Stavil by som sa aj o obličku, že sa nedá chudnúť a pritom jesť chutné jedlá

Grafik Pravdy Martin Chovanec ešte pred dvoma mesiacmi hovoril, že si musí rozťahovať tričká, lebo sa mu v sušičke scvrkávajú. V prihláške do programu Cesta za zdravím napísal, že rajčina sa k nemu prikotúľa iba občas a keď si zaviaže šnúrky na topánkach, cíti sa rozbitý, ako keby zabehol maratón. Dnes premýšľa nad tým, že začne s cvičeniami na formovanie tela.

14.06.2023 06:00
cesta za zdravím chudnutie Foto:
Michal Páleník víta vo výzve Martina
debata

Pri počiatočných vyšetreniach a meraniach účastníkov projektu mu váha ukázala 122 kilogramov, minulý týždeň už o vyše 15 kilogramov menej. „Do prihlášky som napísal aj, že mojím cieľom je dostať sa na 88 – 90 kilogramov, myslel som to pravdupovediac ako žart, ale teraz si myslím, že to nie je také nemožné.“

Do projektu išiel so silnou motiváciou zmeniť a doslova obrátiť doterajší životný štýl. „Asi pred štyrmi rokmi som začal mať problémy s pohybom a celkovo som sa necítil v pohode. Trápilo ma dýchanie, či už pri dlhšej chôdzi, keď som trochu pobehol nevládal som, náročné pre mňa bolo aj vyjsť do schodov. Dvakrát som vyskúšal aj diétu. Išiel som na to razantným spôsobom, jedával som mozarellu s rajčinami, vynechal som pečivo i múčne jedlá. Za dva mesiace som schudol dvanásť kilogramov, ale neudržal som si to, lebo som nevedel odolať knedliam a rýchlemu občerstveniu, hoci som sa po schudnutí cítil oveľa lepšie.

Teraz som si povedal, že v rámci projektu Cesta za zdravím už musím so sebou niečo urobiť. Pripravil som sa na to, že sa budem musieť mnohých vecí vzdať a úplne zmeniť stravovanie. Asi najviac som bojoval s tým, aby som dodržal rytmus stravovania, teda jedávať päťkrát denne, riadne raňajky, desiatu, obed, olovrant, večeru. V práci som často celý deň, a tak som si urobil systém misiek. A aj som premýšľal, že si kúpim druhú chladničku, lebo keď ju otvorím, vyzerá to, že jedlo predávam, všade je nejaká krabička,“ hovorí.

Raz za čas môžem aj zhrešiť

Martin si najviac pochvaľuje, že odborníci a špecialisti z tímu Planeat mu „načipovali“ jedálny lístok presne na mieru. „Dostal som naozaj veľa receptov, ešte som všetky ani nevyskúšal a úplne perfektné je, že vždy si nájdem nejaký zo surovín, ktoré mám doma a navyše, jedlá mi chutia. Nikdy by som neveril, že sa dá chudnúť, pritom jesť chutné jedlá a cítiť sa dobre. Predtým by som sa stavil aj o obličku, že taká možnosť jednoducho neexistuje. Našťastie som sa o tú obličku nestavil, prehral by som,“ usmieva sa Martin. A pokiaľ ide o tie rajčiny, prikotúľa sa ich k nemu dosť a pochutí si aj na mrkve a šalátoch. „Zdravý jedálny lístok od odborníkov ma nasmeroval mimo knedlí, prívarkov, krémových polievok i sladkostí, ktoré som si predtým hojne dopriaval. Mal som rád všetko, čo je nezdravé,“ dodáva Martin.

Na otázku, či mu teraz sladkosti, hamburgery, čipsy a podobné pochutiny nechýbajú, odvetí, že raz za čas môže zhrešiť. „Michal Páleník nám vysvetlil, že nejde o to, aby sme držali nejakú prísnu diétu, ako by si niekto mohol myslieť, ale aby sme si správne nastavili stravovanie. Mám pevne stanovený svoj cieľ, viem, čo chcem dosiahnuť, a to je dôležité. Takže občas si môžem dať aj hamburger alebo pizzu, ale na druhý deň pokračujem so zdravými jedlami. Mojím cieľom je dobre sa cítiť a je to super. Raz alebo dvakrát zhreším, dám si dezert alebo niečo kalorickejšie a na ďalší deň už fičím ako mám.“

Šport sa stal neoddeliteľnou súčasťou... Foto: Ivan Majerský
cesta za zdravím Šport sa stal neoddeliteľnou súčasťou Martinovho života

Budú aj tehličky?

Nadváha Martinovi komplikovala aj zdravie. „Bral som dvoje tabletky na vysoký tlak, no po dvoch týždňoch projektu Cesta za zdravím mi internista jedny vysadil. Bol som športovec, pohyb mi nerobí problém, teraz vládzem v pohode behať, nezadýcham sa tak ako predtým. Okrem toho si tri razy do týždňa dávam ranné polhodinové cvičenie. Keď prídem domov z práce okolo ôsmej, pol deviatej večer, idem vyvenčiť svojho psíka Huga, obujem si tenisky a zahrám si basketbal alebo futbal.“

Martina po celý čas neopúšťa ani zmysel pre humor. „Cítim sa výborne, ale zasa, nechcem byť chudý,“ smeje sa. „Pomaly rozmýšľam nad tým, že začnem s cvičením na formovanie tela. Nehovorím, že hneď idem sekať tehličky, ale ramená, prsia a ruky môžem mať lepšie. Ak sa dostanem na 96 – 99 kilogramov, nebudem mať pred sebou ten lavór na bruchu a budem trošku sformovaný, budem veľmi spokojný,“ uzatvára.

Mám pevne stanovený svoj cieľ, viem, čo chcem dosiahnuť, a to je dôležité. Takže občas si môžem dať aj hamburger alebo pizzu, ale na druhý deň pokračujem so zdravými jedlami. Mojím cieľom je dobre sa cítiť a je to super.
grafik Martin, finalista Cesty za zdravím
Michal Páleník odporučil po výdatnom cvičení... Foto: Ivan Majerský
cesta za zdravím Michal Páleník odporučil po výdatnom cvičení zdravé snacky od Max sport nutrition.

Martina pošleme na slnko

Michal Páleník: Martinovi spôsobila obezita viacero zdravotných problémov, okrem vysokého tlaku trpí pre ňu aj spánkovým apnoe. Povedané zjednodušene, počas spánku prestane viackrát dýchať. Je to presne také nebezpečné, ako to znie. Dobrá správa je, že tento stav sa môže znížením hmotnosti zlepšiť. Vo vážnych prípadoch vedia lekári pacientovi nasadiť prístroj, ktorý mu s dýchaním počas noci pomôže.

Vyšetrenia ukázali, že obezita sa u Martina okrem iného odzrkadlila už aj na funkčnosti obličiek, začínajú byť preťažené. Tak ako u väčšiny ľudí trpiacich obezitou, aj u neho sme zaznamenali veľmi nízku hladinu vitamínu D, potrebného napríklad aj pre správne fungovanie imunity. Dobrou správou je, že väčšina komplikácii sa dá zvrátiť, ak ich včas podchytíme. Hladinu vitamínu D vieme spočiatku doplniť suplementáciou a v letných mesiacoch motivujeme Martina tráviť viac času vonku, na slnku, aby sme hladinu vitamínu D zvýšili na ideálnu úroveň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #Michal Páleník #Cesta za zdravím