Čo sú superpotraviny a čo vlastne k nim patrí? Z výživového hľadiska neexistuje žiadna definícia, ktorá by pojem superpotravina jasne definovala.
Vo všeobecnosti sa tak označujú veľmi zdravé produkty, potraviny s nízkym obsahom kalórií, ktoré sú bohaté na antioxidanty, minerály, vitamíny a ďalšie telu prospešné látky. Od bežných potravín sa teda líšia najmä priaznivým účinkom, ktorý po konzumácii zanechajú v tele.
Prvé boli banány
Už v 20. rokoch minulého storočia spoločnosť United Fruit Company spustila sériu reklám o zdravotných výhodách banánov, na základe ktorých sa začali označovať ako superpotravina. Historicky išlo o vôbec prvú potravinu s touto nálepkou.
Banány sú aj po niekoľkých desiatkach rokov vnímané ako jedna z najzdravších potravín vôbec. Ich priaznivé účinky sú nepopierateľné, no za zmienku stojí aj niekoľko ďalších takzvaných superpotravín. Treba však mať na pamäti, že žiadne superpotraviny samy osebe nezaručujú stopercentné zdravie ani dlhovekosť.
10 superpotravín
1. Brokolica
- je bohatá na vlákninu, ktorá prispieva k pocitu sýtosti, podobne ako napríklad kapusta, kel či karfiol
2. Avokádo
- teší sa čoraz väčšej popularite, najmä pre vysoký obsah horčíka, v jednom plode sa nachádza zhruba 29 mg, pomáha regulovať krvný tlak a hladinu cukru v krvi
3. Bobuľoviny
- predovšetkým čučoriedky, ale i brusnice, černice, jahody alebo maliny obsahujú vlákninu a antioxidanty
4. Zelený čaj
- je v ňom veľa antioxidantov a polyfenolových zlúčenín, ktoré majú silné protizápalové účinky, chráni organizmus pred ochoreniami srdca i cukrovkou
5. Banány
- draslík, ktorý obsahujú, prispieva k lepšej funkcii telesných orgánov, znižuje krvný tlak, riziko mŕtvice a zabraňuje tvorbe obličkových kameňov, napomáha aj k udržiavaniu tekutín v organizme
6. Strukoviny
- fazuľa, hrach, šošovica a ďalšie sú zásobárňou vitamínov skupiny B, minerálov, bielkovín a vlákniny, dodávajú pocit sýtosti
7. Spirulina
- morská riasa je nabitá prospešnými vitamínmi a minerálmi, okrem iných A, C, E a B, resp. vápnikom, zinkom a selénom, pomáha organizmus detoxikovať
8. Cesnak
- jeho priaznivé účinky pre zdravie sú nepopierateľné, ochraňuje organizmus pred baktériami a vírusmi
9. Huby
- majú antibakteriálne, antioxidačné a protizápalové účinky
10. Orechy a semienka
- sú bohaté na vlákninu aj rastlinné bielkoviny, obsahujú tiež rôzne rastlinné zlúčeniny s protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami.