prijímať hlavne z cereálií, ovocia a zo zeleniny.
- Obmedzte soľ v jedle.
- Naučte ich správnemu pitnému režimu.
- Učte deti zdravému spôsobu života svojím vlastným príkladom, zaujímajte sa o to, čo jedia mimo domova.
- Pravidelne konzultujte zdravotný stav dieťaťa (hladinu cholesterolu, krvných tukov, krvný tlak, nadváhu…) s jeho praktickým lekárom.