Aké lieky pomôžu, ak vám počas sviatkov ostane ťažko od žalúdka

Slováci Veľkú noc evidentne nepodceňujú. Na sviatky jari sa pripravujú aj kúpou voľnopredajných liekov na trávenie. Medziročný nárast záujmu o niektoré kategórie týchto produktov na stránkach online lekárne presiahol 50 %. Najväčší záujem je o Pancreolan Forte, Imodium či Espumisan.

07.04.2023 06:00
ruky, brucho, srdce, trávenie, črevo, probiotiká Foto:
Trávenie alebo trápenie?
debata (2)

Najčastejším problémom so žalúdkom počas sviatočného hodovania je jeho prekyslenie a následné prejavy ako pálenie záhy či grganie. Ďalej sa objavujú problémy s trávením, pocit ťažkého žalúdka po jedle a bolesť v oblasti žalúdka.

Pred nami je Veľká noc a s ňou spojené labužnícke hodovanie. Často mávame počas sviatkov problémy s trávením. Logicky sa snažíme pomôcť si dostupnými liečivami. Medzi najčastejšie užívané voľnopredajné preparáty na žalúdok patria antacidá – lieky, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu a zvyšujú pH v žalúdku. Patria sem žuvacie pastilky ako Rennie, Maloox či Talcid. "Ich účinok je najrýchlejší. Vlastne okamžitý, hneď, ako sa ocitnú v žalúdku. Pôsobia však iba niekoľko hodín,” hovorí lekárnička. Pozor na predávkovanie. Nemali by sa užívať dlhšie ako 14 dní. Pri ich dlhodobom užívaní môže dochádzať k poruchám acidobázickej rovnováhy či roztiahnutiu žalúdka. "Áno, predávkovať nimi sa dá. U antacíd potom môže dôjsť k hnačke, či naopak, zápche, zvýšeniu hladiny horčíka a draslíka v krvi a rozvratu vnútorného prostredia organizmu, pridať sa môže nevoľnosť, zvracanie či ochabovanie svalov,” varuje Pavla Horáková, farmaceutka a vedúca online poradne na stránkach mojalekaren.sk.

MUDr. Miloš Bubán, gastroenterológ, lekár Čítajte viac MUDr. Miloš Bubán: Prečo nás na jar trápia vredy?

Existujú však lieky znižujúce obsah žalúdočnej kyseliny, ktorých účinok pretrváva 1 – 5 dní. Nazývajú sa inhibítory protónovej pumpy. "Ich účinok síce nastupuje pomalšie, pretože postupne blokujú vylučovanie žalúdočnej kyseliny, avšak efekt je dlhodobejší,” dopĺňa lekárnička. Patria sem napríklad voľnopredajné lieky Helicid alebo Nolpaza. Tu je tiež potrebná opatrnosť. Dlhodobé užívanie inhibítorov protónovej pumpy môže viesť podľa Pavly Horákovej k nedostatku niektorých vitamínov a minerálov (vitamín B12, železo, vápnik, horčík), k črevným infekciám následkom nedostatočnej kyslosti žalúdka či osteoporóze z nedostatku vápnika.

Ľudia evidentne hľadajú najrýchlejšiu úľavu a teda jednoduchšiu cestu. Práve Pancreolan je top v predaji v kategórii liekov na trávenie. Patrí medzi tráviace enzýmy. "Sú to enzýmy, ktoré napomáhajú trávenie základných živín – tukov, cukrov a bielkovín,” vysvetľuje Pavla Horáková.

Aktuálne pri niektorých produktoch lekárne evidujú drobné výpadky na strane distribúcie. Patria sem niektoré glycerínové čapíky uprednostňované pri problémoch so zápchou detí, Espumisan kvapky. Asi najznámejší voľnopredajný liek proti hnačke, Endiaron, hlási dlhodobý výpadok.

Aby sme sa cítili dobre a hľadáme prírodnú formu na pomoc so žalúdočným ťažkosťami, môžu nám pomôcť produkty obsahujúce extrakty bylín, ktoré podporujú správnu funkciu tráviaceho traktu. Napríklad Iberogast, žalúdočné kvapky. Skvelý je bylinný elixír Bonora prípadne čaje na žalúdok a trávenie.

Dôležité! "Za lekárom je nevyhnutné zájsť v prípade, že príznaky neustupujú ani po podaní liekov, opakujú sa a trvajú dlhšie ako 14 dní. Takisto v prípade, že bolesť brucha sa zintenzívňuje, pridá sa teplota či vysiľujúce vracanie. Samozrejme, snažme sa tomuto všetkému vyhnúť. Jedzme aj pime s mierou,” uzatvára Pavla Horáková.

Medzi najčastejšie užívané voľnopredajné preparáty na žalúdok patria:

Antacidá – lieky, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu a zvyšujú pH v žalúdku. Patria sem zlúčeniny a soli horčíka, hliníka a vápnika (Rennie, Maloox, Talcid, Gaviscon). Pôsobia najrýchlejšie, okamžite, ako sa ocitnú v žalúdku. Pôsobia však iba niekoľko hodín.

Inhibítory protónovej pumpy – sú to liečivá, kde sa názov účinnej látky končí príponou -ol. Čiže lieky s obsahom omeprazolu a pantoprazolu (Helicid, Ortanol, Nolpaza, Apo-panto). Pôsobia tak, že postupne blokujú vylučovanie žalúdočnej kyseliny. Ich účinok nastupuje pomalšie (hodiny) v porovnaní s antacidami, ale pretrváva dlhší čas (1 až 5 dní). Stačí ich podávať jedenkrát denne.

Blokátory H2 receptorov – znižujú vylučovanie žalúdočnej kyseliny aj objem žalúdočnej šťavy. Nástup účinku je za 1,5 až tri hodiny a tento účinok pretrváva približne 9 hodín. Na trhu je z tejto skupiny jediný voľnopredajný liek s obsahom famotidínu (Famosan).

Tráviace enzýmy – sú to enzýmy, ktoré napomáhajú tráveniu základných živín. Patrí medzi ne lipáza (pomáha tráviť tuky), amyláza (pomáha tráviť cukry) a proteáza (pomáha tráviť bielkoviny). Obsahujú ich lieky Pangrol, Pankreolan, Panzynorm, Panzytrat či Kreon.

Prírodné produkty na podporu trávenia – obsahujú extrakty bylín, ktoré podporujú správnu funkciu tráviaceho traktu, napr. Iberogast a čaj na žalúdok a trávenie Stomaran.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #žalúdok #trávenie #Veľká noc #gastroenterológ #pálenie záhy #hodovanie