Spolu zhodili takmer 60 kilogramov a nechcú držať diéty, lebo už vedia, ako zdravo žiť

Odborný garant projektu Cesta za zdravím Michal Páleník je z účastníkov nadšený. "Boli skvelí, všetci sa počas dva a pol mesiaca do chudnutia pustili naplno. Dnes sú nielen štíhlejší, ale aj zdravší a hlavne odhodlaní zmeniť svoj doterajší spôsob života. Ich motivácia je obdivuhodná a verím, že budú inšpiráciou aj pre ostatných."

06.07.2023 10:31
Finalisti Cesty za zdravím Foto:
Michal Páleník a finalisti Cesty za zdravím ukončujú projekt v Pravde. Na svojej ceste za zdravím však pokračujú ďalej.
debata

Nikole Plassovej sa podaril za desať týždňov malý zázrak. Okrem takmer štrnástich kilogramov hmotnosti, ktoré už nenosí na sebe, sa jej významne zlepšili takmer všetky zdravotné ukazovatele. "Niki sa podarilo doslova o päť minút dvanásť odvrátiť cukrovku a jej dnešné hodnoty cukru a schopnosť tela dobre reagovať na inzulín sú úplne v norme. Rovnako sa do normy dostala aj hladina hormónov štítnej žľazy, ktoré okrem iného významne ovplyvňujú energetický metabolizmus,“ hovorí Michal Páleník. Pokles hmotnosti bol však o niečo rýchlejší ako plán, čo spôsobilo, že stratila viac svalovej hmoty, ako odborníci očakávali. "Mala by preto do svojich pohybových aktivít zaradiť aj silové formy cvičení a neobmedzovať energetický príjem a príjem bielkovín. Nikolka sa rozbehla naozaj skvelo, ale musí pamätať na to, že rýchlejšie nie je vždy lepšie,“ zdôrazňuje M. Páleník.

Kristína Hanáková schudla vyše 10 kilogramov, z toho viac ako 90 % tvoril čistý tuk. "Jasne ukázala, že zdravie sa v jej prioritách posunulo na najvyššiu priečku. Navyše v páse má menej o 12 centimetrov, čo znamená, že telo sa začalo zbavovať aj nebezpečného tuku uloženého okolo orgánov,“ prízvukuje M. Páleník. "Celkový pokles tuku je –4,3 %, čo je za taký krátky čas skvelý výsledok.“ Kristíne sa upravila aj hladina cholesterolu, krvný tlak má takmer ideálny, riziko chronických ochorení výrazne kleslo a cíti sa výborne. Kilogramy, ktorých sa zbavila, priniesli úľavu aj kĺbom.

Naštartovali výborne

Katke Pagáčovej sa podarilo schudnúť priam ukážkovým tempom. "Z prediabetického stavu, čo je krôčik od diabetu 2. typu, sa dostala do tzv. normálnej glukózovej regulácie. Jej telo vie efektívne transportovať cukor do buniek, kde sa spaľuje a nehromadí sa v cievach,“ hovorí odborník na výživu. Katka si tak výrazne znížila riziko poškodenia ciev a hlavne sa jej podarilo dostať z trojcifernej hodnoty hmotnosti na dvojcifernú, čo je nesmierne motivačné. "Práve motivácia a dosahovanie takýchto cieľov je mimoriadne dôležité preto, aby v takomto štýle pokračovala ďalej. Klobúk dole pred tým, čo sa jej za krátke obdobie podarilo,“ oceňuje jej nasadenie M. Páleník.

Pochvalami nešetrí ani pri Barbore Vackovej. "Venovala a venuje sa predovšetkým iným, tým, ktorí si nevedia pomôcť sami. Trávi veľa času na africkom kontinente, takže neustále zmeny pásma, teploty a nekvalitný spánok si vybrali svoj daň,“ približuje M. Páleník. "Rozhodla sa, že sa konečne bude venovať aj sama sebe a premietlo sa to do výsledkov. V páse schudla takmer 16 centimetrov a podarilo sa jej zbaviť j niekoľkých kilogramov tuku. V jej podmienkach je chudnutie naozaj náročné, ale je disciplinovaná a nepochybujem, že je len otázkou času, keď sa jej podarí dostať na svoju cieľovú hmotnosť. Myslím si, že keby bolo na svete viac takých ľudí ako Barbora, bol by krajším miestom,“ skladá jej poklonu.

Spokojná po záverečných vyšetreniach bola aj doktorka Adela Penesová. „Väčšina účastníkov projektu si naozaj osvojila naše odborné usmernenia a zdá sa, že sú motivovaní pokračovať, pričom nejde o dramatickú zmenu. Myslím si, že pochopili, prečo a aké je dôležité zdravo sa stravovať a hýbať sa,“ hovorí. Zdôrazňuje, že sú na tom lepšie aj zo zdravotnej stránky. „Veľmi pozitívne sa im zlepšilo veľa parametrov, no stále je na čom pracovať. Treba to brať ako štart, ako akési nakopnutie a pokračovať ďalej. Potešilo ma, ako si zobrali k srdcu pohybové i výživové odporúčania. Dúfam, že pre všetkých bude motiváciou zistenie, že redukcia hmotnosti už o pár kilogramov vedie k zlepšeniu glykémie, krvného tlaku, cholesterolu či pečeňových parametrov.“

Chudnutie sa začína v hlave

Pri hodnotení výsledkov grafika Pravdy Martina Chovanca sa výživový expert usmieva. "Martin je nesmierne pozitívne naladený človek a psychická pohoda mu pomáha nielen pri chudnutí, ale aj pri myslení a práci. Keď sa pozriem na jeho fotografiu pred projektom a dnes, vidím iného človeka. Pokles tukovej hmoty sa relatívne rýchlo prejavuje okrem brucha aj na tvári. Po redukcii hmotnosti o 15 kilogramov sa Martin zmenil doslova na nového človeka. Pôsobí ešte energickejšie ako na začiatku, doslova žiari a cítiť, že mu stúpa sebavedomie. Navyše, podarilo sa mu znížiť hladinu cholesterolu na normálne hodnoty, čím si niekoľkonásobne znížil riziko vzniku infarktu myokardu a cievnej mozgovej príhody. Naozaj skvelé, ak bude takto pokračovať, predpokladám, že mu onedlho lekár zníži aj dávkovanie liekov na stabilizáciu krvného tlaku,“ podotýka M. Páleník.

Na svoje zdravie dlhé roky zabúdal popri podnikaní Jozef Kráľ. "Pri vstupnej diagnostike a vyšetreniach zistil, že jeho zdravotný stav je horší, ako si myslel. Potrebuje liečbu fibrilácií predsiení. Jeho počiatočná hmotnosť 139 kilogramov pri výške 179 spadala už do tzv. morbídnej obezity, definovanej ako život ohrozujúci stav,“ konštatuje M. Páleník. "Dnes má o osem kilogramov menej, čo sa výrazne prejavilo na lepšej schopnosti pohybu a zmiernili sa i bolesti kĺbov. Veľkým plusom sú aj zlepšené hodnoty krvného tlaku, mierne sa upravil i cholesterol,“ kvituje M. Páleník.

Jozef priznal, že do chudnutia sa pustil už niekoľkokrát. Veľa ráz sa mu to nepodarilo, preto bolo dôležité nastaviť režim, ktorý bude schopný dodržiavať celé roky, nie iba niekoľko mesiacov. "Režim, pri ktorom netrpí a rešpektuje jeho prácu, zdravotný stav i chuťové preferencie. Práve tieto premenné sa ukazujú pri dlhodobej udržateľnosti ako kľúčové. Pevne verím, že sa nám podarilo Jozefa nasmerovať správnou cestou,“ vraví M. Páleník.

„Všetci si ako skupina pomáhali a rozumeli si. Aj to je jeden z predpokladov úspechu, mať to s kým zdieľať, podporovať sa a spolu riešiť aj problémy. Základ je pochopiť, čo sa v mojom tele deje, a veľmi dôležité je osvojiť si zdravý životný štýl, že to nie je len "diéta“, ktorá sa jedného dňa skončí.

Nenadarmo sa hovorí, že chudnutie sa nezačína v telocvični, ale v hlave
Adela Penesová

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #obezita #Páleník #Michal Páleník #Cesta za zdravím