Preto by sme určite mali siahať radšej po kvalite než kvantite. Vyberať slovenské výrobky, viac sledovať etikety, nekupovať polotovary, ale veľkonočné pochúťky pripravovať doma, urobiť si nákupný zoznam a držať sa ho. Počas voľných dní sa prejsť, zabehať si, prípadne tráviť spoločný čas s rodinou na turistike
- Ak je to možné, uprednostnime čerstvé údené mäso s najnižším obsahom tuku, ako je údené bravčové stehno, panenka alebo karé.
- Šunku si vyberáme s čo najvyšším obsahom mäsa, s nízkym obsahom soli a bez sójových proteínov, bielkovín, zvýrazňovačov chutí a aróm.
- Ak je mäsový výrobok prekrojený, dbáme na štruktúru mäsa. Vyberáme si mäso čo najmenej prerastené tukom a so zreteľnou štruktúrou svaloviny.
- Všímame si farbu mäsa, ak je príliš červené, znamená to, že obsahuje príliš veľa dusitanov.
- Je veľmi dôležité pozorne si prečítať aj údaj o odporúčanom spôsobe konzumácie. Mäsové výrobky nekonzumujte bez tepelnej úpravy!
- Údené výrobky nie sú súčasťou zdravej výživy, preto ich jeme len príležitostne a v malom množstve.