Výdatné polievky ako liek aj namiesto hlavného jedla

Rovnako ako si leto nevieme predstaviť bez ľahkých šalátikov či grilovaných jedál, k zime patria polievky. Výdatnejšie a sýtejšie polievky sa hodia predovšetkým pre zimné a chladnejšie jesenné a predjarné obdobie, pretože prehrejú organizmus a dodajú potrebné množstvo energie a živín. Prečítate si o nich v najnovšom BILLA e-booku, ktorý sa venuje téme polievok.

11.12.2021 06:00
polievka, mrkva, Foto:
Kombinácia mrkvy a batátov dá polievke príjemnú sladkastú chuť.
debata

V zimných mesiacoch akosi prirodzene uprednostňujeme jedlá, ktoré sú tepelne upravené. Surová strava, ako je ovocie a zelenina, je síce väčšinou bohatšia na vitamíny a minerály, ale organizmus sa po ich skonzumovaní prirodzene ochladí. A polievka je pre svoje zloženie a teplotu ideálnym spôsobom, ako sa zahriať zvnútra.

Podľa tradičnej čínskej medicíny sa potraviny rozdeľujú podľa toho, aké majú energetické účinky pre telo. Časť patrí do kategórie jedál, ktoré zahrejú zvnútra, dodajú energiu, zvýšia krvný tlak a druhá časť je považovaná za jedlá, ktoré ochladzujú. Pretože prichádza zima, zamerajme sa na tie jedlá, ktoré udržia telo v teple a dodajú potrebnú energiu počas chladných dní.

Prospešné sú najmä polievky pripravované z potravín, ktoré prirodzene telo zohrievajú, ako sú napríklad strukoviny, tekvica, vajíčka, hovädzie mäso, gaštany, paštrnák, petržlen, cibuľa, cesnak, med či rôzne druhy korenín ako čili, zázvor, kurkuma, škorica či chren. Patrí sem vlastne aj akákoľvek varená zelenina.

Polievka ako liek pre telo, tá slepačia aj pre dušu

O blahodarných účinkoch polievok vedeli už naše babičky. Nie nadarmo sa hovorí: „Polievka je základ.“ V minulosti ženy v šestonedelí dostávali silný slepačí vývar, aby opäť nabrali silu po pôrode. Dlho varené mäsové vývary sa podávali aj deťom pri rôznych prechladnutiach, chrípkach či iných ochoreniach. Tento zvyk pretrváva dodnes.

Mnohé babičky prisahajú na liečivé vlastnosti horúcej slepačej polievky. Nielenže znižuje zápal hrdla, ale jej para pri konzumácii môže zmierniť aj upchatý nos. Slepačia polievka z kostí obsahuje dôležité minerály a vitamíny, najmä ak sa do nej ešte pridá zelenina ako mrkva, cesnak a cibuľa. Aj keď takáto polievka nedokáže nádchu vyliečiť, jej sŕkanie určite neublíži, naopak, chorému sa uľaví, uvoľnia sa upchaté dutiny, telo sa hydratuje a získa stratené minerály, čo kompenzuje ich straty z horúčky. A často je to jediné jedlo, ktoré oslabený organizmus dokáže prijať, a tak je to aj jediný zdroj dôležitých minerálov a živín.

Strukovinové polievky ako slovenská tradícia

Slovenskou tradíciou sú husté strukovinové polievky, ktoré sa svojou konzistenciou podobajú skôr na prívarky, čím vedia nahradiť hlavné jedlo.

Tieto výdatné polievky si často pripravovali naši predkovia. Nielenže boli lacné a dostupné, ale boli veľmi sýte, aby dodali potrebnú energiu a silu, potrebnú pre ťažkú fyzickú záťaž vtedajšej doby. Polievky sa zahusťovali múkou, prípadne aj smotanou.

zdravá strava, ovocie, zelenina, orechy, výživa Čítajte aj Odborník na výživu: Ktoré potraviny nesmú chýbať v jedálničku zdravého človeka?

Dnes takéto vysokoenergetické polievky vzhľadom na povahu našej práce nepotrebujeme a mali by sme si ich pripravovať trochu inak. Strukoviny áno – sú veľmi výživné a zdravé, ale ak ich chceme zahustiť, použijeme rozmixovaný zemiak, časť strukovín alebo akúkoľvek rozmixovanú zeleninu, ktorá sa nám hodí do receptu. Namiesto smotany vieme použiť jogurt, rastlinnú smotanu alebo mlieko – predovšetkým, ak potrebujeme ubrať z kalórií.

Menej tradičné výdatné polievky

Skúste si pripraviť výdatné polievky podľa našich receptov, a keďže tie klasické slovenské väčšina z nás dobre pozná, ponúkame skôr netradičnejšie recepty. Tento druh polievok je možné využiť ako hlavné jedlo alebo aj ako desiatové či olovrantové polievky tam, kde majú nahradiť, resp. zabezpečiť kaloricky výdatné medzijedlo.

Mrkvová polievka s batátmi

Kombinácia mrkvy a batátov dá polievke príjemnú sladkastú chuť, a preto si rýchlo získa obľubu aj u detí.

Ingrediencie: 1 polievková lyžica oleja, 4 kusy mrkvy, jeden väčší sladký zemiak, liter zeleninového vývaru (alebo bujónu), 2 strúčiky cesnaku, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, tymian, údená mletá paprika

Navrch: balíček čerstvej rukoly, 1 kus červenej cibule, 1 polievková lyžica balzamikového octu, 2 polievkové lyžice olivového oleja, podľa chuti soľ a mleté čierne korenie

Postup: Vo väčšom hrnci zahrejeme trošku oleja, na ktorom sprudka orestujeme na kocky pokrájanú mrkvu a sladký zemiak (cca 3 minúty). Pridáme štipku soli, korenia, tymianu a údenej papriky. Minútku restujeme a všetko zalejeme vývarom. Spoločne varíme, kým mrkva nezmäkne. Rozmixujeme na krém a finálne dochutíme pretlačeným cesnakom, soľou a korením. Rukolu premiešame s najemno nasekanou červenou cibuľkou a zalejeme dresingom z oleja a octu. Šalát dochutíme soľou a korením a servírujeme ho navrchu horúcej polievky, ku ktorej môžeme podávať chlebovú hrianku.

Vegetariánsky boršč

O pôvod boršču Ukrajina súperí s Ruskom. Klasický bravčový boršč je výborný aj vo vegetariánskej verzii. Vtedy namiesto mäsa môžete pridať veľkú tmavú fazuľu alebo ho môžete pripraviť iba v zeleninovej verzii, keď doň pridáte viac kapusty. Takto sme ho pripravili aj my.

Ingrediencie: 3 ks stredne veľkej cvikly, 1 ks veľkej mrkvy, 1 polievková lyžica oleja, jedna väčšia paradajka, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 5 stredne veľkých zemiakov, 2 kávové lyžičky soli, polovica bielej kapusty, jedna cibuľa, 5 guľôčok celého čierneho korenia, 2 ks bobkového listu, 3 strúčiky cesnaku, trochu petržlenovej vňate alebo kôpru

Postup: Cvikly ošúpeme. Jednu nahrubo postrúhame a dve nakrájame na tenké hranolčeky. Mrkvu ošúpeme a tiež nahrubo nastrúhame. Vo väčšom hrnci zahrejeme olej a pridáme nakrájanú a nastrúhanú zeleninu. Po troch minútach restovania pridáme na kocky pokrájanú paradajku. Zeleninu podlejeme vodou a pridáme citrónovú šťavu. Na miernom ohni dusíme zakryté asi 20 minút. Medzitým si očistíme zemiaky a pokrájame ich na kocky. Polovicu hlávky kapusty pokrájame na rezančeky. Potom zeleninu zalejeme 2 litrami vody, osolíme a pridáme zemiaky aj kapustu. Do polievky dáme celé čierne korenie, bobkový list a pretlačený cesnak. Uvedieme do varu a varíme, kým zemiaky nezmäknú. Medzitým si pripravíme na panvici restovanú cibuľku, a keď je mäkká, vmiešame ju do polievky. Všetko spoločne ešte povaríme asi 10 minút, dochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou alebo kôprom a môžeme podávať samostatne alebo s lyžicou kyslej smotany.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stravovanie #zdravý životný štýl #polievky #zdravé jedlo #strukoviny