Nutri-Score: Abecedný semafor pre zdravšie nakupovanie

Dokážu informácie na obale potravín ovplyvniť nákupné rozhodnutie? Vieme správne nakupovať? Existuje podnet, ktorý by naše nákupné rozhodovanie pozitívne ovplyvnil?

22.08.2021 06:00
Nakupovanie na trhu Foto:
Výsledky prieskumu potvrdili, že nutričné označovanie potravín môže spotrebiteľov motivovať k zdravému stravovaniu.
debata

To zisťoval reprezentatívny prieskum spotrebiteľského správania, ktorý realizovala Fakulta ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Z predchádzajúcich prieskumov a medzinárodných štúdií vyplýva, že pri nakupovaní sme často impulzívni, doba, ktorú strávime výberom jednej potraviny, sa rádovo udáva v sekundách, pričom rozhoduje preferencia chuti a cena. „Zaujímavé pritom je, že 86 % respondentov v našom prieskume uviedlo, že je pre nich dôležité alebo veľmi dôležité zdravé stravovanie,“ uviedol docent Radovan Savov, prodekan Fakulty ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre.

„Nadváhou a obezitou trpí na Slovensku viac ako 60 % dospelej populácie v produktívnom veku. Navyše je tento trend stúpajúci a môžeme hovoriť o pandémii 21. storočia, s ktorou súvisia nielen mnohé chronické preventabilné ochorenia, ale – ako nás učí súčasnosť – aj akútne infekčné ochorenia. Zázračný liek na obezitu neexistuje, roky opakujeme známu trojčlenku – vyvážená strava, dostatok pohybovej aktivity a zníženie sedavosti,“ konštatovala doktorka Ľubomíra Fábryová, špecialistka na diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy, prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie. „Naša zodpovednosť by sa mala začínať už pri výbere a nákupe potravín.“

Výsledky prieskumu potvrdili, že nutričné označovanie potravín môže spotrebiteľov motivovať k zdravému stravovaniu. V prieskume si mali vybrať z troch kategórií produktov, ktoré boli bez nutričného označenia na prednej strane obalu a s označením s príslušným písmenom. V každej kategórii produktu (cereálie, jogurt, proteínová tyčinka) boli v ponuke rôzne, ale porovnateľné produkty. „Vo všetkých kategóriách sa v prípade označenia Nutri-Score na obale správali spotrebitelia zodpovednejšie k svojmu zdraviu a siahali po produktoch s lepšou výživovou hodnotou,“ potvrdzuje docent Savov.

nakupovanie, rúška, mama, dieťa, potraviny Čítajte aj Počet kalórii na jedle má označovať symbol batérie, tvrdí Mičovský

Nutri-Score je prehľadné nutričné označenie výrobku, ktoré premieňa výživovú hodnotu potravín a nápojov na jednoduché celkové skóre. Toto skóre pôvodne zostavil tím odborníkov pod vedením profesora Mike Raynera na Oxfordskej univerzite s cieľom vytvoriť prehľadný systém označovania potravín. V roku 2017 vláda vo Francúzsku rozhodla o zavedení tohto systému, pričom ho odporúča aj európska kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie WHO.

Skóre sa vypočíta na základe vedeckého algoritmu, ktorý zohľadňuje obsah negatívnych nutričných faktorov, akými sú energetická hodnota, obsah jednoduchých cukrov, nasýtených alebo saturovaných tukov a soli, ktoré sú uvádzané práve v rámci povinných výživových údajov výrobku. Zároveň zohľadňuje pozitívne prvky, ako sú vláknina, bielkoviny, ovocie, zelenina či vybrané orechy. „Logo Nutri-Score poskytuje spotrebiteľovi pri nákupe čitateľné a zrozumiteľné informácie o výživovej kvalite výrobkov. Spotrebiteľ môže porovnávať výrobky a nasmerovať svoj výber na potraviny s priaznivou výživovou kvalitou a prispieť tak k zdravšiemu životnému štýlu,“ vraví docentka Daniela Mináriková, expertka z Pro Nutri-Score Aliancie.

A ktoré potraviny sú naj? „Tie, ktoré sa nachádzajú v zelenej časti spektra, by mali tvoriť podstatnú zložku našej stravy, pri potravinách na opačnom konci by sme si mali dávať pozor, konzumovať ich menej často a všimnúť si podrobnejšie, ktoré zložky obsahujú. Niekde to môže byť viac soli, inde zasa väčšie množstvo napríklad nasýtených mastných kyselín či jednoduchých sacharidov,“ vysvetľuje doktorka Fábryová.

Adela Penesová, vedkyňa, lekárka, SAV Čítajte rozhovor Lekárka: Výživa je dôležitá aj v seniorskom veku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #nadváha #nutričné hodnoty #nákup potravín