Efektívne diéty úspešne znižujú hladinu cukru v krvi

Diabetici na začiatku ochorenia majú v skutočnosti dostatočnú hladinu inzulínu, ktorý je zodpovedný za znižovanie hladiny glukózy v krvi, ale bunky ho nedokážu efektívne využiť. Prečo?

05.11.2022 06:00
zelenina, celiakia, bezlepková diéta, zdravá... Foto:
Pri NFI protokole ide o speciálne vyvinutý stravovací protokol (vegánska strava), ktorý sa vypracuje každému jednému diabetikovi presne na mieru podľa výšky, hmotnosti, veku, pohlavia i pridružených diagnóz.
debata

Vstup cez bunkovú stenu je čiastočne zablokovaný následkom rôznych vplyvov a efekt znižovania glukózy je potom nedostatočný. To sa prejaví zvýšenou hladinou cukru v krvi. Ide o inzulínovú rezistenciu často sa vyskytujúcu u mužov i žien vo veku nad 45 rokov, predovšetkým s hypertenziou a so zvýšeným cholesterolom, ktorí obľubujú potraviny s vysokým obsahom cukrov a tukov a nízkym príjmom vláknin a omega-3 nenasýtených mastných kyselín. V tele totiž existuje mechanizmus, ktorý kontroluje produkciu inzulínu v krvi v rámci spätnej väzby, ale keďže inzulínu máme v krvi dostatok, vyslaný signál do pankreasu nedá pokyn na jeho ďalšiu tvorbu.

Pomáhajú otvárať vstup inzulínu do buniek

Čo bráni vstupu inzulínu do bunky je predmetom intenzívneho vedeckého výskumu, ale už dnes je známe, že celkové prekrvenie organizmu a viac pohybu – prechádzky (časom intenzívnejšie), zníženie hmotnosti, a tiež používanie niektorých prírodných doplnkov výživy na báze škorice (prehrievací efekt), antioxidantov ako vitamíny D a C, bioflavonoidov ako kvercetín či resveratrol, ale aj chróm, magnézium, cesnak či omega-3 tuky dokážu vstup do buniek otvárať, resp. zvyšovať ich citlivosť na inzulín a znižovať tak dôsledky nášho nezdravého spôsobu života.

Pozvoľný začiatok cukrovky, počas ktorého sa hladina inzulínu výrazne nemení – ale postupne sa objavujú príznaky inzulínovej rezistencie, vyvoláva obyčajne nadváha až obezita ako dôsledok nevhodnej, tzv. inzulinogénnej stravy, a súčasne sedavý spôsob života. Preto je potrebné zameniť sedavý životný štýl za aktívny spôsob života, v ktorom majú svoje pevné miesto pohyb využívajúci svaly a tzv. kalorická reštrikcia. To je obmedzovanie príjmu energie oproti všeobecne prevládajúcemu, takmer neobmedzenému príjmu energie, najmä z inzulinogénnych sacharidov v jedle a nápojoch.

V tom môžu úspešne pomôcť efektívne diéty, pri ktorých nie je potrebné hladovať, suroviny sú bežne dostupné, len treba dodržať určité zásady – maximálne eliminovať jednoduché cukry, uhľohydráty vylúčiť predovšetkým večer, do jedálneho lístka zaradiť viac zeleniny, v zime varenú, v lete čerstvú a veľa ďalších nových zdravých jedál s obsahom vláknin a bielkovín (chudé mäso, hydina, ryby, syry, jogurty a pod.). Keď sa organizmus dostane do stavu, keď „spaľuje“ nepotrebné tuky – ketogénny stav (pritom ich paradoxne môže prijímať, napr. zeleninový šalát s olejom lisovaným za studena) a prijíma dostatok bielkovín, nebude chudnúť zo svalov, ale z tukov, čo je žiaduce. Za 2–3 mesiace možno dosiahnuť bez námahy výborné výsledky a dokonca aj trvalo si udržať zdravé stravovacie návyky. Platí však, že energetický príjem musí byť nižší ako výdaj.

Video
Diabetička Janka Brezinová z Dubnice nad Váhom schudla v priebehu pol roka 37 kg a postupne sa jej podarilo vysadiť lieky na cukrovku, na tlak, na cholesterol, ochranu ciev i obličiek. Toto všetko dosiahla vďaka tzv. NFI protokolu.

Čo je to NFI protokol?

Jednou z možností je (aspoň dočasné) stravovanie podľa tzv. NFI protokolu. Špeciálne vyvinutý stravovací protokol (ide o vegánsku stravu) sa vypracuje každému jednému diabetikovi presne na mieru podľa výšky, hmotnosti, veku, pohlavia, pridružených diagnóz. Vybrané typy potravín s vhodným chemickým zložením medzi sebou v tele pacienta reagujú. Vedľajším žiaducim efektom je výrazný pokles telesnej hmotnosti. Zlepšenie glykémií umožňuje postupné redukovanie až vysadenie liekov na cukrovku, prípadne inzulínu. Trvanie je časovo obmedzené, nie je to celoživotná zmena stravovania. Viac o NFI protokole si prečítate v súvisiacich článkoch nižšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #diabetes #cukrovka #diabetológ #diabetici