Veľká noc: Ako si pripraviť zdravú majonézu?

Veľká noc je najväčším sviatkom kresťanov. Ide o čas hodovania a veselosti po dlhom, 40 dní trvajúcom pôste. Dnes, keď sú regály plné potravín, často nakupujeme, akoby samotná Veľká noc mala trvať 40 dní. Prázdninové leňošenie, veľké množstvo jedla, alkohol neraz prispejú k nárastu hmotnosti, spôsobia problémy s trávením a prispejú k povestnej jarnej únave. Zdravé veľkonočné recepty preto nájdete v e-booku BILLA "Veľká noc zdravo a stále chutne".

03.04.2023 06:00
Veľká noc, vajíčka, stôl, sviatky, jedlo Foto:
Veľká noc je najväčším sviatkom kresťanov. Ide o čas hodovania a veselosti po dlhom, 40 dní trvajúcom pôste.
debata

Údená šunka, pečené jahňa, zemiakový šalát, baranček, vajíčka, veľkonočná baba, plnka, koláče a iné dobroty mnohokrát samy osebe nemusia byť škodlivé pre naše zdravie. Veľkú rolu zohráva práve množstvo, ktoré človek za krátky čas dokáže skonzumovať. „Preto by sme určite mali siahať radšej po kvalite než kvantite. Vyberať slovenské výrobky, viac sledovať etikety, nekupovať polotovary, ale veľkonočné pochúťky pripravovať doma, urobiť si nákupný zoznam a držať sa ho. Počas voľných dní sa prejsť, zabehať si, prípadne tráviť spoločný čas s rodinou na turistike,“ hovorí Ing. Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa spoločnosti BILLA.

Vajíčka na všetky spôsoby

Nie je nič tradičnejšie pre toto obdobie ako vajíčka. Maľované, papierové, čokoládové, likérové, varené, v zemiakovom šaláte, vo veľkonočnej plnke, plnené alebo v koláči. Na východe sa taktiež pripravuje tradičná hrudka, ktorá nesmie chýbať v žiadnom košíku určenom na posvätenie v kostole. Nečudo, že v tomto období sú vajíčka všade. Veď sú symbolom života, znovuzrodenia a plodnosti, ktoré prináša so sebou sama jar. V kresťanstve sa vajce považovalo za symbol zatvoreného hrobu, z ktorého vstal Kristus, symbol nesmrteľnosti. Ďalším dôvodom jedenia vajec na Veľkú noc bola zrejme aj skutočnosť, že vajcia sa nesmeli jesť v pôstnom období.

Vajcia sú bohaté na vitamín B12, ale aj na vitamíny A, D, E, K. Z minerálnych látok nájdete v každom vajci najmä fosfor a železo, ale aj malý obsah zinku, medi, mangánu, brómu či jódu. Jedno slepačie vajce, presne povedané žĺtok, obsahuje približne 250 mg cholesterolu. Odporúčaná denná dávka je pritom 300 mg. Vajce však obsahuje aj lecitín, ktorý emulguje tuky a chráni telo pred ukladaním cholesterolu. Ľudia so zvýšenou hladinou cholesterolu by sa mali vyvarovať ich zvýšenej konzumácie a konzumovať predovšetkým bielok. Ten obsahuje veľké množstvo bielkovín, ktoré sa uvoľňujú šľahaním. Samotné bielka veľmi často konzumujú najmä športovci, modelky, herci pri rôznych diétach. S vajíčkami je úzko spätá výroba majonézy. Tú je možné v zemiakovom šaláte jednoducho zameniť za kyslú smotanu, prípadne biely jogurt, najmä v prípade, ak máte zdravotné ťažkosti alebo v zemiakovom šaláte používate už natvrdo uvarené vajíčka.

Je pravda, že biele vajíčka sú zdravšie ako tie hnedé?

Ilustračná fotografia. Foto: SHUTTERSTOCK
vajcia, vajíčka, žĺtok, škrupina Ilustračná fotografia.

Farba škrupinky nemá nič spoločné s kvalitou obsahu vajíčka. Akú farbu má vajce sliepky, závisí od plemena nosníc. Chuť vajíčka je daná zdravotným stavom sliepky, prípadne jej výživou. Vajcia sa ideálne konzumujú asi 2–3 dni po znáške, keď bielok a žĺtok už nie sú také zlepené a škrupinka ide ľahšie dole.

Majonéza bez vajec

Potrebujeme: 100 ml polotučného mlieka, 200 ml kvalitného repkového oleja, 12 g horčice, soľ, čierne korenie, sušený drvený (alebo čerstvý roztlačený) cesnak

Postup: Mlieko, olej, horčicu dáme do mixéra a poriadne vyšľaháme. Pridáme cesnak na špičku čajovej lyžičky, čierne korenie a soľ podľa chuti. Necháme minimálne hodinku odstáť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #Veľká noc #zdravá životospráva