Pomocníci v boji proti vírusom

Vitamíny a minerálne látky sú vzácne mikroživiny, bez ktorých by ľudské telo nefungovalo správne a spoľahlivo. Ktoré teraz pomôžu vášmu imunitnému systému?

28.12.2020 06:00
med, mäta, zázvor Foto:
V spojení s medom je zázvor ideálnou kombináciou, práve vďaka jeho protizápalovým účinkom.
debata

„V súčasnom období plnom nepríjemných viróz je dôležité si uvedomiť neodškriepiteľný vplyv prevencie. Zdravý a dobre vyživený organizmus zvládne chrípku či prechladnutie, ale aj iné vírusy aj bez pomoci lekára či liekov. Telo potrebuje len, aby ste mu pomohli správnou stravou,“ hovorí výživová špecialistka Katarína Chomová. Ako sa teda vyzbrojiť do boja s virózami?

„Vitamíny sú organické zlúčeniny, ktoré ľudský organizmus produkuje v relatívne nízkych množstvách. Je vhodné spomenúť aj to, akým spôsobom by sme mali vitamíny prijímať. Častou otázkou je, či je vhodné vitamíny prijímať v doplnkoch stravy, alebo by sme mali uprednostniť prirodzený prísun v potrave. Pravda je niekde uprostred,“ približuje výživová špecialistka.

Vplyvom kvality pôdy, vody a ovzdušia dnes nedokážeme vyprodukovať potraviny s takým obsahom vitamínov, ako sme v ovocí či zelenine našli v minulosti. Mnohé výskumy dokazujú, že vitamín C prijatý z doplnkov výživy má totožný účinok ako prírodný. Neplatí to však pre všetky typy vitamínov.

„V zdravej životospráve je prirodzenejšie, ak si kúpite a skonzumujete dostatok ovocia a zeleniny. Predovšetkým potraviny obsahujúce vitamíny rozpustné v tukoch – avokádo, orechy, vajcia atď. – prirodzene obsahujú aj tuky, vďaka ktorým sú spomenuté vitamíny lepšie rozpustné,“ dodáva Katarína Chomová.

5 top jedál a potravín v boji s virózou

1. Vývar so zeleninou

Určite ho dobre poznáte. Najstarší babský recept na široké spektrum chorôb je poctivý vývar. Nielen že zahreje a zabráni dehydratácii, navyše hydinové mäso sa pýši obsahom aminokyselín, ktoré sú dobrými pomocníkmi pri uvoľňovaní hlienu v dutinách aj v pľúcach.

2. Zázvor a med

Zázvor je nesmierne účinný nielen pri prevencii, ale aj pri liečbe samotnej. Je bohatým zdrojom vitamínov, zlepšuje trávenie, podporuje tvorbu žalúdočnej šťavy a má upokojujúce účinky. V spojení s medom je ideálnou kombináciou, práve vďaka jeho protizápalovým účinkom.

3. Cesnak

Cesnak je prírodným antibiotikom s protizápalovými účinkami. Protizápalové účinky ešte zvýšite kombináciou cesnaku a medu, napríklad v podobe cesnakovej pasty s medom. Ideálne je konzumovať cesnak čerstvý, ak ho vaše trávenie znesie.

4. Pikantné jedlá

Upchatému nosu a boľavým dutinám pomáha cesnak, chren, čili papričky a štipľavé omáčky. Pridajte si ich do jedla viac ako zvyčajne a výsledky sú zaručené. Ale pozor, ak už vás chrípka drapla a bolí vás žalúdok, pikantné jedlá konzumujte s mierou.

5. Citrusové plody/vitamín C

Zvýšený príjem vitamínu C je v ochrane pred virózami dôležitým nástroj. Špeciálne u fajčiarov, pretože fajčenie oslabuje imunitu a vitamín C z tela vo vyššej miere odbúrava. Tento základný „protichrípkový“ vitamín sa nachádza okrem citrusov aj v zemiakoch, zelenej paprike, jahodách či petržlenovej vňati.

Čo zdravej imunite rozhodne neprospieva, je denná konzumácia tučných alebo sladkých jedál, nepravidelný stravovací režim, nedostatočný pitný režim a nadbytok kofeínu, ale aj nedostatok spánku. Všetky tieto faktory ľudský organizmus oslabujú a zvyšujú riziko nákazy. V boji proti chrípke, prechladnutiu či vírusovým ochoreniam teda nepomôžu len sporadicky zaradené vyššie uvedené potraviny či pokrmy, ale aj celkovo správne nastavená životospráva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #zdravá strava #prevencia chorôb