Ako variť zdravo a vybrať správne potraviny?

Na to, aby ste pripravili chutný a zdravý pokrm, musíte dodržať niekoľko zásad. Spoznajte ich.

01.11.2022 06:00
žena, muž, v kuchyni Foto:
Nemusíte vymýšľať za každú cenu komplikované recepty, oveľa dôležitejšie je, aby bola strava pestrá.
debata (1)

Nemusíte vymýšľať za každú cenu komplikované recepty, oveľa dôležitejšie je, aby bola strava pestrá. Aj jednoduchá príprava umožňuje pripraviť chutný, plnohodnotný obed alebo večeru. Nevarte do zásoby, prihrievaním sa aj zdravé jedlo môže znehodnotiť.

Viac ako dobrým pomocníkom v kuchyni je mesačný rozpočet, umožňuje raz niečo pridať, inokedy ubrať, nikdy však nešetrite na kvalite. Zdravému vareniu napomáhajú aj kvalitné panvice či tlakové nádoby a, samozrejme ,výber receptov, kde netreba veľa tuku.

Ak chcete variť zdravo, potrebujete poznať aspoň základné informácie o potravinách a výžive a okrem správneho výberu by ste mali ovládať i šetrnú technológiu prípravy jedla. A hoci by zdravé jedlá mali byť základom, nemusíte byť úplne striktní, občas si pokojne doprajte aj niečo menej zdravé. Malý prehrešok veľa škody nenarobí.

Čo je dôležité

Základom jedálneho lístka má byť veľa ovocia a zeleniny, najmä v surovom stave, strava na rastlinnej báze bohatá na vlákninu, dostatok celého spektra vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov a tiež ryby, hydina a tuky s obsahom omega-3 mastných kyselín.

10 trikov pre zdravé varenie:

  • 1. Skúste zmeniť množstvo mäsa na tanieri v prospech zeleniny
  • 2. Vyberajte si zdravšie prílohy, zabudnite na zemiakové hranolčeky, knedľu alebo cestoviny, prednosť dajte ryži, bulguru či vareným zemiakom
  • 3. Pri varení a úprave jedla skúste obmedziť tuky na minimum
  • 4. Majonézu a smotanu môžete nahradiť bielym jogurtom
  • 5. Omáčky a polievky nezahusťujte múkou, výborne poslúži rozmixovaná zelenina
  • 6. Namiesto bielej múky používajte celozrnnú pšeničnú, ovsenú alebo špaldovú
  • 7. Používajte menej soli, koreniny do jedál pridávajte šetrnejšie, dochucujte ich radšej bylinkami
  • 8. Nezabudnite, že chutný dezert sa dá pripraviť aj z nízkotučného tvarohu a ovocia
  • 9. Uprednostňujte prírodné sladidlá, rafinovaný cukor môžete nahradiť medom, kokosovým cukrom, jačmenným sladom alebo trstinovou melasou
  • 10. Využívajte prírodnú chuť potravín, ak je to možné, vypestujte si bylinky a koreniny doma
Zdroj: Zdravie.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zdravé potraviny #správne potraviny