Farmaceutka: Používam bylinky maximálne do roka od ich zberu

O správnom používaní bylín a nálevov z nich pripravených sa zhovárame s farmaceutkou PharmDr. Kamilou Horníčkovou, ktorá pracuje pre on-line lekáreň MojaLekaren.sk a zaoberá sa prírodnou medicínou, zelenou lekárňou a zdravým životným štýlom.

30.08.2022 06:00
byliny, bylinky, sušené bylinky, sušenie bylín,... Foto:
Bylinky by sa mali používať maximálne do jedného roka od ich zberu.
debata

Aký je rozdiel medzi čajom a bylinným nálevom?

V bežnej komunikácii používame slovo čaj pre všetky nápoje, ktoré si zalejeme horúcou či teplou vodou a lúhujeme v nej bylinky či sušené ovocie. Je však pravdou, že slovo čaj by malo byť používané výhradne v súvislosti s prípravou čaju z lístkov čajovníka čínskeho (Camellia sinensis). A to buď vo forme zeleného, čierneho alebo bieleho čaju. V mnohých krajinách nie je bežné popíjať nálevy z iných rastlín ako z čajovníka. My sme zvyknutí piť aj zmesi bylín a ovocia, tzv. ovocné čaje, alebo bylinkové čaje z rastlín s minimálnym liečebným účinkom. Takéto čaje popíjame z dôvodu smädu alebo ich chute.

Ako sa správne pripravujú bylinné nálevy, dá sa to paušalizovať? Zatiaľ čo zelený čaj z čajových lístkov sa obyčajne zalieva vodou s teplotou 70–85 stupňov Celzia a prvý nálev sa lúhuje 2–3 minúty, byliny je potrebné preliať vriacou vodou? Ako dlho sa pripravuje nálev?

Bylinný nálev bežne zalievame vriacou vodou. Doba vylúhovania sa môže meniť podľa častí rastlín, ktoré chceme vylúhovať. Jemné kvety a lístky lúhujeme kratšiu dobu 3–5 minút, naopak, semienka a korene dlhšie, tie môžeme dokonca niekoľko minút povariť. Bežná doba vylúhovania bylinného čaju je 5 až 8 minút. Všetko sa tiež odvíja od našich chuťových preferencií a deťom, samozrejme, pripravujeme „jemnejší“ čaj. Napríklad nálevy z indických či čínskych bylín, ktoré sú prevažne z koreňov a kôry či vetvičiek liečivých rastlín, sa bežne varia 20–40 minút. V prípade kvetov a lístkov, keď máme napríklad čerstvé počas leta, môžeme pripravovať nálevy aj za studena. Na niekoľko hodín ich vložíme do džbánu so studenou vodou a ľahko si pripravíme osviežujúcu vodu s chuťou leta. Môžeme pridať med, citrón alebo minerálnu vodu.

Farmaceutka Kamila Horníčková sa zaoberá... Foto: MojaLekaren.sk
PharmDr. Kamila Horníčková, čaj, mojalekaren.sk, bylinky Farmaceutka Kamila Horníčková sa zaoberá prírodnou medicínou, zelenou lekárňou a zdravým životným štýlom.

Akú chybu robia najčastejšie laici pri príprave bylinného nálevu?

Niekto si myslí, že podobne ako pri čiernom či zelenom čaji, kde sa z čajových lístkov dá pripraviť niekoľko nálevov za sebou, platí to aj pri bylinkách. To je však len drobnosť. Väčší problém vidím v používaní nekvalitných bylín a čajových zmesí, aké sú často dostupné v bežných obchodoch vo forme nálevových vrecúšok. Takisto je nevhodné dlhé skladovanie a používanie starých čajov. Nielenže môžu byť napadnuté plesňami, ale predovšetkým bylinky strácajú po roku skladovania svoju účinnosť! Ja osobne používam bylinky vždy maximálne do jedného roka od ich zberu. Nerobím si veľké zásoby a čo ostane, využijem na kúpeľ či vonné oleje. Samozrejme, vzácnejšie a menej bežné byliny mám v zásobe aj dlhší čas.

Ako by sa mal správne popíjať bylinný nálev? Uchlipkávať ešte z horúceho alebo má potrebný účinok aj ten studený?

Teplota bylinného nálevu závisí od účelu, pre ktorý ho pijeme. Ak sa v zime budeme potrebovať zahriať po dlhšej prechádzke vonku, budeme piť čaj so zázvorom a s korením, ktoré nás zahreje. V lete sa chceme, naopak, schladiť a dobre nám urobí nálev z mäty alebo ovocia, ktorý bude vlažný alebo pripravený za studena. Aj pri ochorení pristupujeme k teplote nápoja podľa aktuálnej potreby. Ak sme na začiatku prechladnutia a trasieme sa zimou, je dobré piť lipový čaj s bazou a so šípkami teplý. Ak už máme horúčku, nápoj by mal byť chladnejší, mal by mať teplotu miestnosti.

Ktoré čaje by sa nemali kombinovať špecificky s niektorými liečivami?

Interakcií byliniek s liekmi je mnoho. Vo všeobecnosti by som odporúčala pacientom užívajúcim lieky, aby kombináciu byliniek a liečiv konzultovali s lekárom či lekárnikom. Napríklad lieky na vysoký krvný tlak môže ovplyvniť sladké drievko. Lieky na riedenie krvi nám ovplyvní bežný kuchynský cesnak. Mnoho liekov ovplyvňuje ľubovník, ginko, ženšen. Opatrnejšia by som bola v prípade exotických rastlín. Jemnejšie bylinky zo záhrad našich babičiek ako kamilky, repík, medovka, šípka či mäta nejaké nežiaduce interakcie s liekmi takmer nemajú. Tu by som sa neobávala.

Mnohé čaje sa môžu piť iba dočasne, v rámci akejsi čajovej kúry. Ktoré bylinné nálevy môžu ľudia popíjať neobmedzene?

Nijaké bylinky neodporúčam užívať dlhodobo. Bylinné čaje by sa mali piť najmä v prípade, že potrebujeme ich účinok a silu na podporu nášho zdravia. Ak sa však cítime dobre, bylinky nechajme na obdobie, keď silu reálne potrebujeme. Rovnako nie je vhodné piť stále tie isté zmesi, ale ich zloženie treba striedať. Zbytočne by sme si jednostranne zaťažovali telo a mohlo by sa stať, že nám bylinky prestanú pomáhať. Ak sa rozhodneme pre čajovú kúru, je vhodné ju piť 2 až 3 týždne a potom si urobiť jeden týždeň prestávku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čaj #bylinky #nálev #fytoterapia #Zelená lekáreň