Tipy a recepty pre onkologických pacientov

Aj pri liečbe nádoru tráviacej sústavy si môžete osladiť život. Inšpirujte sa receptami z knihy Životospráva pri liečbe nádorov tráviacej sústavy.

31.01.2021 06:00
šošovica Foto:
Šošovica obsahuje vlákninu, ktorá je prospieva tráviacemu systému. Ak sa vám už zunovala tradičná šošovicová polievka, urobte si šošovicovú nátierku.
debata

Sladké raňajky

Avokádovo-čokoládové lievančeky

Čo treba: 1/4 šálky mandľového mlieka, 1/4 šálky gaštanovej alebo ovsenej múky, 1 PL roztlačeného zrelého avokáda, 1 vajce, 1 čl kokosového oleja, 1 PL práškového kakaa, 1 čl medu, 1/4 čl kypriaceho prášku do pečiva, 1/4 čl mletej škorice, čerstvé bobuľové ovocie, arašidové maslo

Postup: V miske zmiešajte suché suroviny (múku, práškové kakao, prášok do pečiva a škoricu). Potom primiešajte mokré suroviny (avokádo, mandľové mlieko, kokosový olej, vajíčko a med). Vznikne mierne hustá a vláčna zmes (mlieko pridávajte, kým nedosiahnete konzistenciu lievancového cesta). Rozohrejte panvicu, ukladajte po jednej polievkovej lyžici zmesi, z každej vytvarujte lievanec. Každú stranu opekajte asi 2 minúty. Výborné sú s ovocím a arašidovým maslom.

Nátierka z červenej repy

Čo treba: 3 uvarené červené repy, 2 vajcia uvarené na tvrdo, 2 prelisované strúčiky cesnaku, 100 g smotanového syra, 1 PL olivového oleja, šťava z citróna, bylinky podľa chuti

Ako na to: Červenú repu a uvarené vajcia nastrúhajte do misky. Pridajte prelisovaný cesnak, syr, olej, bylinky a šťavu z citróna. Dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Všetko poriadne premiešajte. Podávajte s celozrnným pečivom.

Šošovicová nátierka

Čo treba: 250 g červenej šošovice, 4 červené papriky, 4 PL avokáda alebo smotanového syra, limetovú šťavu, morskú soľ, kurkumu

Ako na to: Šošovicu uvarte podľa návodu. Papriku očistite a ugrilujte alebo upečte. Horúcu vložte do mikroténového vrecúška, kde sa sparí, potom ošúpte. K vychladnutej šošovici pridajte papriku, avokádo alebo syr, soľ, kurkumu a rozmixujte. Dochuťte, pokvapkajte limetovou šťavou a nechajte niekoľko hodín vychladiť v chladničke. Podávajte s celozrnným chlebom.

Polievky

Brokolicová polievka s tymianom

Čo treba: 500 g brokolice, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 500 ml smotany na varenie, zeleninový vývar, olej, soľ, mleté čierne korenie, tymian

Ako na to: Na oleji speňte pokrájanú cibuľu, osoľte, okoreňte, zalejte trochou vývaru a pridajte na kúsky pokrájanú brokolicu. Priveďte do varu a varte asi 5 minút. Pridajte roztlačený cesnak a zalejte zvyškom vývaru tak, aby bola brokolica ponorená. Nechajte chvíľu variť, potom rozmixujte. Pridajte smotanu, prevarte a odstavte zo sporáka. Dochuťte tymianom.

Cviklová polievka

Čo treba: 2 stredne veľké cvikly, 1/4 kelu, 1 petržlen, 3 mrkvy, 1 batat, 1 cibuľa, 1 PL olivového oleja, kurkuma, škorica, klinček, soľ, čierne mleté korenie

Ako na to: Mrkvu a petržlen nakrájajte na kolieska. Cviklu ošúpte a spolu s batatom nakrájajte na kocky. Na oleji v hrnci opražte cibuľu, pridajte koreniny a po minúte kel nakrájaný na rezance. Premiešajte a krátko osmažte. Pridajte mrkvu, petržlen, cviklu a batat. Zalejte vodou asi 1 cm nad zeleninu a varte približne hodinu. Dochuťte podľa potreby a podávajte s petržlenovou vňaťou.

Hlavné jedlo

Plnené cuketové lodičky

Čo treba: 200 g mletého kuracieho mäsa, 2 cukety, 2 strúčiky cesnaku, 5 šampiňónov, 1 cibuľa, 1/3 šálky nastrúhanej mozzarelly, 1 čl mletej červenej papriky, 1 čl mletého čierneho korenia, soľ

Ako na to: Cukety umyte a narežte pozdĺžne na polovicu. Cukety vydlabte lyžičkou a dajte variť do vriacej vody na 90 až 120 sekúnd. Potom ich položte na plech vyložený papierom na pečenie.

Plnka: Na panvici opečte mleté mäso, dochuťte čiernym korením, mletou červenou paprikou, soľou, prípadne bylinkami podľa chuti. Pridajte pokrájané šampiňóny s rozpučeným cesnakom. Miešajte, kým mäso nie uvarené. Zmesou naplňte pripravené cukety, vrch posypte strúhanou mozzarellou. Zapekajte 20 minút pri 180 stupňoch. Môžete podávať s kopčekom bieleho jogurtu.

Morčacie karí s cuketou

Čo treba: 400 ml kokosového mlieka alebo smotany na varenie, 1/2 až 3/4 šálky kuracieho vývaru, 400 g morčacích pŕs, 400 g cukety, 1 cibuľa, 2 jarné cibuľky, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL korenia karí, mleté čierne korenie, olivový olej, soľ

Ako na to: Morčacie prsia nakrájajte na jemné rezance, cibuľky najemno a cuketu na kocky. V panvici rozohrejte olivový olej, pridajte najemno nakrájanú cibuľu a mierne opečte. Potom pridajte morčacie rezance, dochuťte soľou, čiernym korením a karí a zľahka opečte z každej strany. Potom pridajte cuketu a jarnú cibuľku, premiešajte a pridajte vývar. Duste pod pokrievkou asi 20 až 25 minút. Nakoniec pridajte rozpučený cesnak a kokosové mlieko alebo smotanu. Podávajte s ryžou, bulgurom alebo quinoou.

Banánové lievance s ovocím

Čo treba: 1 zrelý banán, 1 vajce, 1 a 1/2 šálky mlieka, 1 šálka polohrubej múky, 2 PL oleja, 1 PL medu, 1 čl prášku do pečiva, 6 PL ovocia podľa chuti

Ako na to: Banán poriadne rozmixujte vidličkou. V jednej miske zmiešajte suché suroviny, pridajte mlieko, vajce, olej, med, rozmixovaný banán a ovocie. Na lievancovej panvici pečte lievance z oboch strán.

Dezerty

Šťavnaté cuketové brownies

Čo treba: 2 šálky nastrúhanej cukety, 2/3 šálky trstinového cukru, 2 šálky hladkej špaldovej múky, 1/2 šálky práškového kakaa, 150 g gréckeho jogurtu, 1 banán, 1 vajce, 2 PL rozpusteného kokosového oleja, 1 čl mletej škorice, 1 a 1/2 čl jedlej sódy, soľ, nasekaná horká čokoláda na vrch

Ako na to: Cuketu, kokosový olej, banán, grécky jogurt, cukor, vajce a škoricu zmixujte dohladka. Ostatné suroviny okrem čokolády zmiešajte v hlbokej mise. Cuketovú zmes vylejte do múkovej zmesi a dôkladne premiešajte, aby sa suroviny spojili. Zmes vylejte do silikónovej formy (31 × 24 cm), posypte kúskami horkej čokolády a pečte v rozohriatej rúre 20 minút pri 180 stupňoch. Pred krájaním nechajte vychladnúť.

Zamatový puding z batatu

Čo treba: 1 batat, 1/4 šálky mandľového mlieka, 2 a 1/2 PL práškového kakaa, 1 PL mandľového masla, 1 PL kokosového cukru, 1 čl rozpustnej kávy, 1/2 čl mletej škorice, štipku kajenského korenia, granátové jablko

Ako na to: Rúru predhrejte na 200 stupňov a celý batat (v šupke) upečte do mäkka (pečte asi 1 hodinu). Upečený batat zbavte šupky a nechajte vychladnúť. Potom ho rozmixujte s ostatnými surovinami a vymixujte do hladkej konzistencie. Ozdobte granátovým jablkom.

Viac receptov nájdete v knihe ŽIVOTOSPRÁVA PRI LIEČBE NÁDOROV TRÁVIACEJ SÚSTAVY – rady lekárov a pacientov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina pankreasu #rakovina pečene #nádorové ochorenia