Jelenie mäso patrí medzi najchudšie. Doprajme si ho častejšie!

Mäso je pravidelnou súčasťou jedálnička Slovákov. Najčastejšie konzumujeme hydinu a bravčové mäso, ale vyhľadávame aj hovädzinu či ryby. Mäso z vysokej zveri si doprajeme len zriedka, no pre jeho účinky na organizmus sa odporúča zaradiť ho do jedálnička pravidelne.

11.11.2020 15:00
jelení guláš, mäso, jelenina, jelenie, divina,... Foto:
Jelenie mäso patrí medzi najchudšie formy mäsa a má vysoký obsah bielkovín.
debata (5)

Slováci majú mäso radi a konzumujú ho často. Podľa prieskumu, ktorý minulý rok vypracovala agentúra 2muse, vyplýva, že takmer štvrtina opýtaných nakupuje mäso tri- až štyrikrát do týždňa alebo častejšie. Necelá tretina oslovených uviedla, že mäso konzumuje takmer každý deň. Najobľúbenejšími druhmi mäsa sú podľa prieskumu hydina a bravčové, ktoré zhodne konzumuje 90 percent opýtaných. Viac ako polovica opýtaných konzumuje aj hovädzinu či ryby a morské plody. Naopak, mäso z divokej zveri máva na tanieri iba každý dvadsiaty oslovený. Konzumácia takéhoto mäsa je však zdraviu prospešná, preto by sme si ho mali dopriať častejšie.

Jelenie mäso patrí medzi najchudšie formy mäsa a má vysoký obsah bielkovín a je zdrojom zinku, železa a viacerých vitamínov. Konzumácia jeleniny podporuje rast svalov a má aj ďalšie pozitívne účinky na organizmus. „Jelenie mäso je vhodné pri budovaní kvalitnej svalovej hmoty, a to pre svoj vysoký obsah bielkovín a kreatínu. Kreatín je látka, ktorá je dekády študovaná pre podporu športového výkonu, no v ostatných rokoch sa skúma napríklad aj spojitosť kreatínu a rôznych funkcií mozgu,“ uviedol Boris Bajer, odborník na výživu pôsobiaci v Slovenskej akadémii vied.

Keďže ide o červené mäso, aj jeleninu je potrebné konzumovať racionálne. „Nespracované mäso z jeleňa je však nepochybne zdravšie ako spracované. Konzumácia jeleniny raz týždenne je bezpečná a spestrí jedálniček,“ povedal Boris Bajer. Mäso z jeleňa má jemnú chuť a chudú štruktúru, preto je vhodné pripravovať si ho vo forme steakov. Tvrdšie časti mäsa sa jednoducho uvaria v tlakovom hrnci.

Vysoká zver je na Slovensku momentálne premnožená, čo potvrdzuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. „Na Slovensku máme 14 prevádzok, ktoré spracúvajú zverinu. Do projektu „Delikatesa z lesa – 100 % slovenské“ sa zatiaľ zapojila len jedna. Vyzývam aj ostatné prevádzky, poľovníkov a reťazce, aby sa spojili a ponúkli Slovákom divinu, podobne, ako to urobili pri projekte Zlaté jahňa. Zároveň apelujem na všetky zainteresované strany na rozumné nastavenie cenovej politiky tak, aby sa kvalitné mäso dostalo medzi čo najviac zákazníkov,“ zdôraznil minister Ján Mičovský.

Jelení guláš

Foto: BILLA
jelení guláš, jelenie, divina, knedľa, jedlo, tanier, mäso

Čo potrebujeme:

  • 1 kg jelenieho mäsa (stehno, krkovička, alebo pliecko)
  • 2 lyžice oleja
  • 60 g údenej slaniny
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 lyžica brusnicového džemu alebo sušených brusníc
  • 200 ml červeného suchého vína
  • Cca 500 ml hovädzieho vývaru alebo podľa potreby
  • Korenie a bylinky: rozmarín, borievky, nové a celé čierne korenie, soľ, bobkový list, mletá červená paprika, mletá rasca

Postup:

Na oleji opečieme slaninu nakrájanú na kocky. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opražíme do sklovita. Potom pridáme koreňovú zeleninu a restujeme, až je zelenina opečená do zlata. Pridáme pretlačený cesnak, rozmarín, nové a čierne korenie, borievky a bobkový list. Do zeleninového základu pridáme očistené a na väčšie kúsky nakrájané mäso, a dobre premiešame. Mäso necháme zatiahnuť, osolíme, ochutíme ešte brusnicami, rascou a mletou paprikou. Podlejeme vínom, počkáme pár minút, kým sa odparí alkohol a podlejeme vývarom tak, aby bolo mäso takmer zakryté. Prikryjeme, plameň stíšime a dusíme do mäkka, približne 2–3 hodiny. Občas premiešame. Jelení guláš podávame s parenou knedľou, lyžičkou brusnicového džemu a rezom citróna.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #stravovanie #divina #vysoká zver #jelenie mäso