Potraviny s pozitívnym vplyvom na pečeň

Existujú osobitné superpotraviny pre zdravú alebo chorú pečeň? Žiadne také, ktoré by boli kľúčom na uchovanie, resp. k návratu pečeňového zdravia, neexistujú. Sú však potraviny, pri ktorých sa potvrdili pozitívne účinky na tento najťažší orgán v ľudskom tele.

25.03.2022 06:00
pečeň, diéta, zdravá strava Foto:
Existujú potraviny, pri ktorých sa potvrdili pozitívne účinky v rámci zdravia pečene.
debata

Pacientom s pečeňovými chorobami sa najčastejšie odporúča, aby sa stravovali podľa všeobecných zásad zdravej výživy, píše sa v publikácii vydavateľstva Raabe „Diéta pri ochoreniach pečene“. Dôležitý je najmä dostatočný príjem zdravej vlákniny, komplexných sacharidov (škrobov) s obsahom vlákniny, kvalitných bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Medzi takéto potraviny patria celozrnné obilniny a strukoviny. Strava bohatá na ovocie a zeleninu je základom vyváženej zdravej výživy pre pečeňových pacientov.

Potraviny s pozitívnym vplyvom na pečeň:

Káva a zelený čaj: Vedecké výskumy potvrdili, že káva má antioxidačné a hepatoprotektívne účinky (ochranné účinky na pečeň), spomaľuje rozvoj poškodenia pečene a znižuje riziko hepatocelulárneho karcinómu (rakoviny pečene). Podobne aj silný antioxidant zelený čaj.

pečeň Čítajte aj MUDr. Hrušovský: Nie vždy ten, kto pije najviac, má cirhózu pečene

Cesnak: Cesnak pomáha znižovať cholesterol, podporuje imunitu a má protibakteriálne účinky. Výťažky z cesnaku prispievajú k znižovaniu tukových zásob u ľudí s tukovou pečeňou. Niektorí ľudia ťažšie znášajú surový cesnak, ktorý u nich vyvoláva pocit ťažoby žalúdka alebo tráviace problémy. Varený cesnak však väčšina ľudí znáša bez problémov.

Omega-3 mastné kyseliny: Zdrojom „omegatrojky“ je predovšetkým rybí tuk (losos, tuniak, sardinky), ľanové semená a ľanový olej, chia semiačka, vlašské orechy a repkový olej. Omega-3 mastné kyseliny zlepšujú metabolizmus cholesterolu, podporujú metabolizmus tukov v pečeni a majú protizápalové a protizrážanlivé účinky (znižujú tendenciu k tvorbe krvných zrazenín v cievach).

Orechy, semená rastlín a avokádo: Obsahujú zdravé tuky, antioxidanty, vlákninu a vitamíny. Avokádo obsahuje fytonutrienty, ktoré spomaľujú procesy poškodenia pečene.

Tofu: Sójová potravina obsahuje málo tuku, veľa bielkovín, pomáha znižovať nadhmotnosť a je prospešná pri znižovaní zásob tuku v pečeni.

Listová a kapustová zelenina: Špenát, ke, ružičkový kel, brokolica – vhodné na znižovanie zásob tuku v pečeni.

Celozrnné obilniny a nízkotučné mliečne výrobky: Celozrnný chlieb a cestoviny, naturálna ryža, knäckebrot sú výborný zdroj rastlinnej vlákniny s prebiotickými účinkami, dodávajú sýtosť a pomáhajú znižovať nadmernú telesnú hmotnosť. Podobne nízkotučné mliečne výrobky, ktoré majú dostatok kvalitných bielkovín, kyslé fermentované obsahujú aj prospešné baktérie a sú súčasťou redukčnej výživy.

Ryby a hydina: Ryby sme spomínali pri téme „omega-3“, biele mäso z hydiny má málo tuku a veľa kvalitných bielkovín.

(Podľa publikácie Diéta pri ochoreniach pečene, Raabe)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #Potraviny #dieťa #zdravé potraviny