Je Vám dnes horúco? Urobte si grécky šalát a odľahčite svoj jedálniček

Vegánska kuchyňa je na leto ako stvorená! Nielenže je plná skvelej chuti na slnku dozretého ovocia a zeleniny. Nezaťaží ani trávenie a ušetrí čas, ktorý by ste inak strávili nad sporákom. Navyše, vďaka rastlinným alternatívam, ktoré si viete kúpiť aj v bežnom obchode, môže byť každé vaše obľúbené jedlo vegánske. Aby ste sa počas horúcich dní cítili sviežo a fit, skúste si trochu upraviť jedálniček.

16.07.2023 06:00
šalát, paradajky, feta, olivy Foto:
Dnes dostanete kúpiť aj rastlinnú fetu, ktorá sa dá krájať, strúhať, zapekať, alebo len tak vyklopiť z praktického téglika.
debata

Hydratujte

Počas lete strácame veľmi veľa vody, pretože sa nestále potíme. To, či ste hydratovaní, ovplyvňuje okrem iného vaše zdravie, vrátane krvného tlaku alebo bolestí hlavy. Dajte si však pozor na sladké chladené limonády a nápoje s obsahom kofeínu. Urobia vám medvediu službu.

Buďte rastlinní

Ťažké a mastné jedlá majú stopku. Namiesto mäsa či tučných syrov vyskúšajte napríklad rastlinné alternatívy. Vegánsky syr v štýle feta stačí vybrať z téglika a skombinovať s olivami, zeleninou a pečivom. Pochutí si celá rodina. Namiesto zápražky do polievky použite vegan krém na varenie. Vegánsky krém á la mascarpone, ktorý skvelé drží formu, zase oceníte pri príprave nepečených tort. Mňam!

Šetrite čas

Keď sa stravujete rastlinne, všetko je na stole akosi rýchlejšie. Uprednostňujte ľahké a chladivé jedlá, ktoré vaše telo nepotrebuje dlho tráviť. Na obed alebo večeru si pokojne pripravte zeleninový šalát alebo studené zeleninové polievky. Nielenže vás zasýtia, ale aj schladia a hydratujú. A hotové sú raz – dva.

Pripravte si grécky šalát s vegánskym syrom feta

Aj vám počas čítania tohto článku poriadne vyhladlo? Povedzte svoje ÁNO tomuto receptu. A nezabudnite si do kuchyne vziať aj chutné rastlinné alternatívy.

Na dresing:

2 PL čerstvej citrónovej šťavy

1/3 šálky vínneho octu

2 strúčiky cesnaku

1/2 ČL sušeného oregana

1/4 ČL soli

1/4 ČL čierneho korenia

1/2 šálky olivového oleja

Na šalát:

1 uhorka 200 g cherry paradajok

1 zelená hrubostenná paprika

1 menšia červená cibuľa

80 g olív

160 g RAJO Vegan Greek Natur

soľ, čerstvo pomleté čierne korenie (podľa potreby)

čerstvé bylinky (nasekaná čerstvá petržlenová vňať, alebo bazalka, či oregano)

Postup:

Očistíme a nakrájame zeleninu. Uhorku, papriku očistíme a nakrájame na kocky. Olivy prekrojíme na polovice a paradajky na kocky. Červenú cibuľku nakrájame na tenké plátky. Nasekáme aj čerstvé bylinky. Pripravíme si väčšiu šalátovú misu a všetku zeleninu a bylinky do nej pridáme. Rastlinný grécky syr feta RAJO Vegan Greek Natur nakrájame na kocky a pridáme k zelenine. Všetko dôkladne premiešame.

Dresing na grécky šalát si pripravíme úplne jednoducho. Všetky ingrediencie okrem olivového oleja pridáme do misky a premiešame. Nakoniec pridávame postupne olivový olej a miešame, aby sa všetky ingrediencie dôkladne spojili. Takto pripravený dresing pridáme do šalátu podľa potreby a chuti. Podľa chuti si môžete šalát ešte okoreniť.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #leto #šalát #vegán #feta #grécky šalát #vegáni