Kedy treba zatiahnuť ručnú brzdu, aby ste na dovolenke nepribrali?

Čím viac sa na dovolenke budete hýbať, tým viac jedla si môžete dopriať. Ideálnym pohybom je chôdza a plávanie. Prečo expert na výživu Michal Páleník radí vyhýbať sa miešaným nápojom?

16.06.2023 06:00
cesta za zdravím, Foto:
Michal Páleník, výživový poradca
debata

Na dovolenke ľudia občas porušia životosprávu, doprajú si ak nie viac, tak možno menej zdravé či exotické jedlá, ale aj alkohol. Na čo by mali myslieť, ak nechcú znova nabrať kilogramy, ktoré predtým zhodili?

Dovolenka je obdobím, počas ktorého máme relaxovať. Pod pojmom relax si však každý z nás predstavuje niečo iné. Z pohľadu životosprávy by mala byť dovolenka najmä mentálnym relaxom, nie výhradne iba časom, keď preležíte sedem dní v týždni a prejedáte sa. Nechcem tým povedať, že si nemôžete dopriať trošku viac jedla, prípadne si dať niekoľko pohárov vína. Môžete, ale ideálne je, ak sa počas dňa čo najviac hýbete a čiastočne tak kompenzujete zvýšený príjem. Pohyb navyše pomáha aj lepšie mentálne relaxovať.

Existuje pri dovolenkovom stravovaní nejaká „stopka“?

Ručnú brzdu odporúčam zatiahnuť, ak stúpne hmotnosť o viac ako tri kilogramy. Takýto náhly prírastok hmotnosti počas leta pre telo vôbec nie je relaxom, kilogram tuku má asi 9 300 kilokalórií. Kilogram tukového tkaniva má okolo 7 700 kilokalórií, keďže v kilograme tkaniva nie je iba energia, ale aj rôzne iné bunky a podobne. Pri troch kilogramoch tuku je to teda asi 23 000 kilokalórií. A tých sa zbavíte, ak budete 75 hodín plávať kraulom, alebo 34 hodín pomaly bežať, prípadne 65 hodín bicyklovať.

Na dovolenke sa však človeku zvyčajne nechce veľmi cvičiť, chce skôr leňošiť. Ako dlho si to môže dovoliť?

Závisí to od toho, s akým telom a v akej mentálnej pohode či nepohode na dovolenku idete a rovnako od množstva jedla a alkoholu, ktoré prijmete. Nedá sa to povedať všeobecne. Čo povedať viem, je, že čím viac sa na dovolenke hýbete, tým viac si môžete dopriať jedla. Napríklad deväťdesiat kilogramov vážiaci muž spáli pri pätnástich minútach rýchlejšej chôdze toľko energie, ako je v dvoch decilitroch suchého vína. Ak sa takto prejde dva-, trikrát denne, zrazu nemusí mať po dovolenke dva kilogramy. A to je fajn pocit, nie?

Aký pohyb je na dovolenke najvhodnejší a koľko času mu venovať?

Ideálna je chôdza a plávanie. Tieto aktivity majú najmä vzhľadom na sedavý charakter väčšiny povolaní najväčšie benefity pre telo. Odporúčam denne plávať asi tridsať minút a minimálne dve hodiny denne sa venovať rýchlejšej chôdzi, pokojne po pláži alebo v rámci turistiky.

Letné oslavy sa zvyčajne nezaobídu bez alkoholu. Existuje nejaké "menej kalorické“ množstvo, ktoré si chudnúci môže dopriať?

Všeobecne alkohol neodporúčam konzumovať. Ak už niečo popijete, potom skôr suché víno, prípadne pivo. Vyhýbajte sa najmä tvrdému alkoholu. Z hľadiska zdravia, ale aj kilečiek navyše, nič moc. Najviac energie majú miešané nápoje typu Piña colada, čo je kombinácia tvrdého alkoholu, cukru a ešte aj tuku. Takýto drink môže mať energetickú hodnotu veľkého obeda.

Prečo sa o alkohole hovorí, že sú to prázdne kalórie?

Pretože okrem čistej energie neobsahuje z hľadiska pridanej hodnoty pre telo a zdravie takmer nič. Mám tým na mysli najmä vitamíny, minerály, antioxidanty, fytochemikálie, ale napríklad aj vlákninu, kvalitné bielkoviny, zdravé formy tukov v podobne.

Obľúbenou letnou pochúťkou je zmrzlina. Kedy jej nie je veľa?

Ak sa dostatočne hýbete, pokojne si kopček zmrzliny môžete dopriať aj každý deň. Odporúčam najmä sorbety (ovocná dreň), preferujte ich pred smotanovými verziami zmrzliny a nanukov. Majú menej energie a občas sa v nich vyskytne aj náznak vitamínov.

Kilogram tuku má asi 9 300 kilokalórií, pri troch kilogramoch tuku je to asi 23 000 kilokalórií. A tých sa zbavíte, ak budete 75 hodín plávať kraulom, alebo 34 hodín pomaly bežať, prípadne 65 hodín bicyklovať.
Michal Páleník

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #Michal Páleník #Cesta za zdravím