Vybočte zo stereotypu a pripravte si jedlá zdravšie

Nekontrolované hodovanie, kombinovanie často nekombinovateľných jedál, ale aj málo pohybu. To všetko môže pokaziť Vianoce.

26.12.2022 09:00
jedlo, strava, výživa, potraviny, ovocie,... Foto:
Výživový špecialista Petr Havlíček odporúča pri príprave jedál dbať najmä na čerstvé suroviny.
debata

Ku koloritu koncoročných sviatkov ešte stále patria aj žlčníkové záchvaty, bolesti žalúdka, či iné tráviace ťažkosti. „Prejedanie narušuje rovnováhu a môže vyvolať chorobné zmeny v organizme. Rizikom môžu byť aj prenosné ochorenia, napríklad po skonzumovaní majonézových šalátov. Ak použijete majonézu so surových vajec, za 24 hodín sa môžu premnožiť baktérie a jedlo môže spôsobiť infekčnú hnačku. Opatrne postupujte aj pri pečení zákuskov a koláčov, do ktorých sa dávajú tepelne neupravené vajíčka, rovnako bielky i žĺtky,“ radí epidemiologička Mária Avdičová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Ak ide o kombinovanie tradičných vianočných pochúťok, pozor by si podľa nej mali dávať najmä ľudia so žlčníkovými kameňmi. Na prípravu štedrovečerného šalátu je pre nich vhodnejšie použiť namiesto smotany nízkotučný biely jogurt, alebo ho zaliať iba cibuľovým nálevom. „Mnohým by určite nezaškodilo, keby sa vrátili k jednoduchým jedlám a nezabudli ani na striedmosť pri pití alkoholu,“ pripomína odborníčka.

vianočné pečenie, linecké, medovníky Čítajte viac Čo patrí na vianočný stôl a je zároveň zdravé a chutné?

S cukrom opatrne

Výživový špecialista Petr Havlíček odporúča pri príprave jedál dbať najmä na čerstvé suroviny, „Do koláčov môžete použiť rôzne rastlinné tuky, či už kokosový, olivový, sezamový, alebo pridať rôzne semienka či orechy. Namiesto vajíčok použite škrob zmiešaný s vodou, nepečené koláče si pripravte z orechov, datlí, čokolády, pridať do nich môžete i kakaové maslo, aj sušené marhule.“

Cukor nie je dobré zatratiť úplne, telo ho potrebuje, no je lepšie, ak ho získa napríklad zo zeleniny, ovocia, kvalitných obilnín či strukovín. Čipsom a sladkostiam je dobré vyhnúť sa oblúkom, síce chutia, ale sú v nich nezdravé tuky a prázdne kalórie. Lepšou voľbou sú drobné pochúťky s domácimi nátierkami do ktorých môžete použiť zdravé ingrediencie.

Najznámejší hormón – serotonín, sa z osemdesiatich percent tvorí práve v črevách.
Petr Havlíček, výživový poradca

Pridaný cukor v strave nemá tvoriť viac než 10% z denného príjmu energie. Ak teda denne prijmete 2 000 kcal, cukor by mal tvoriť 50 gramov. Americká kardiologická spoločnosť má ešte prísnejšie kritériá, ženám odporúča denný príjem cukru 25 gramov, mužom 37,5 gramu.

Čo robí sérotonín

Podľa P. Havlíčka by sme si mali nielen počas Vianoc ustriehnuť pri jedle predovšetkým emócie. „Vo veľkej miere totiž ovplyvňujú, čo a koľko zjeme.“ Pripomína, že sladké zvyšuje produkciu dopamínu, ktorý je zodpovedný za pocity šťastia a radosti, no so sladkosťami to určite netreba preháňať. Dôležité je dbať na správnu výživu črevného mikrobiómu, tvoriacehojeden až dva kilogramy obsahu čriev.

Tieto mikroorganizmy produkujú látky, ktoré ovplyvňujú i mozog. „Najznámejší hormón – serotonín, sa z osemdesiatich až deväťdesiatich percent tvorí práve v črevách,“ dodáva P. Havlíček.

Možno by nebolo na škodu vziať si príklad z Talianov, o ktorých je známe, že síce holdujú viacchodovému menu, do dôkladne degustujú, z každého jedla ochutnajú len kúsok

Vianoce, stres, starosti, problémy Čítajte viac Nepustite si domov vianočný stres

Tráveniu pomôže aj ananás

Plod tropickej rastliny ananásovníka chocholnatého pochádza z Južnej Ameriky a vďaka Kolumbovi sa rozšíril do všetkých krajín sveta. Zrelý má sladkú, nezrelý trpkú a horkú chuť. Jeho konzumáciou si posilníte imunitný systém, prispieva k silnejším kostiam a zároveň podporuje trávenie.

Hoci je sladký, obsahuje málo kalórií, je v ňom vysoký podiel vitamínu C, mangánu, vlákniny a bromelaínu. Bromelaín je enzým štiepiaci bielkoviny. Ananás pomáha pri tráviacich ťažkostiach ako je pálenie záhy, plynatosť, hnačka a vracanie.

Má veľký význam pri prevencii a liečbe trombózy, znižuje zrážanlivosť krvi a znižuje tlak. K pozitívam patria aj jeho protizápalové účinky a schopnosť odbúravať cholesterolové usadeniny zo stien ciev. Ananás je dobrým zdrojom kyseliny listovej a vitamínu B1 a B6.

Zastavuje rast rakovinových buniek, zabraňuje tvorbe metastáz a ocenia ho aj tí, ktorí sa snažia udržať si normálnu hmotnosť. Konzumuje sa predovšetkým čerstvý, hodí sa do pikantných šalátov, ako príloha k mäsitým, ryžovým pokrmom a samozrejme, do koláčov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #zdravá strava #Vianoce