Hovorte s deťmi o jedle

Lekári a odborníci na výživu sa väčšinou zhodujú, že neexistuje jednoznačne dobrá alebo jednoznačne zlá strava. Existuje len nesprávne zloženie alebo množstvo potravy a nesprávny spôsob stravovania. Platí to rovnako pre dospelých i deti.

25.03.2022 11:00
dieťa, jablko Foto:
Podľa prieskumov neraňajkuje približne tretina detí a jedným z dôvodov je aj to, že ich to rodičia nenaučili.
debata

Hoci rád a odporúčaní, ako jedávať zdravšie a lepšie, je neúrekom, mnohí sa nevedia zbaviť zlých návykov a stereotypov, ktoré sa aj dedia z generácie na generáciu. Ak napríklad rodičia neraňajkujú, asi ťažko to budú robiť deti, ak tvoria základ domáceho jedálneho lístka prevažne vyprážané jedlá, údeniny či polotovary a zelenina s ovocím len výnimočne, deti si na to zvyknú.

Podľa prieskumov neraňajkuje približne tretina detí a jedným z dôvodov je aj to, že ich to rodičia nenaučili a mnohí sa spoliehajú, že zjedia desiatu. Dieťa však potrebuje pravidelný príjem živín a energie pre dobrý rast, celkový vývoj aj posilnenie obranyschopnosti organizmu. Približne tri hodiny po raňajkách by dieťa malo zjesť desiatu, mala by tvoriť asi 15 % z denného príjmu energie.

tipy na darčeky, domáci dizajn, móda, Patrik Illo Čítajte viac Odborník na výživu: Ako zaradiť do svojho života jednodenný pôst? Má to riziká?

Potrebujú aj rýchle kalórie

Podľa doktorky Jany Hamade z Úradu verejného zdravotníctva SR má desiata pre dieťa pozostávať z celozrnného pečiva, z nátierky alebo zo syra, z porcie zeleniny a ovocia a nesladeného nápoja. "To všetko sú zložky potravy, ktoré dodajú organizmu optimálne množstvo výživných látok – bielkoviny, tuky, cukry, ale aj vitamíny a minerálne látky. Z minerálnych látok je pre vyvíjajúci sa organizmus najvýznamnejší vápnik. Jeho zdrojom je najmä mlieko, mliečne výrobky, syry a jogurty, preto je vhodné, aby rodičia dieťaťu na desiatu dávali aj tie, veľmi hodnotné sú probiotické a acidofilné výrobky.“ Pripomína, že detský organizmus potrebuje i tzv. rýchle kalórie, takže úplný zákaz sladkostí nie je namieste. "Na rozdiel od potrebného príjmu cukru v jedle však pre deti nie sú vhodné sladené nápoje. Je v nich priveľa jednoduchých cukrov, zbytočne zvyšujú príjem energie, čo vedie k vzniku obezity. Rodičia by mali preto pripraviť nápoj do školy doma, najlepšie bez cukru, napríklad domáci ovocný alebo bylinkový čaj či citronádu. Naučte dieťa na pitný režim, inak môže byť dehydrované a unavené, denne by malo vypiť liter vody.“

petržlen Čítajte viac Zápal v tele a problém so zažívaním? Zoznámte sa s bylinou, ktorá bojuje proti rôznym chorobám

Tipy na desiatu

Pondelok

  • jeden celozrnný chlieb, zeleninová nátierka, cereálna tyčinka, ovocný alebo bylinkový čaj bez cukru

Utorok

  • grahamový rožok, dva plátky kvalitnej šunky, jablko nakrájané na plátky, citronáda bez cukru

Streda

  • celozrnný rožok, jogurt s ovsenými vločkami, nastrúhaná mrkva s jablkom, hrozienkami, so strúhaným kokosom a s troma lyžičkami medu, voda s domácim sirupom

Štvrtok

  • tortillový wrap s paprikou, paradajkou a so šalátom, menšia kocka tvrdého syra, banán, ovocné smoothie

Piatok

  • tri menšie kúsky domáceho koláča s ovocím, ochutené kefírové mlieko, menšia miska sušeného ovocia, čistá voda s citrónom

Z obchodu do kuchyne

Pri výbere potravín pre deti si okrem lehoty trvanlivosti vždy pozorne prečítajte ich zloženie, vyhýbajte sa takým, ktoré majú na prvom mieste uvedené cukry a stužené tuky. Zdravé jedlo je také, ktoré je z kvalitných surovín. O tom, čo doma jete, sa s deťmi rozprávajte, detské chute sa menia s vývojom, strava má odzrkadľovať rast dieťaťa. Ak má váš potomok ťažkosti so stravou, poraďte sa s lekárom, neexperimentujte sami s vegetariánskym, vegánskym či iným typom stravy.

Čo je dobré pre dieťa:

  1. Rozmanitá, pestrá strava – ovocie, zelenina, mliečne výrobky, ryby, hydina, celozrnné pečivo
  2. Primerané porcie – ich veľkosť prispôsobte veku, rastu, hmotnosti a pohybovej aktivite
  3. Kvalitné zdroje bielkovín – mliečne výrobky, strukoviny, cereálie, hydinové, rybie mäso
  4. Menej soli
  5. Sladkosti len občas, sladené nápoje sú nevhodné, najlepšie sú sacharidy z ovocia, zo zeleniny a z cereálií

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #zdravá strava