Ako postupovať pri výbere správnej veľkonočnej šunky?

Údená šunka, pečené jahňa, zemiakový šalát, baranček, vajíčka, veľkonočná baba, plnka, koláče a iné dobroty mnohokrát samy osebe nemusia byť škodlivé pre naše zdravie. Veľkú rolu zohráva práve množstvo, ktoré človek za krátky čas dokáže skonzumovať.

06.04.2023 06:00
Pečená šunka Bourbonovo-pomarančová Foto:
Siahajme radšej po kvalite než po kvantite. Vyberajme slovenské výrobky, sledujme etikety.
debata

Preto by sme určite mali siahať radšej po kvalite než kvantite. Vyberať slovenské výrobky, viac sledovať etikety, nekupovať polotovary, ale veľkonočné pochúťky pripravovať doma, urobiť si nákupný zoznam a držať sa ho. Počas voľných dní sa prejsť, zabehať si, prípadne tráviť spoločný čas s rodinou na turistike

  • Ak je to možné, uprednostnime čerstvé údené mäso s najnižším obsahom tuku, ako je údené bravčové stehno, panenka alebo karé.
  • Šunku si vyberáme s čo najvyšším obsahom mäsa, s nízkym obsahom soli a bez sójových proteínov, bielkovín, zvýrazňovačov chutí a aróm.
Video
Odborník na výživu Petr Havlíček: Existujú údeniny bez dusitanov? Vyberajte ich podľa obsahu Ak si doma uvaríte šunku, rozhodne nebude krásne ružová a tiež dlho nevydrží. Preto sú na svete dusitany.
  • Ak je mäsový výrobok prekrojený, dbáme na štruktúru mäsa. Vyberáme si mäso čo najmenej prerastené tukom a so zreteľnou štruktúrou svaloviny.
  • Všímame si farbu mäsa, ak je príliš červené, znamená to, že obsahuje príliš veľa dusitanov.
  • Je veľmi dôležité pozorne si prečítať aj údaj o odporúčanom spôsobe konzumácie. Mäsové výrobky nekonzumujte bez tepelnej úpravy!
  • Údené výrobky nie sú súčasťou zdravej výživy, preto ich jeme len príležitostne a v malom množstve.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #Veľká noc #šunka #dusičnany #dusitany