10 000 krokov denne? Je to len marketingový ťah?

Telo vás za pravidelný pohyb odmení, môžete s ním začať kedykoľvek a okrem toho, že pomáha pri chudnutí, zvyšuje u žien pravdepodobnosť počatia a u mužov môže zvýšiť počet a aktivitu spermií hovorí expert na výživu Michal Páleník.

19.05.2023 06:00
Výživový špecialista a well-being kouč Michal... Foto: ,
Výživový špecialista a well-being kouč Michal Páleník je garantom projektu Cesta za zdravím.
debata

Hovorí sa, že denne by sme mali prejsť aspoň 10-tisíc krokov. Odkiaľ je toto číslo a prečo práve 10-tisíc?

Je to dlhý príbeh. Pôvodne to bol viac marketingový nástroj než vedecký dôkaz. Neskôr však viaceré vedecké práce preukázali pozitívny efekt tohto čísla na zdravie. Väčšina benefitov pre zdravie sa ukazuje od sedemtisíc krokov denne. Podľa štúdie z minulého roku na každých dvetisíc krokov, ktoré urobíte každý deň, môže riziko predčasného úmrtia klesnúť o 8 až 11 percent.

Z účastníkov projektu Cesta za zdravím sa stali v pozitívnom zmysle slova závisláci od pohybu. Zrejme vás to potešilo.

Pohyb významne zlepšuje zdravie srdca a ciev, dýchacieho systému, pomáha prekysličovať mozog, zlepšuje schopnosť sústrediť sa, aj imunitu, znižuje chronický stres, riziko cukrovky, rakoviny, infarktu, cievnej mozgovej príhody, ale tiež dlhodobo potláča zápal a má mnohé ďalšie pozitíva. U žien zvyšuje pravidelný pohyb pravdepodobnosť počatia, u mužov môže zvýšiť počet a aktivitu spermií. Ak by sa pohyb predával v pilulke, bol by to určite jeden z najpredávanejších doplnkov.

Aké pohybové aktivity mali najväčší úspech?

Tie najjednoduchšie, je príjemné porozumieť, že môžu schudnúť aj chôdzou, silovým tréningom v domácich podmienkach a nepotrebujú na to žiadne špeciálne náradie. Stačí napríklad využívať schody, zábradlia či stoličku. Ak chce niekto správne cvičiť, nepotrebuje do toho investovať veľa peňazí. V našom programe sme účastníkom chceli ukázať ako začať, ale aj to, že chudnutie nemusí znamenať hlad a trápenie, dá sa to aj inak. S pravidelným pohybom možno začať kedykoľvek. Trúfam si povedať, že pravidelnosť je okrem intenzity pohybu, dĺžky trvania a objemu najdôležitejšou premennou, ktorá definuje pohyb. Je lepšie opakovať niečo roky a nájsť si čo vás baví, ako presiliť sa, či zraniť pri niečom, kde možno spálite spočiatku viac energie, ale nenávidíte to a neviete si predstaviť, že by ste to robili dlhodobo.

Čo všetko okrem zhodeného tuku ešte pohyb zlepšuje?

Počas pohybovej aktivity a po nej sa pri strednej a vyššej aktivite vyplavujú z tela látky, ktoré majú upokojujúci a protibolestivý účinok. Telo vás tak odmeňuje za to, že preň niečo robíte. Ak sa k tomu priráta klesajúca hmotnosť a lepší výzor, pohyb človeka o to viac baví. No a navyše, každý ho môže mať úplne zadarmo. Škoda, že akosi nevieme doceniť jeho úžasné benefity pre zdravie.

Takže cvičiť by mali aj malé deti?

Najlepšie je, ak začnú s pohybom hneď potom, čo začnú chodiť. Všimnite si, ako sa zohýbajú pekne do drepu, nemajú vystreté nohy, všimnite si, koľko nabehajú. Môj kolega dal svojim deťom športové hodinky a zistil, že za jeden deň urobili 30-tisíc krokov iba na ihrisku. Čím skôr v deťoch vypestujete pozitívny vzťah k pohybu a čím viac typov rôznych aktivít budú robiť, tým lepšie. Kľúčové je, aby ich to bavilo a aby mali pre pohyb vytvorené podmienky. Úplne ideálne je, ak sú v skupine. Nepotrebujú nič zvláštne, vedia byť neuveriteľne kreatívne, pokiaľ ide o hry, má to byť pre ne zábava. V predškolskom veku je dobré začať všeobecnou pohybovou prípravou, keď sa môžu váľať, skákať, preliezať, podliezať, chodiť po lane, zdolávať rozličné prekážky. Následne môže prísť na rad koordinačno silový pohyb, akési základy gymnastiky, neskôr plávanie a športové hry. Rozličné aktivity sa pokojne môžu prelínať, aby organizmus nezaťažovali jednostranne. Nič lepšie ako viesť dieťa k pohybu v ranom veku nemôžete urobiť. Benefity sú nesmierne.

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #Michal Páleník #Cesta za zdravím