Jedným z prvých príznakov preťaženej pečene je podľa vyjadrenia všeobecnej lekárky MUDr. Diany Baranovej, únava. Objaví sa náhle alebo prichádza postupne a dlhodobo. Ak sa cítite často unavený, je vhodné ísť na pečeňové testy.
K ďalším príznakom upozorňujúcim na to, že pečeň nefunguje správne, patria podľa jej slov, nevýkonnosť, malátnosť, svalové kŕče, zhoršenie zraku, poruchy rastu a kvality nechtov, poruchy trávenia, kožné problémy, vypadávanie vlasov, zažltnuté očné bielka, povlak na jazyku a tiež pigmentové škvrny.
Obzvlášť na pozore by ste sa mali mať, ak pravidelne užívate lieky a konzumujete cukor a potraviny s vysokým obsahom tuku a soli. Pečeni neprospievajú ani konzervačné látky a farbivá. „Dlhodobý vplyv toxínov, napríklad z niektorých liekov, zo stravy a tiež kozmetiky, môže viesť k zväčšeniu alebo stukovateniu pečene, hovorí Bc. Sandra Vaceková, biochemička, ktorá sa venuje prirodzenej imunite, zdravej výžive a diagnostike skrytých chronických bunkových zápalov.
Čo môžeme pre pečeň urobiť v lete?
„V lete si naše telo žiada skôr ľahké jedlá. Odporúčam konzumovať čerstvú zelenú listovú a horkú zeleninu, ako napríklad artičoky, kel, kôpor, mätu, morské riasy, avokádo, či cibuľu. Z ovocia sú to najmä limetka, čerešne a grapefruit.
Vhodné sú tiež ananásový džús, bobuľové ovocie, broskyne, bulgur, citróny, ovsená kaša, fazuľa, kurkuma, orechy, ľahko stráviteľné bielkoviny, ktoré sa nachádzajú v rybách, strukovinách, semenách, či obilninách," hovorí Sandra Vaceková a dodáva, že v lete by sme mali celý jedálniček odľahčiť a uprednostniť všetko čerstvé. Okrem už spomínaných jedál zaraďte do jedálnička aj čerstvé bylinky, pripravujte si čerstvé šťavy zo zeleniny a cez deň pite najmä vodu a horké čaje – púpavový, žihľavový. Môžete pridať aj čakankovú kávu. „Počas dlhodobej letnej očisty sa odporúča konzumovať dusenú zeleninu, zeleninové vývary, polievky a prívarky. Obsahujú veľa minerálnych látok, najmä draslík a horčík, ktoré alkalizujú organizmus (znižujú prekyslenie).“
Pre pečeň je najdôležitejšie ráno
Okrem správneho výberu pokrmov, ktoré nezaťažujú pečeň, je dôležitá aj ich príprava a načasovanie. Vylúčte vyprážanie, uprednostnite dusenie, varenie a občas aj správne grilovanie. Na prípravu čerstvých najmä zeleninových štiav je najvhodnejší nízkootáčkový odšťavovač, ktorý je šetrnejší na zachovanie vitamínov. Šťavy pite z dôvodu oxidácie ihneď po ich odšťavení. Každý deň by sme mali konzumovať aj tuky s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín (ľanový, konopný olej).
„Ak sme už pridali do jedálnička čo najviac odľahčujúcej zdravšej stravy, mali by sme tiež dodržiavať určitý časový harmonogram. Pre pečeň je najdôležitejšie ráno. K jej prirodzenej regenerácii totiž dochádza v noci a v tomto procese je potrebné pokračovať aj ráno a dopoludnia. Preto je vhodné dopoludnia sa vyhýbať tukom a bielkovinám. Vo všeobecnosti je na odľahčenie pečene a aj pri stukovatenej pečeni ideálna stredomorská strava, konzumácia ovocia a zeleniny, vlákniny a tukov bohatých na mononenasýtené a polynasýtené mastné kyseliny.
Naopak, úplne sa vyhnite nadmernému množstvu fruktózy a ďalších cukrov, ktoré sa neskôr v tele premieňajú na tuk. Večer nejedzte 3–4 hodiny pred spaním. Môžete si pripraviť napríklad medovkový čaj s trochou citrónu,“ odporúča odborníčka.