Akú zeleninu považovali Rimania za prevenciu pred včelím bodnutím? Neuveríte!

Je sezóna špargle! Mimochodom, špargľa patrí medzi ľaliovité. Starovekí Gréci a Rimania ju pokladali dokonca za liek na bolesť zubov a prevenciu pred včelím bodnutím.

04.05.2022 06:00
špargľa, šalát, zemiaky, baby zemiaky Foto:
Lahodná zelená špargľa a baby zemiaky - pripravte si teplý šalát.
debata

Špargľa sa na trhu objavuje od februára prakticky po celú jar. Rastie až do začiatku leta. Dovozová špargľa sa predáva po celý rok. Dobrá čerstvá špargľa má pevné, zaoblené výhonky, ktoré sú tmavozelené, biele alebo fialové. Mali by mať priemer najmenej 1,2 cm, lebo vtedy sú mäkšie oproti menším kúskom. Najlepšie je vybrať si špargľu rovnakej veľkosti, aby sa uvarila rovnomerne.

Skladovanie

Špargľu treba skonzumovať čo najskôr po zbere. Keď sa skladuje pri izbovej teplote, môže za dva dni stratiť polovicu vitamínu C. Ak ju budeme pripravovať až na druhý deň, zabaľme ju do vlhkých papierových utierok, potom do mikroténového vrecka a uložme do chladničky. Výhonky môžeme aj postaviť do pohára s vodou, prikryť vreckom a dať do chladničky – najviac však na dva dni.

Príprava

Pred varením špargľu dôkladne poumývame, aby na nej nezostal piesok ani hlina. Tuhé konce odstránime. Ak má špargľa tuhé stonky, môžeme ich ošúpať nožíkom s otočnou čepeľou.

Foto: SHUTTERSTOCK
špargľa, jar

Základná príprava vo vode a na pare

Špargľu môžeme pripravovať na množstvo rozličných spôsobov.

  • Tradičné metódy úpravy celých výhonkov sú varenie a príprava na pare, pričom jedno aj druhé trvá 3 až 5 minút. Treba dávať pozor na to, aby sme špargľu nevarili príliš dlho, pretože bude špongiovitá a ochabnutá. Vyberáme ju z vody, ešte keď je chrumkavá, pretože počas chladnutia sa proces varenia dokončí. Špargľa tzv. dôjde.
  • Ďalší jednoduchý spôsob je príprava v mikrovlnnej rúre. Na plytkú misku rozložíme 500 g špargle tak, aby končekmi smerovala do stredu, pridáme štvrť šálky vody, tesne prikryjeme a pripravujeme na najsilnejšom stupni 4–7 minút.

Možno ju piecť aj grilovať

  • V poslednom čase sa stalo obľúbeným pečenie špargľových výhonkov v rúre s troškou olivového oleja a korenín. Rúru rozohrejeme na 200 stupňov Celzia. Špargľu rozložíme v jednej vrstve do plytkej zapekacej misky, pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a pokoreníme. Pečieme asi 20 minút dochrumkava.
  • Špargľu grilujeme tak, že výhonky potrieme olivovým olejom, posolíme a naukladáme na mriežku. Grilujeme nad stredne rozohriatym uhlím a často obraciame, kým špargľa nie je mäkká, čo trvá v závislosti od jej hrúbky 4 až 6 minút. Pred podávaním ju okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Grilovanie bude rýchlejšie a ľahšie, ak špargľu najprv blanšírujeme vo veľkom hrnci s mierne posolenou vodou asi jednu minútu. Precedíme ju a rýchlo ochladíme, aby sa ďalej nevarila. Potom ju grilujeme už len 3–4 minúty.

Elegantný prvý chod

Celé špargľové výhonky podávame ako elegantný prvý chod pri osobitných príležitostiach. Tradičná omáčka k horúcej špargli je citrónovo-maslová holandská omáčka. Studená špargľa sa podáva s dresingom z vínneho octu alebo s majonézou. Pokrájanú špargľu môžeme pridať do zmesi opekanej zeleniny. Predvarená alebo opekaná špargľa je chutná aj v omeletách, šalátoch, polievkach a v dusených jedlách.

(Podľa publikácie „Čarujeme so zeleninou“)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #špargľa #zelená špargľa #biela špargľa